Az egyszemélyes vezetés veszélyei – Ron McKenzie

Egy gyülekezetet mindig több személy (vén) kell, hogy vezessen. Ez lényeges a gonosztól való védelem szempontjából. A szellemi hatalom és védelem a hatalomnak való engedelmességből származik. Ha egyetlen ember vezet egy gyülekezetet, valójában ő nem engedelmeskedik senkinek és ezért nincs szellemi védettsége. Az igazi védelem abból származik, hogy több vén engedelmeskedik egymásnak. Egyetértenek abban, hogy semmi fontosat ne tegyenek anélkül, hogy ne engedelmeskednének egymásnak. Minden vén elszámoltatható a többiek felé és védelem alatt áll az engedelmessége által. A gyülekezet többi tagjának védelmét a véneknek való engedelmesség biztosítja.

Veszélyes helyzet, ha egyetlen ember vezeti a gyülekezetet. Ha a gyülekezet minden tagja neki engedelmeskedik, akkor óriási hatalommal rendelkezik. Tekintettel azonban, hogy ő valójában nincs hatalom alatt, ezért ki van téve a sátáni támadásnak és megtévesztésnek. A legtöbb helyen keresztyén csoportok azért estek megtévesztésbe, mert egy férfi vagy egy nő vezette őket. Nem szabad megengedni, hogy egyetlen hivatásos szolgáló vezessen és pásztoroljon egy egész gyülekezetet. A bibliai minta minden esetben a több vén általi vezetés. Pál apostol, aki érett, tapasztalt vezető volt, még ő sem munkálkodott egyedül. Mindig voltak vele más vének a védelem biztosítása céljából.

A modern kultúránkban van egy hírnév utáni megszállottság, ami belopózott a gyülekezetekbe is.

Hivatásos vezetőség

Azzal együtt, hogy hivatásos, képzett vezetők megszokottá váltak a modern gyülekezetekben, nem ők a gyülekezet legfontosabb része. Pál és Barnabás vének csoportját állították be vezetőként és nem egyszemélyes vezetőket. Egyetlen példa sincs az Újszövetségben arra, hogy egyetlen ember lenne beállítva vezetőnek, hogy gondját viselje az egész gyülekezetnek.

Az Újszövetség alapvető elképzeléseinek egyike a minden hívő papságának tana. Ez azt jelenti, hogy minden hívőnek szabad bejárása van Istenhez és szolgálhat Neki. Ez azonban nem történhet meg a modern gyülekezetekben, mert a legtöbb munkát egy hivatásos szolgáló végzi el. A hivatásos szolgálók mai rendszere valójában inkább az Ószövetségi körülményeknek felel meg, ahol a szolgálat a papi rendre korlátozódott. Ez a gyakorlat azonban nagymértékben lecsökkenti a gyülekezetek működésének hatékonyságát, mert csak annyit képesek megvalósítani, amit egy ember képes elvégezni. A legtöbb gyülekezeti tagot nem lehet mozgósítani a szolgálatra, mert a szervezetben nincs hely a számukra, ezért nem vonhatók be a szolgálatba.

Nincs szükség gyülekezeti bürokráciára. A korai gyülekezetek nagyon jól működtek a nélkül. Ahogyan a gyülekezeti szervezet és bürokrácia kiterebélyesedett lényegesen lecsökkent a gyülekezet működésének hatékonysága. Egy aktív gyülekezet nagyon hatékonyan képes működni ezek nélkül. Egyesek azzal érvelhetnek, hogy szükség van kontrollra az igazság és a gyülekezet tisztaságának biztosítása érdekében. Ez azonban a Szent Szellem felelőssége. Ő sokkal hatékonyabban el tudja ezt végezni, mint bármilyen emberi szervezet.

Fordította: Abonyi Sándor

Javaslom elolvasni a A Gyülekezet biblikus vezetése című írást Alexander Strauch-tól, ami elérhető itt: A gyülekezet biblikus vezetése

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, helyreállítás, vezetés
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Az egyszemélyes vezetés veszélyei – Ron McKenzie bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Heti ajánlat (2013. október 7.) – Abonyi Sándor | keskeny út – narrow way

  2. Guti Tünde szerint:

    “Ha egyetlen ember vezet egy gyülekezetet, valójában ő nem engedelmeskedik senkinek és ezért nincs szellemi védettsége…
    Veszélyes helyzet, ha egyetlen ember vezeti a gyülekezetet. Ha a gyülekezet minden tagja neki engedelmeskedik, akkor óriási hatalommal rendelkezik. Tekintettel azonban, hogy ő valójában nincs hatalom alatt, ezért ki van téve a sátáni támadásnak és megtévesztésnek. ”

    Milyen egyszerű és milyen igaz!

    Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s