Az egyház – Abonyi Sándor

A korábbi Heti ajánlatokban a papságról, a házasságról (Krisztus és az Egyház mintája) és a templomról volt szó.

Most az Egyház témáját vesszük sorra

Ez egy óriási téma és zavarban vagyok, mert a Blogról írások és MP3-as tanítások sokaságát ajánlhatnám elolvasásra ill. meghallgatásra. A téma fontossága és óriási terjedelme miatt nem lenne célszerű röviden átfutni rajta, hanem célszerűnek látszik inkább egy több részből álló „sorozatként” kezelni az Egyház kérdését.

Most csupán néhány bevezető gondolatra jut hely és idő, de a későbbiek során több fontos kérdést részletesebben áttekinthetünk egy-egy részletes háttéranyagot is ajánlva tanulmányozásra.

A későbbiekben ilyen fontos témákat lehetne megvizsgálni, mint például

– egyetemes Egyház és helyi gyülekezetek kérdése,

– a vezetés kérdése az Egyházban és a helyi gyülekezetekben,

– a gyülekezet gyülekezési formái,

– a gyülekezet szolgálata és működése,

– a gyülekezet és Isten (országa) királysága kapcsolata,

– a gyülekezeti tagság kérdése,

– pénzügyi kérdések, adakozás stb, stb….

Az elmúlt hetekben, az egyes témák tárgyalása során úgy éreztem magam, ahogyan Gedeon érezhetett, aki otthagyva a pajtában való cséplést és Isten bátorítására elkezdte sorra ledöntögetni atyái „bálványait” és kivágni a „berkeket.”

Hiszem, hogy Gedeon történetének prófétai üzenete van számunkra, mert addig, amíg az Isten tisztelete céljából, de végső soron a magunknak emelt „bálványokat” nem „döntjük le”, addig nem kezdődhet el az igazi szellemi harc a valódi ellenséggel szemben. A saját megnyomorodott, gúzsba-kötött állapotunk az, amitől meg kell szabadulni, ami akadályoz bennünket ebben a harcban. Rabláncokkal lábunkon és kezünkön nem célszerű harcba menni. Jézus valódi szabadságra hívott el bennünket. Ezt a szabadságot keressük most.

A gedeoni példából látjuk azt is, hogy ez a harc nem a sokaság, hanem egy kipróbált kisebbség harca volt az ellenséggel. Nem alkalmasak a harcra a gyávák, és akiket a testi vágyaik kielégítése vezérel.

A statisztikákból tudjuk, hogy a világon több ezer ’egyház’ van nyilvántartva, de ez önmagában véve egy ellentmondás, mert ha az ’egy’-ház, akkor nem lehet több. Emberi gondolkozás szerint lehet több ’egyház’, de az Úr gondolata, a Szentírás szerint valójában csak egy Egyház létezik, és az valóban az egyetlen igaz Egyház.

Az Ő Egyházában Ő a tulajdonos és Ő a Fej – az egyetlen vezető. Az Ő Egyházában Ő van a középpontban, a Szent Szellem által vezetve, minden az Ő akarata szerint történik, mindenben Jézust dicsőítve meg.

Jézus Egyházának jellemzői:

–         Jézus a Fej (vezető),

–         Jézus a Tulajdonos,

–         a Szent Szellem által vezérelve, minden Jézus akarata szerint történik,

–         az Egyház tagjai azok az ’élő kövek’, akikben a Szent Szellem lakik,

–         akik hallják az Úr hangját,

–         akik engedelmeskednek az Úrnak mindenben,

–         és akik követik Őt.

Az Ő Egyháza minden szervezettől és minden emberi vezetéstől mentes.  

Jézus az Atyával és a Szent Szellemmel egységben és állandó együttműködésben munkálkodik. Ők Egyek, de mégis három személy, akik egymástól elválaszthatatlanok. Jézus az Atyának engedelmeskedve cselekszik és a Szent Szellem mindig Jézusról tesz bizonyságot.

Egy ilyen Egyház az, amin a pokol erői nem tudnak diadalmat venni!

Jézus Krisztus Egyháza – Krisztus Teste – élő organizmus, ami a testhez hasonlóan működik és működése nem szorítható merev szervezeti keretek közé.

Az első évszázad dicsőséges Egyháza, egy Jézus Krisztus által létrehozott „új tömlő” volt, amibe bátran bele lehetett tölteni Pünkösd „új borát” és az mégsem szakadt el. Az elmúlt évszázadok alatt ez a „tömlő” elvesztette rugalmasságát és megmerevedett. A különböző ébredések során kiáradt „új bor”, ezért mindig szakadásokat okozott és az „új bor” mindig elfolyt: sokat próbálkoztak Isten emberei azzal, hogy a megmerevedett régi tömlőt, mint a régi ruhát új folttal megfoltozzák, de ahogyan Jézus ezt előre megmondta, a régi mindig elszakad.

Mi akkor a megoldás?

Félre kell tenni teljes egészében a „régi tömlőt” (régi „ruhát”) és nem próbálkozni annak állandó „foltozásával”, hanem elővenni ismét a jól bevált Jézusi mintát, az új és rugalmas tömlőt, ami károsodás nélkül képes befogadni mindig az újbort: megmarad a tömlő és a bor sem folyik el. Ezt tette Jézus is a maga idejében, amikor elkezdte szolgálatát. Félretette a hagyományoktól és a betű óságától bemerevedett akkori felekezeteket (farizeusokat, írástudókat, szaddíceusokat) és tőlük teljesen függetlenül elkezdett valami teljesen újat, a szellem újsága szerint.

Ma is ez a megoldás!

Hiszem, hogy Jézus építi az Ő Egyházát ma is. Olyan embereket keres, akikben az Ő Szelleme lakik, hallják az Ő hangját és mindenben engedelmeskednek Neki. Ez a merev, régi tömlő (egyházi szervezeti keretek és szokások) keretei között egyszerűen lehetetlen, ezért az Övéi meghallják a hívást, hogy „gyertek ki közülük”. Az Ő népe közül sokan a „pusztában” vannak ma, ahol teljes szabadságban és teljesen az Úrra bízva magukat élik az életüket. Vannak az Úrnak juhai a hagyományos, merev szervezetekben is, akiket az Úr fel akar ébreszteni alvó állapotukból. Az Úr keresi és bátorítja őket, hogy vegyenek bátorságot és erőt és megalkuvás nélkül ragaszkodva az igazsághoz keressék szabadulásukat, hogy része legyenek az Úr Egyházának.

Az ajánlott anyagok ide kattintva érhetők el:

Jézus Krisztus Egyháza

Látás a jövő Egyházáról

Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, gyülekezetépítés, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s