Tisztítsátok meg magatokat! – Abonyi Sándor

Letölthető PDF formátumban itt – MP3 formátumban itt

“Tisztítsátok meg magatokat!” Ez volt a parancs, amit Józsué kiadott, amikor Izrael népe felsorakozott a Jordán partján, hogy bevonuljon Kánaán területére és birtokba vegye azt a földet, amit Isten nekik ígért. A nép engedelmes volt és megtisztították magukat. Isteni csoda történt, mert a megáradt Jordán kettévált és a nép átmenve a Jordánon letáborozott Jerikó, a legerősebb – fallal körülvett – város előtt.

Józsué mindent Isten vezetése alapján cselekedett és az egész hadra fogható néppel felvonult Jerikó ellen. Az Istentől kapott ’részletes haditervet’ követve bevette Jerikót és nagy zsákmányt szerezve dicsőséges győzelmet aratott.

A második célpont a jelentéktelen kis település, Aj volt. Józsué most emberekkel tanácskozott és megegyeztek, hogy csak egy kis létszámú csapattal vonulnak fel Aj ellen. Az eredmény: csúfos vereség. Józsué rögtön keresni kezdte a vereség okát.

Isten figyelmeztette Józsuét, hogy bűn van a táboron belül, és ezért történt a vereség.

Azonnal elkezdte a „vizsgálatot” és hamar kiderült, hogy a Jerikó birtokba vételekor zsákmányolt – Úrnak szentelt – javakból Ákán megtartott magának egy babiloni köntöst és több ezüst és arany rudat, amiket a sátrában ásott el. Amikor ez kiderült Józsué leállította a további keresést, mert bizonyos volt benne, hogy ez volt a vereség oka: egyetlen ember bűne a nép között, akit elcsábított a vagyon és a világi kívánságok. Ákán és egész családja méltó büntetésben részesült. A megtisztított nép most teljes létszámmal vonult fel Aj ellen, és győzelmet is aratott. Ennyit jelentett egyetlen ember bűne Isten népe között és ilyen hatással volt az ellenség ellen vívott harc kimenetelére. Ezért mondja az ige, hogy „nem tudjátok, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megposhasztja. Tisztítsátok el azért a régi kovászt, hogy legyetek új tésztává”   (1 Kor 5:6-7)

Józsué tudta ezt és a szerint cselekedett. Úgy tűnik, sokan ma ezt nem tudják. Vagy csak nem akarnak a szerint cselekedni? Ez olyan példa Izrael népe történetéből, amiből tanulnunk kell, annál is inkább, mert hasonló módon megismétlődik a Jeruzsálemi gyülekezet életében is Anániás és Szafira személyében. Ebből is látszik, hogy Isten nem változott, a szentséget nagyon komolyan veszi az ő népe között. Ebből látjuk, hogy szentség nélkül a legkisebb győzelemre sem számíthatunk az ellenség ellen vívott harcban. Tanuljunk Józsuétól, aki az Úr vezetése szerint cselekedett. Először meg kell tisztítani magunkat, eltávolítani a bűnt a táboron (gyülekezeten) belülről, mielőtt el akarnánk foglalni az Isten által nekünk ígért örökségünket és győzelmet aratnánk az ellenség felett. Úgy tűnik a mai gyülekezeteket is elcsábította „babilon” szelleme – az emberi tanácskozás, a gazdagság és a világi kívánságok utáni vágy. Ha Isten népe új területeket akar elhódítani a világtól, akkor először önmagát kell megtisztítani, eltávolítani a legkisebb bűnt is a „táboron” (gyülekezeten) belülről, hogy győztes lehessen a harcban: birtokba tudja venni az Isten által neki ígért örökségét.

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és honlap címének megadásával: https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, helyreállítás, Szentség, Tanítások, utolsó idők
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s