Az újszövetségi keresztény – J.C.Ryle

The New Testament Christian by J.C. Ryle

http://www.gracegems.org/08/04/christian.html

“Nézvén Jézusra!” Zsidó 12:2

Az a fajta kereszténység, amelyre a világnak oly nagy szüksége van, nem más, mint egy, a hétköznapi életben is jól alkalmazható kereszténység. A pusztán csak vasárnapi vallásosság nem elegendő! Ha a hitünk csak egy olyan dolog, amelyet a vasárnapi ruhánkkal együtt fel- majd pedig levetünk, akkor az igen erőtlen! A hetente egyszer ismétlődő külső vallásosság és a felszentelt épületekben zajló szertartások pusztán önmagukban nem elégségesek! A bölcs emberek megemlékeznek arról, hogy van a gyülekezeten kívül egy olyan világ, amelynek megvannak a maga kötelezettségei és próbái, amelyekben igenis helyt kell állni — valami olyat akarnak tehát, amelyet magukkal tudnak vinni ebbe a világba. A szerzetesrendben megélt vallás ezt nem tudja megadni. Az a hit, amely csak az egyházi „üvegházban” tud virágozni, a világ ügyes-bajos dolgainak hideg levegőjét el nem viselheti. Az ilyen fajta hit nem tud gyümölcsöt teremni máshol, csak a visszavonultság és magányos aszketizmus kerítései mögött — ám ez egy olyan hit, amelyet nem a mi mennyei Atyánk plántált, és így gyümölcsöket sem tud érlelni.

A pusztán csak lelkesedés-hullámokban felcsapó hit sem elegendő! Lehet, hogy egy ideig elégnek bizonyul a gyengébb és szentimentálisabb lelkeknek; de tartós aligha lesz. Az ilyen fajta hitben nincsen ugyanis csont és izom, és a vége gyakran az, hogy a halálba ernyed.

Az a fajta kereszténység tehát, amelyre a világnak oly nagy szüksége van, és amelyet Isten Igéje számunkra megmutat, teljesen másmilyen: egy hasznos, mindennapi gyakorlatba átültethető hit. Egy egészséges, erős, túlélő palánta-hit, amely minden helyen meg tud élni, és virágozni tud minden környezetben — a bűn környezetét kivéve. Egy olyan hit ez, amelyet az ember bárhová magával tud vinni, és melyet soha nem kell maga mögött hagynia. Az ilyen hit bármely éghajlatban túlél és erősen megáll, és gyümölcsöket terem — legyen bár tél, vagy nyár, hőség, vagy nagy hideg. Csak az ilyen hit tudja betölteni e világ szükségeit!

Ám hol lehet ilyen fajta igazi kereszténységet találni? Melyek ennek az alkotóelemei? Milyen ennek a természete? Milyen ismérvekkel bír? A választ ezekre a kérdésekre abban a két szóban találjuk, amelyek e kis írás címét adják. Az erőteljes, valódi, mindennapi gyakorlatba áttehető kereszténység titka nem más, mint ez — hogy állandóan “nézzünk Jézusra”!

Ezzel a kifejezéssel kapcsolatban, hogy “nézvén Jézusra”, érdemes és fontos megjegyeznünk, hogy a görög szó, amelyet mi a “nézni” igével fordítunk, valójában azt jelenti, hogy “valami távolira összpontosítva elnézni minden más mellett”, tehát minden más dologról levesszük a tekintetünket, és csak egyre, egyetlen egy dologra összpontosítunk, méghozzá állhatatos, kitartó és intenzív nézéssel. És az a dolog, amelyre így kell néznünk, és melyet így kell figyelnünk, nem más, mint egy SZEMÉLY — nem egy tantétel, és nem egy elvont teológiai dogma! — hanem egy élő Személy; és ez a Személy nem más, mint Jézus, az Isten Fia!

Az újszövetségi keresztények olyan emberek voltak, akik egy élő, isteni Személyt szerettek, és Őbenne bíztak. Fejbeli tudással, és pontos teológiai megfogalmazásokkal talán nem rendelkeztek annyira. Lehet, hogy a mi teológiai iskoláinkban nem mentek volna át még az alapvizsgán sem. De egy dolgot igenis tudtak — ismerték az élő Megváltót, az igazi, mennyei, személyes Barátot; hittek Őbenne; szerették Őt; és meghaltak volna Érte — Jézusért, a megfeszített és feltámadott Isten Fiáért!

Magyar változat: http://igerenezek.wordpress.com/2013/07/26/az-ujszovetsegi-kereszteny-the-new-testament-christian-by-j-c-ryle/

Fordította: wordwatcherdawn

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: evangélium, evangelizálás, gyülekezetépítés, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s