A hálózat ereje – Ron McKenzie

PDF formában letölthető itt: A hálózat ereje

A hagyományos társadalmakban és azok szervezeteiben nagyon erős hangsúly van a kontrollon. Hagyományos hatalmi szervezetek hierarchikus formákon keresztül irányítanak. Egy szervezet hierarchikus formája, a rend és az ellenőrzés (kontroll) biztosítására volt használatos, de a kreativitás és a spontaneitás megöléséhez vezetett.

A modern világban, a kontrollnak ilyen mértéke már nem fogadható el és a világ keresi a hierarchia kötelékéből való kibontakozást. A hierarchiákat hálózatokkal (network) helyettesítik. Egy erős hálózat lehetővé teszi, hogy különféle képességekkel és ajándékokkal rendelkező embercsoportok nagy hatékonysággal és produktivitással működjenek együtt. Az üzleti világ gyorsan áttért a hierarchikus formáról a hálózatra. A General Motors valaha az autógyártás minden területét birtokolta és kontrollálta. Egy erősen hierarchikus szervezet volt, a csúcsról kontrollálva mindent. Ellentétben a Nike-nak nem volt birtokában egyetlen gyár vagy áruház sem. A teljes folyamat minden területe – a tervezéstől a marketingig és a gyártásig – beszállítók hálózatán keresztül történik. A döntéshozás decentralizált. Az üzleti hálózat fejlesztése növelte sok üzleti folyamat hatékonyságát. A Világbank közgazdásza, Charles Goldfinger (egy közgazdász számára sokat mondó név), bebizonyította az üzleti hálózatok pozitív hatással vannak az informácó-kezelés hatékonyságára.

A World Trade Center lerombolásáért felelős Al Qaida szervezet, jóllehet nem értünk egyet a céljaival, nagyon hatékony hálózat. A hálózatok decentralizáltak, úgy hogy azok nem egy-két kulcsembertől függnek. Ha néhány vezető kiesik a sorból, a hálózat összezár és átveszik azok tevékenységét. Ez nagyon fontos egy hálózat működése szempontjából egy ellenséges környezetben. Az ironikus az, hogy Osama bin Laden úgy látszik jobban megértette a hálózatok erejét, mint az egyház. A világban megfigyelhető trenddel ellentétben a gyülekezeteknél még mindig nagyon erős a hierarchia és a kontrol.

Annak ellenére, hogy a világban már kezd háttérbe szorulni a hierarchikus irányítás, a keresztyén vezetők előszeretettel kontrollálják az információkat és gyakorolnak hierarchikus irányítást.

A modern világban hatékonynak kell lenni, és a gyülekezet is kell, hogy váltson a hierarchikus formáról a hálózati formára.

A hierarchikus forma fő alkalmazója az ördög. Istennel ellentétben, aki mindenható, az ördög egy időben csak egy helyen tud lenni. Ezért neki szüksége van szellemi hierarchiák alkalmazására a kontroll fenntartása érdekében. (Efézus 6:12).  A gyülekezetnek nem kell az ördög módszerét alkalmazni. Nekem kétségeim vannak az új apostoli reformáció irányításával kapcsolatban, mert erős hangsúly van az apostolok-próféták és a pásztorok közötti kapcsolatokon a hálózatok kialakítása szempontjából. Megfigyelhető másrészt néhány csúcs- apostoltól való függőség is, ami erős hierarchiához vezethet. Nagy a veszélye annak, hogy a következő apostoli nemzedék hasonlóan intézményessé válik, mint a püspökök, csak más neveket viselnek. Néhány fontos embertől való függőség nagyon sebezhetővé tudja tenni a gyülekezetet egy ellenséges környezetben.

Fordította: Abonyi S.

Fordító megjegyzése:

Az újszövetségi minta – a gyülekezet irányítási formájára vonatkozóan – mindig is a hálózati forma volt! Lásd az Ap.cselben az apostolok és más szolgálók együttmunkálkodását. Csak a későbbi századokban intézményesedett el az egyház és így általánosan teret nyert a – világtól átvett – a hierarchikus forma.

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, Tanítások, vezetés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) A hálózat ereje – Ron McKenzie bejegyzéshez

 1. Sandor szerint:

  Reblogged this on keskeny út – narrow way and commented:

  Úgy tűnik sok gyülekezet képtelen kiszabadulni a hierarchikus formából, túlzottan ragaszkodva bizonyos meghatározó személyekhez, tekintélyekhez. Ha a gyülekezet válságba kerül és keresi a megoldásokat, nem jutnak el arra a felismerésre, hogy nem xy személlyel (tekintéllyel), nem is valamilyen módon (hagyomány szerint) végzett dologgal van a probléma, amiket ki kellene cserélni újra (a régit megfoltozni) , hanem maga a rendszer a rossz: a hierarchiának és a kontrollnak Isten népe között nincs helye, mert az a Sátán módszere, amit az általa kontroll alatt tartott világban is alkalmaz. Jó lenne, ha ezt végre felismernék a keresztyének.

  Kedvelés

 2. Balázs Ida szerint:

  És mert sajnos sokan nem térnek meg a “bálvány imádásból” ( mert azt is tudjuk, hogy átkozott, aki emberben bízik) ,ezért lesz, hogy most az utolsó napokban :
  2 Krón. 36,6 És feljöve ellene …. a babilóniai király, és kettős békót vete lábaira, hogy Babilóniába vinné őt.
  2 Krón. 36,7 Az Úr házában való edények egy részét is elvivé …. Babilóniába, és helyezteté azokat az ő templomába, Babilóniában.

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Igen. Világi (babiloni) módszerek elfogadása “foglyul ejti” Isten népét (életét) és Istentisztelete is világi hatások alá kerül: az Istentisztelethez “használt edények” is a “babiloni templomba” kerülnek. Sándor

   Kedvelés

 3. Balázs Ida szerint:

  Igen, kedves Sándor, ez is igaz ( hiszen látjuk ezt a történelmi egyházaknál is)! Bár én most itt arra gondoltam , hogy most, a megtérésre való felhívás után, akik nem tértek meg, azokért ( “az Úr házából való edények egy része” )eljön a babiloni király ( Sátán), “kettős békót vete a lábaikra”, “és helyezteté azokat az ő templomába, Babilóniában”. A hamis “egyházba”!

  2 Thess. 2,10
  És a gonoszságnak minden csalárdságával azok között, a kik elvesznek; mivelhogy nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő idvességökre.
  És azért bocsátja reájok Isten a tévelygés erejét, hogy higyjenek a hazugságnak;
  Hogy kárhoztattassanak mindazok, a kik nem hittek az igazságnak, hanem gyönyörködtek az igazságtalanságban.

  Ida

  Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s