A gyülekezeti tagság a Szentírás értelmezése szerint – Alan Knox

Forrás: http://www.alanknox.net/2010/02/the-scriptural-language-of-membership/

A „tagság” (még inkább a „tag”) szó több helyen előfordul az Újszövetségben (főként Pál leveleiben), hogy kifejezze kapcsolatunkat egymással és Krisztussal.

„Mert miképpen egy testben sok tagunk van, minden tagnak pedig nem ugyanazon cselekedete van: Azonképpen sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai vagyunk.” (Róma 12:4-5 )

„Mert amiképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is. Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg. Mert a test sem egy tag, hanem sok”. (1 Korintus 12:12-14. lásd az 1 Korintus 12:18-27)

„Azért levetvén a hazugságot, szóljatok igazságot, kiki az ő felebarátjával: mert egymásnak tagjai vagyunk.” (Efézus 4:25)

„Mert soha senki az ő tulajdon testét nem gyűlölte; hanem táplálgatja és ápolgatja azt, miképpen az Úr is az egyházat; Mert az Ő testének tagjai vagyunk, az Ő testéből és az Ő csontjaiból valók.” (Efézus 5:29-30)

Sajnálatos módon ezekben az igeszakaszokban félreérthető módon a „tag” egy mellékjelentést hordoz, amit a „tagnak” fordított eredeti görög kifejezés nem tartalmaz. A „tagnak” fordított görög kifejezés az „ág” (egy ág a fa legnagyobb ágai közül) és a „rész” kifejezésekhez állnak közel.

Mi a baj ezzel? Az, hogy valaki egy csoport „tagjává” válhat egy egyéni vagy csoport döntése alapján. Jóllehet, egy „ág” (azaz: kar vagy láb) nem dönt arról, hogy a test tagjává váljon és a test sem dönt arról, hogy egy „ág” annak része legyen. Az „ág” meghatározás és azonosság (a fáról alkotott elképzelésünk)  alapján része a testnek.

Pontosan ez az, amit Pál tanít a fenti igeszakaszokban. Ha a szövegösszefüggés szerint vizsgáljuk az egymásnak „tagjai” kérdését, akkor azt látjuk, hogy az nem igényel külön döntést, hogy egymásnak tagjai legyünk. 

Úgy látjuk, hogy Isten az Ő szelleme által tesz minket egymásnak „tagjaivá”, nem a csoport dönti el, hogy valaki válhat-e „taggá”; ellentétben azzal, hogy a mindennapi szóhasználat szerint a „tag” kifejezés a választás és a döntés esetére vonatkozik. Pál értelmezése szerint azonban ez nem alkalmazható erre az elképzelésre.

Ezért a Szentírás szóhasználata az „egymásnak tagjai” nem értelmezhető szervezeti tagságként, ahol bármelyik fél dönthet, hogy tagja legyen egy csoportnak.

Ha Isten újjászüli egy gyermekét, akkor egymásnak automatikusan tagjaivá válunk, nem kell külön döntenünk arról, hogy egymásnak tagjai legyünk.

Isten gyermekeinek egymással való kapcsolata az azonosságból fakad, és testvérekként kapcsolódva egymáshoz, mint család felelősek vagyunk egymásért.

Sajnálatos módon a Szentírás szóhasználata túl gyakran fordította és magyarázta az „egymásnak tagjai” kifejezést úgy, mintha az egy szervezeti tagságot jelentene. E szerint mi dönthetnénk el, hogy ki lehet nálunk „tag”, jóllehet a Szentírás szerint ez nem a mi döntésünk.

Eldöntjük, hogy „tagok” legyünk vagy NEM egy másik személlyel közösséget vállalva vagy egy csoportnak része legyünk.

Meg kell értenünk, hogy a szervezeti „tagságra” vonatkozó döntés nem azonos tartalmat hordoz a Szentírásnak az „egymásnak tagjai” kifejezésről alkotott elképzelésével. Mint Krisztusban testvérek, mi tagjai vagyunk egymásnak és ezért felelősek vagyunk úgy élni, mint egy család.

Nem dönthetünk másképpen.

Fordította. Abonyi Sándor

2013-06-14

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, gyülekezetépítés, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A gyülekezeti tagság a Szentírás értelmezése szerint – Alan Knox bejegyzéshez

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s