Kapcsolatok építése – Ron McKenzie

PDF formátumban letölthető itt: Kapcsolatok épitése

A vének a segítő kötelek, akik együtt tartják a testet

A vének fontos feladata, hogy építsék a kapcsolatokat a gyülekezeti tagok között. Éppen úgy, ahogyan egy pásztor együtt tartja a nyájat, a véneknek azon kell munkálkodniuk, hogy felépítsék a hívők egész testét a közöttük lévő szoros kapcsolatok építése által. A gyülekezet a hívőknek egy olyan csoportja, akik szorosan kapcsolódnak egymáshoz:

Minden egyes tag (rész) saját adottságának megfelelően működve gondoskodik önmaga növekedéséről, hogy épüljön szeretetben”. (Efézus 4:16).

 A szeretet nem természetes

Jézus megparancsolta nekünk, hogy szeressük egymást, de a szeretet nem jön magától. Egy ’egymáshoz erősen kapcsolódó krisztusi közösség’ nem automatikusan jön létre, ugyanis az emberi természet hajlamos rá, hogy eltávolítson egymástól bennünket. A dicséretben való részvétel és igehirdetés hallgatása nem hozza létre az egymás közötti szeretet kapcsolatot. A keresztyéneket általában meg kell tanítani arra, hogyan szeressék egymást és ez a vének fontos feladata.

Egy gyülekezetnek olyan helynek kell lennie, ahol a keresztyének meg tudják tanulni egymás szeretetét és bemutatni Jézus megbékéltető erejét. Jézus személyes szolgálata idejének nagy részét azzal töltötte, hogy megtanítsa a tizenkettőt arra, hogy egymást szeressék. A tizenkét tanítvány különböző háttérből jött, és sok személyes összeütközés volt közöttük, Jézus mégis arra tanította őket, hogy együtt munkálkodjanak. A vének munkájának ez a szerepe világosan látható Pál leveleiből. Nagy részük a kapcsolatok építése melletti elkötelezésről szól.

Pál nemcsak a különböző tanok tanítására helyezett súlyt, hanem azt is igyekezett megtanítani, hogy a hívők hogyan kapcsolódjanak egymáshoz. Gyakran egy egész fejezet azzal foglalkozik, hogy megerősítse saját kapcsolatát a gyülekezettel. Jelentős energiát fektetett a kapcsolatok építésébe a gyülekezetben lévő emberek között is (Fil. 4:2). A kapcsolatok építése elsődleges feladat minden vén számára.

A kapcsolatok a gyülekezet szívét jelentik

– A véneknek erős kapcsolatokkal kell rendelkezniük egymás felé.

– Minden keresztyénnek erős kapcsolattal kell rendelkeznie a gyülekezetben lévő vének egyikével.

– Minden gyülekezeti tagnak erős kapcsolatokkal kell rendelkeznie más keresztyénekkel.

Kapcsolati minta a gyülekezetben

A gyülekezetekben alapvető kapcsolat a vének közötti kapcsolat. Egy gyülekezetben legalább négy vagy öt vén kellene, hogy legyen. A vének közötti kapcsolat kell, hogy a legerősebb legyen a gyülekezetben. Teljesen el kell kötelezniük magukat egymás felé. A vének és a velük kapcsolatban lévő hívők kapcsolata erre az alapra épül.

Minden vén erős kapcsolattal rendelkezik legalább 10-12 hívővel, akiket tanítványoznak és felügyelnek. Jézus 11 embert tanítványozott, így valószínűtlen, hogy egy vén ennél több embert képes tanítványozni. Ha a tanítványozott férfiaknak vannak feleségeik és gyerekeik, akkor ez a szám azonban sokkal több is lehet.

Egy vén erős kapcsolattal rendelkezik egy tucatnyi (max. 12) keresztyénnel. Az egyik vénnek erős pásztorlási ajándéka van, ezért azok, akiket tanítványoz többnyire szintén pásztorlási ajándékkal rendelkeznek.

Az érett keresztyéneket csak felügyeletet igényelnek az új keresztyének azonban több tanítványozást igényelnek. A kapcsolatokat azonos erősségűek. A vén több időt fog eltölteni az új keresztyénekkel annak érdekében, hogy ugyanolyan erősségű kapcsolatot jöjjön létre. A vének munkálkodnak azon is, hogy az elmaradozó keresztyénekkel kapcsolatot létesítsenek.

Egy másik vénnek prófétai ajándéka van. Ő olyan keresztyéneket fog vonzani, akik szintén hajlanak a prófétálásra. A prófétikus vének nem képesek olyan sok emberről gondot viselni, mint akik pásztori ajándékkal rendelkeznek, de nekik is egy erős kapcsolatot kellene létesíteniük minden keresztyénnel, akikről gondot viselnek.

Egy megint másik vén evangélista ajándékkal rendelkezik. Ő hajlik arra, hogy sok új keresztyén legyen körülötte. Kiképez néhány érett keresztyént, akik lelkesednek az evanglizálásért. Ez a vén is erős kapcsolatot épít velük és azokkal a keresztyénekkel, akikért személy szerint felelős. . . . . . . . .

Figyelem!

Ez az írás több szemléltető ábrát is tartalmataz, amik segítik a megértést, ezért javasom mindenkinek a teljes írásnak PDF formátumban való letöltését legfelül.

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, helyreállítás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s