Amikor Isten jelenlétének érzése eltávozik – Frank Viola

Forrás: http://violafrank.wordpress.com/2012/07/10/what-is-the-dark-night-of-the-soul/

Egy keresztyén találta ki a 16. században a lélek sötét éjszakája kifejezést. Ez a kifejezés egy olyan megtapasztalásról szól, amikor Isten eltávolítja a jelenléte “érzését” a hívő életéből. Néhány keresztyén úgy gondolja, hogy a “sötét éjszaka” a megszokottól eltérő, rendkívül ritka megtapasztalás, amivel csak néhány ember rendelkezik. Mások viszont úgy gondolják, hogy sokkal gyakoribb.
Azoknak a táborába tartozom, akik úgy gondolják, hogy ez egy ritka megtapasztalás. A sötét éjszaka az, amikor Isten eltávolítja az erkölcsi iránytűt a hívő életéből. A keresztyének ilyenkor úgy érzik, mintha Isten nem létezne. Ez nem kiszáradás és nem is ítélet, hanem inkább egy olyan érzés, mintha Isten elhagyott volna bennünket. Az Úr jelenlétének háttér-tudata figyelmeztetés nélkül eltávozik, és csak egy vak bizalom marad, ami a múltbeli hiten alapszik, ami megmentette a keresztyént az ateistává válástól.
Ez a megtapasztalás nem bűn vagy lázadás következménye, ezért nem kell, hogy a hívőt az bármi megtételére indítsa.

Egy keresztyén személy megtapasztalása a sötét éjszakáról:
“Azt éreztem, mintha nem lennék keresztyén, mintha Isten nem létezne. Sosem vettem észre a jelenlétét mindaddig, míg el nem távozott tőlem. Most ismét vágyok Rá. Azt érzem, mintha a föld megnyílt volna alattam. Eltávozott az örömöm. Nem éreztem a vezetést. A szellemi érzékeim eltompultak. Elveszítettem az érdeklődésemet, hogy ragaszkodjam Istenhez. Amikor megpróbáltam beszélni hozzá, olyan érzés volt, mintha magamhoz vagy a mennyezethez beszélnék. Az ima korábban könnyen ment; állandóan beszéltem az Úrhoz, most azonban erőltetett volt. Egy olyan érzés, mintha egy nagy fal lenne Isten és közöttem. Az Úr iránti szerelmemet egy üresség váltotta fel. Sohasem tudtam, hogy mit jelent érezni Isten jelenlétét mindaddig míg az el nem távozott tőlem. Most sokat sírok. Szeretném, ha ismét visszatérne hozzám.”

Néhányan a sötét éjszakát “sima játéknak” hívják, ahol Isten bújócskát játszik. Mások a szellemi érettség és a fejlődés jelének látják, amikor Isten eltávolítja a (gyakorlatozást segítő) “kitámasztó kerekeket”. Ilyen esetben az Úr tanítja a gyermekeit, hogy ismerjék meg az eltávozásának érzését. Keres valakit, hogy megmutasson neki egy új utat a Vele való kapcsolatban — valakit, aki érettebb és semmi sem számít neki, csak a hit. Ha te éppen most mész át ezen a titokzatos megtapasztaláson, a következő tanácsot tudom neked adni: tartsd észben, hogy a sötét éjszaka egyszerűen egy krízis és ösvény a nagyobb szellemi érettséghez. Isten még mindig veled van. Valójában, Ő van a megtapasztalás mögött. A megtapasztalás hoszútávú célja a megváltás és az építés.
Nem fogok többet beszélni erről, csak még egy dolgot említek.
Térjünk vissza az orrunk hasonlatához. A nap folyamán nem vagy tudatában annak, hogy van orrod. Kivéve, megfázás, orrviszketés, orrvérzés esetét vagy amikor belenézel a tökörbe.
De ha neked műtéted volt és eltávolították az orrodat, bizonyára tudatában lennél, hogy valami lényeges hiányzik és annak tudata megmaradna hosszú időn keresztül.
Ahogyan a fejezet elején mondtam, van valami, amit “Isten jelenléte háttér-tudatának” hívnak. Ha Isten elmozdította ezt a háttér-tudatot, azonnal észrevennéd. Isten jelenlétének háttér-tudata alapvetően észrevétlen a keresztyének életében.
Nem ismerjük azonban azt fel egy egyszerű ok miatt: Mert mindig jelen van. Az ugyanolyan, mint ahogy nem veszed észre a gyűrűt az ujjadon, mert nem nézel minden pillanatban a kézfejedre. Nem veszed észre, pedig mindig ott van. Ha azonban Isten háttér-tudata eltávozott, az teljes súlyával rádnehezedik. (Ez történik meg, amikor valaki megtapasztalja a lélek sötét éjszakáját.) Ezért mindig tudatában lehetünk Isten jelenlétnek, amennyiben ahhoz hozzászoktunk. Isten világossága mindig velünk van a háttérben. Egy másik szinten azonban tudatosíthatjuk magunkban a jelenlétét. Koncentrálhatunk az előtérben való jelenlétére, figyelni tudunk arra.
“Légy nyugodt és tudd meg, hogy én vagyok az Isten” . . . “Aki Isten elé járul, annak hinni-e kell, hogy Ő létezik és Ő megjutalmazza azokat, akik szorgalmasan keresik Őt” . . . “Akiknek értelme rám támaszkodik, azok tökéletes békességben lesznek.” . . . “Ha az értelem a Szellemre támaszkodik az élet és békesség.”
Nyissátok ki a Szentírást és támaszkodjatok értelmetekkel az Úrra.

Fordította: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s