Itt az ideje egy karizmatikus reformációnak – Lee Grady

Its past time for a charismatic reformation

Tisztelettel emlékezve a Reformáció Napjára van néhány kifogásom, amit “kiszögezek a Wittenbergi templom ajtajára”.

Luther Márton a történelem legfontosabb tiltakozásával lépett a világ színpadára jóval a Wall Street birtokba vétele előtt. Szembeszállt a Római Katolikus Egyházzal, ami fizetség ellenében bűnbocsánatot és kimenekülést ígért az embereknek a tisztítótűzből.

1517. okt. 31-én Luther kiszögezte a kifogásai hosszú listáját egy templom ajtajára Wittenbergben, Németországban. Luther híres 95 pontját latinról németre fordították és terjesztették külföldön. Mint egy korabeli Jeremiás, Luther bátran feltett olyan kérdéseket, amit addig senki sem és kihívást intézett a Pápa felé, aki állítólag tévedhetetlen. A bátor baráton keresztül a Szent Szellem meggyújtotta a Protestáns Reformáció tüzét és helyreállította a kegyelem tanát a romlott, vallásos, rendellenesen működő, politikus és szellemileg halott egyház számára.

Nem vagyok Luther, de számomra úgy tűnik, hogy a mai “Szent Szellemmel betöltött” úgynevezett gyülekezetek ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint amivel a Katolikus Egyház 1500-ban szembetalálta magát. Nekünk nincsenek ”bűnbocsátó céduláink”, de vannak maratoni TV közvetítéseink. Nincs Pápánk, de vannak szuper-apostolaink. Nem támogatunk egy érinthetetlen papságot – de odaadjuk a pénzünket evangélista hírességeknek, akik saját repülőgép parkkal rendelkeznek.

Tiszteletemet kifejezve a Reformáció Napján, felajánlom a saját listámat a szükséges reformokról a karizmatikus mozgalomban. Mivel nem tudom kiszögezni a Wittenbergi templom ajtajára, ezért az interneten terjesztem azokat. Légy szabad, hogy továbbküldd tetszésed szerint.

1. Reformáljuk meg a teológiánkat. A Szent Szellem a szentháromság harmadik személye. Ő Isten és szent. Ő nem egy “az”. Ő nem egy paca, nem egy erő. Abba kell hagynunk, hogy manipuláljuk Őt, parancsolva Neki és mindenfelé dobálva Őt.

2. Térjünk vissza a Bibliához. Isten Igéje az alapja a keresztyén gyakorlatnak. Bármi drámai megtapasztalást, függetlenül attól, hogy az szelleminek látszik vagy nem meg kell vizsgálni az Ige által és a szellemek megkülönböztetésének ajándékával. Látások, álmok, próféciák és angyalokkal való találkozások összhangban kell, hogy legyenek a Szentírással. Ha nem vizsgáljuk meg azokat, végső soron szélesre tárjuk az ajtót a megtévesztés előtt.

3. Itt az ideje a személyes felelősségvállalásnak. Karizmatikus hívőként abba kell hagynunk, hogy mindenért a démonokat hibáztassuk. Az embereknek rendszerint vannak problémáik.

4. Abba kell hagyni a játszadozásokat. A szellemi harc egy valóság, azonban nem fogjuk legyőzni a világot Jézus számára, csupán démoni fejedelemségekre való rákiabálásokkal. Imádkoznunk kell, hirdetni kell az Igét és állhatatosan kitartani, hogy meglássuk a végső győzelmet.

5. Abba kell hagyni az ostobaságokat. Azokat a szolgálókat, akik imádkozás közben megérintenek, megütnek vagy meglöknek másokat  kérd meg, hogy üljenek le és tanulják meg a szelídséget, ami a Szent Szellem gyümölcse.

6. Legyen vége minden szellemi erőszaknak. Keresztyén TV szolgálatoknak abba kell hagyni és le kell állni minden manipulatív adománygyűjtő mesterkedéssel. Nem szabad teret adni olyan szolgálatoknak, amik furcsa kijelentéseket tesznek természetfeletti módon való pénz-visszajuttatásról, különösen, ha átlépik a korlátokat  és a Szentíráshoz hozzátéve elferdítik azt.

