Ki a keresztyén? – Részlet a “Vissza az alapokhoz” című könyvből

Eredeti forrás: www.JesusLifeTogether.com

Az első alapvető igazság, hogy pontosan határozzuk meg, ki a keresztény. Ez olyan pont, amiben az egész világon és minden kultúrában nagy hanyagságot láthatunk. Mivel nem voltak tisztában azzal, ki a keresztény, Isten Egyházának nagy részét homokra építették. Benyomások, érzések vagy a neveltetés alapján állapították meg, ki a keresztény. Az alapján tartottak valakit kereszténynek, hogy gyakran jár istentiszteletre, jól énekel vagy hűségesen fizeti a tizedet. Jézus azonban nem így határozta meg, ki az Ő követője. Jézus azt mondja: „Ha nem mondasz le mindenről, nem lehetsz az én tanítványom.” „Ha nem veszed fel naponként a keresztedet, nem követhetsz engem.” Az Apostolok Cselekedeteiben az áll, hogy a tanítványokat először Antiochiában nevezték keresztényeknek. Ha tehát a „tanítvány” szót látod Jézus tanításában, akkor gondolj a „keresztény” szóra. Ha Jézus azt mondja: „ha nem mondasz le mindenről, amid van, nem lehetsz az én tanítványom”, ezzel azt fejezi ki, hogy nem lehetsz keresztény, ha nem adod fel az életedet. Nem azt mondta, „Ha nem jársz istentiszteletre, akkor nem lehetsz keresztény”, vagy „Ha nem olvasod a Bibliát, nem lehetsz keresztény.” Nem ezt mondta, hogy „Ha nem adakozol, akkor nem lehetsz keresztény.” Jézus azt mondja „Ha nem halsz meg önmagadnak, akkor nem lehetsz keresztény.” Jézus olyan embereket hív, akik készek önmaguknak meghalni. Mindenről lemondanak, csakhogy Őt követhessék. Lemondanak büszkeségükről és tulajdonukról, hogy Őt követhessék. Elfordulnak személyes bűneiktől és önzésüktől. Jobban fognak másokat szeretni, mint magukat. Jézushoz való viszonyuk megváltoztatja mindennapi viselkedésüket. Ha a „keresztény” szót nem úgy határozzuk meg, ahogy Jézus, akkor a Ház homokba süllyed és elmossa az ár. Jézus, a király ígérte meg nekünk, hogy ez fog történni, ha a hallgatás, éneklés és beszéd homokjára építünk, s nem Neki engedelmeskedünk. Az ilyen Ház talán tetszene nekünk, de Jézus számára nem jelentene semmit. Az a ház, amit építünk talán valamivel boldogabbá tenne minket, mert összejövünk és együtt éneklünk, de mit sem érne, ha Isten nem leli örömét benne! Egyáltalán semmit sem ér, ha még mindig az ördög nyeri meg életünk harcait. Ha olyan életet és a gyülekezeteket építünk, ami Jézusnak nem okoz örömet, azzal a magunk idejét és Istenét idejét is pazaroljuk.

Komoly következmények

Isten Háza építésének első alapköve, hogy a Biblia szerint értelmezzük, ki a keresztény. A szerint kell meghozni a döntéseinket, hogy Isten kit nevez kereszténynek. Lehet valaki Isten gyülekezetének tagja, s nem keresztény? Semmiképpen sem! Azonban a világon mindenütt azt tanítják, hogy nem gond, ha keresztények és nem keresztények éppúgy vannak a gyülekezetben. A Biblia azt mondja, hogy ez nem igaz! Az első Korinthusi levél 5. részében ez áll: „Távolítsátok el a régi kovász legkisebb maradékát is.” Távolítsátok el a bűnt a gyülekezetből. Nagyon fontos ezt megértenünk, hisz Isten azt mondja: „egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti”. El tudjátok képzelni, hogy Jerikó falai recsegve-ropogva leomlottak? Isten népe természetfeletti módon hatalmas volt. Mégis legyőzték Izráelt nem sokkal később a kis Aj városkánál. Megfutamították őket! Miért aprították őket a csatában? Mert az egész Izráelben volt egy férfi, aki bűnös dolgot rejtegetett a sátrában. Isten nagyon haragudott, mert az Ő egész népe között egy férfinak bűn volt az életében, amit eltitkolt. Ez a férfi, Ákán volt, aki bálványt rejtegetett sátrában. Isten ezért nagy vereséggel sújtotta egész Izráelt. Isten ugyanaz, tegnap, ma és holnap. Igaz? Istent ma is elszomorítja, ha az Egyházában némelyeknek titkos bűnök vannak az életében. Ez összetöri a szívét. A Biblia azt mondja, hogy Isten ítélettel sújtja ezt. Helyes azt mondanunk, hogy az egyházhoz tartozhat az, aki sosem adta át teljesen az életét Jézusnak? Nem! Ez nagyon nagy hiba. Isten elítéli az egész házat, emiatt az egyetlen személy miatt, aki azt állítja, hogy keresztény, de sosem adta igazán Jézusnak az életét. Ha tehát dicsőséges Házat akarunk, ami Isten munkáját mutatja, akkor először is Jézus szerint kell meghatároznunk, hogy ki a „keresztény“. Az Írás azt mondja: „ha nem adod fel mindened, amid van, nem lehetsz az én tanítványom”, „Ha apádat, anyádat vagy a gyermekeidet jobban szereted, mint engem, nem lehetsz az én tanítványom.“ „Ha a világot és a világ dolgait szereted, ellenségem vagy.“ „Isten ellenáll a gőgösöknek, de az alázatosoknak kegyelmét adja.“ Pontosan meg kell határoznunk, hogy ki az igazi keresztény, azaz ki tagja a gyülekezetnek! Nem állíthatod magadról, hogy Jézus vére megmosott, s tagja vagy az Ő Testének, s nem tehetsz úgy, mintha keresztény lennél, ha szíved nem Jézus otthona, munkaterülete és szántóföldje. Ha kapcsolataid nem szent kapcsolatok, meg kell bánnod és Jézusnak kell adnod az életed.

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, Keresztyénség, Tanítások
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s