7. Lejárt a Magányos Vándorok kora. Azoknak, akik azt állítják, hogy Isten szolgái – utazó evangélisták, helyi pásztorok vagy szolgálatok vezetői – elszámoltathatóknak kell lenniük más vezetők felé. Akik a magánéletükre vonatkozó igei fegyelmezésekre megtagadják az engedelmességet, azokat helyre kell igazítani.

8. Le kell leplezni a rejtőzködőket. A gyülekezeteknek meg kell vizsgálni az utazó szolgálók hátterét. Szélhámosként le kell leplezni azokat az igehirdetőket, akik nem térnek meg a bűneikből: akik rejtőzködnek a bűnügyi nyilvántartás elől, akik hazudoznak a korábbi házasságaikkal kapcsolatban, akik nőket használnak ki, vagy nem fizetnek gyerektartást.

9. Le kell állni a kenet hamisításával. Isten az Isten és Neki nincs szüksége a mi “segítségünkre”, hogy nyilvánvalóvá tegye Magát. Ne szórjunk csillogó port magunkra, hogy azt sugalljuk, hogy Isten dicsősége velünk van. Ne rejtsük el a hamis drágaköveket a földön, hogy megpróbáljuk valóban fel vagyunk-e kenve vagy kihúzzuk a nyuszit a kabátujjunkból azt színelve, hogy angyalok vannak a teremben. Ez a Szent Szellem meghazudtolása.

10. Térjünk vissza a tisztasághoz, a szentséghez. Elegünk volt a botrányokból. A karizmatikus gyülekezeteknek ki kell alakítani egy rendszert a bukott szolgálók helyreállására. Azok, akik erkölcsi okok miatt buktak meg, helyreállhatnak, de alá kell vetni magukat egy gyógyulási folyamatnak, ahelyett, hogy a pulpitushoz való azonnali visszatérést hajszolnák.

11. Alázatosságra van szükségünk. Azok a szolgálók, akik hírességnek kijáró bánásmódot, bőséges fizetést igényelnek, címekhez ragaszkodnak, mások felé pedig elzárkózó magatartást mutatnak, szellemi büszkeségben vétkesek.

12. Nincsenek többé “nagyfőnökök”. Az apostolok Krisztus rabszolgái és kell, hogy az alázatosság feddhetetlen példaképei legyenek. Az igazi apostolok nem gyakorolnak felülről-lefelé irányuló – hierarchikus – hatalmat a gyülekezetek felett. Ők igazi szolgaként legalul vannak, mint akik a gyülekezetet szolgálják.

13. Sose tulajdoníts nagyobb fontosságot a szellemi ajándéknak, mint a jellemnek. Azoknak is be kell mutatniuk a Szellem gyümölcseit, akik a prófétálás, a gyógyítás és a csodatevés területén munkálkodnak. Jóllehet folyamatosan bátorítunk a nyelveken szólásra, de győződj meg róla, hogy nem kezeljük azt úgy, mint valami felsőbbrendűségi kérdést. A világnak arra van szüksége, hogy a szeretetünket lássa, és ne az öndicsőítésünket.

14. A prófétáknak elszámoltathatóknak kell lenni. Ne adj azoknak teret, akik nem vállalják fel a felelősséget a téves kijelentéseikért. Azok a “próféták” pedig, akik erkölcstelen életet élnek, nem érdemlik meg, hogy nyilvánosságot kapjanak.

15. A Szent Szellem kenetének célja, hogy felhatalmazzon bennünket, hogy elérjünk másokat. Ma egy keresztútnál vagyunk: vagy folytatjuk a látványosságra törekvő karizmatikus szórakoztatást, vagy belevetjük magunkat az evangelizálásba, gyülekezetplántálásba, misszióba, tanítványképzésbe és könyörületességi szolgálatokba, ami segít a szegények helyzetének megoldásában és harcol az igazságért.

Fordította: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Itt az ideje egy karizmatikus reformációnak – Lee Grady bejegyzéshez

 1. Folk Zsuzsa szerint:

  “asszonyok kihasználásáról vagy megtagadták a gyerektartásért való imádkozást.” ezt nem értem, nem rossz itt a fordítás? Egyébként nagyon tanulságos, és aktuális.

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Utánanézek. Köszönöm.

   Sanyi

   Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Zsuzsa!

   Jogos volt az észrevétel. Elnézést kérek. Kijavítottam a kifogásolt részt és több más kisebb finomítást is végeztem a gördülékenyebb stílus és az értehetőség javítása érdekében.

   Sándor

   Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s