Az egyetemes egyház és a helyi gyülekezet – Abonyi Sándor

A korábbi Heti ajánlatokban a papságról, a házasságról (Krisztus és az Egyház mintája), a templomról volt szó. Az elmúlt héten egy több részes sorozatot kezdtünk el, amiben az Egyház témáját vettük sorra. Első lépésben néhány általános dolog felvetésével bevezettük azt a témát, amit most kezdünk kirészletezni.

Ebben a részben

az Egyetemes Egyház és a helyi gyülekezetek

kérdéséről lesz szó.

Tekintettel arra, hogy minden dologban a Biblia az egyetlen „zsinórmérték” számunkra így most is az ige alapján fogjuk megtárgyalni ezeket a kérdéseket.

Sokan meg fognak majd lepődni azon, ahogy amit olyan természetes dolognak tartunk a mindennapi életünkből és úgy gondoljuk, hogy az úgy helyes, azokról sok esetben ki fog derülni, hogy a kialakult gyakorlatunk sok esetben nem egyeznek az igével. Ezekre az eltérésekre fogok utalni az ajánlott anyagban, és ez feladatokat ad nekünk, ha az ige igazságában – az életünket az igéhez igazítva – akarunk járni.

A gyülekezet (eklézsia) témájában néhány éve egy négy részes tanítás sorozatot tartottam, ami teljes terjedelemben, MP3-as formátumban megtalálható a Blogon.

A tanítás sorozat első része az Egyetemes Egyház és a helyi gyülekezetek kérdésével foglakozik, ezért ennek meghallgatását javasolnám a kedve látogatóknak.

Letölthető itt: Eklézsia 1 

A 4 részes tanítás sorozat elérhető itt: Eklézsia

Javaslom elolvasni még az “Isten gyülekezete” című írást is.

Itt érhető el: Isten gyülekezete

Egy megjegyzés!

Talán úgy gondolják sokan, hogy ezek nem fontos kérdések, egyébként is tudjuk mi már ezeket, minek erről most megint beszélni?

Azt kell mondanom, hogy ha az Egyház nem jut el a Jézus által elgondolt – Biblikus – állapotra, akkor minden emberi erőfeszítésünk hiábavaló, és nem várhatjuk el a sokak által áhított biblikus eredményeket.

Jó épülést kívánok mindenkinek.

Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Abonyi Sándor, Audio tanítások, gyülekezet, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Az egyetemes egyház és a helyi gyülekezet – Abonyi Sándor bejegyzéshez

 1. Gabor szerint:

  Sziasztok,

  Kedvelem a tanitasaitokat, de hadd hivjan fel a figyelmet valamire: Isten nem azert teremtette az embert, mert magatol nem kepes az akaratat veghezvinni es segitsegre van szuksege. Itt felreertes van.

  Az, hogy Isten Lelek (vagy Szellem) nem arra vonatkozik, hogy nem kepes fizikailag az akaratat veghezvinni. Csak ugye nem vesszuk figyelembe a szovegkornyezetet (ami az elsodleges a biblia ertlemezesenel) es akkor jonnek a felreertesek.

  Itt a vers:

  Joh 4:21 Monda néki Jézus: Asszony, hidd el nékem, hogy eljõ az óra, a mikor sem nem ezen a hegyen, sem nem Jeruzsálemben imádjátok az Atyát.
  Joh 4:22 Ti azt imádjátok, a mit nem ismertek; mi azt imádjuk, amit ismerünk: mert az idvesség a zsidók közül támadt.
  Joh 4:23 De eljõ az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az õ imádóiul.
  Joh 4:24 Az Isten lélek: és a kik õt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják.

  Jezus ezt azert mondja az asszonynak, mert ugye elotte Istent fizikailag imadtak, de eljott az ido, hogy a kovetoi lelekben imadjak, azaz egy bizonyos lelkuletben, az igazsag lelkuleteben, az osszes gondolatukkal, cselekedetukkel, magatartasukkal. Hiszen Istennek nem olyan imadok kellenek, akik csak ritualekat visznek veghez, hanem igazi imadok, akik az eletukkel imadjak.

  Ez a vers nagyjaboli jelentese. Az ugy nem igaz, hogy Isten nem kepes fizikailag a foldon veghezvinni az akaratat, mivel Szellem (Lelek), ahogy az elhangzott! Ha nem hiszitek, akkor nezzetek meg az osszes fizikai csodat, amit az Oszovetsegben elvegzett, anelkul, hogy emberi segitsegre lett volna szuksege. (Voros Tenger, Jordan Folyo, Egyiptomi Csapasok, stb).

  Istennek az ember segitsegere nincs szuksege. Az embert a sajat dicsosegere teremtette, hogy megoszthassa velunk a dicsoseget, es mi is dicsoitsuk Ot.

  Fontos, hogy a ne kiragadott igekre alapozzuk a tanainkat, hanem megvizsgaljunk minden iget a:

  – szovegkornyezet fenyeben
  – tortenelmi kor es kultura fenyeben
  – nyelvtanilag
  – a biblia tobbi resze alapjan

  Mas kulonben onmagunkat es mas embereket vezetunk felre a felelotlensegbol szuletett hamis tanainkkal.

  Jo kony, amit erdemes elolvasni ezen a teren: Richard Mayhue – How To Interpret The Bible

  Ha alazatosak vagytok, akkor elfogadjatok, hogy ezt testveri szeretetbol irtam, es nem kotekedesbol.

  Udv,

  Gabor

  Kedvelés

 2. Gabor szerint:

  *Bocsanat, ugy ertem, Isten nem azert teremtette az ekklesziat, mert onmagatol keptelen lenne az akaratat veghez vinni abbol kifolyolag, hogy Lelek.

  Kedvelés

 3. Sandor szerint:

  Kedves Gábor! Nem vagyunk tökéletesek, de gondolom mindenki így van ezzel. Magamra vonatkozóan nem mondhatom, hogy már elértem volna, de törekszem rá. “Úton vagyunk” mindannyian. Tudatában vagyok annak és meg sem próbálok arra törekedni, hogy minden írás mindenkinek tetsszen, mert “ha embereknek akarnék tetszeni, Isten szolgája nem lennék”, Nem egészen értem a hozzászólásodat… ezeket általánosságban írtad a bloggal kapcsolatban, vagy csak arra a konkrét írásra vonatkozóan, ahol a hozzászólásodat tetted. Megpróbálok néhány dologra reagálni. Isten Mindenható és valóban képes az ember(ek), a gyülekezet nélkül is megtenni dolgokat, “szereti” azonban az embereket (és a gyülekezetet) használni a céljai (az akarata) elérése (megvalósítása) érdekében. Itt arra gondolok, hogy a Vörös tenger szétválasztására vagy az egyiptomi csapások előtt is használt embert, nevezetesen Mózest, aki Isten kijelentésére a Vörös tenger szétválasztása előtt hitben kinyújtotta a botját a tenger felé, ill. a csapásokat megelőzően pedig bejelentette azt a Fáraónak. A csodákat természetesen Isten vitte véghez, de bevonta abba “közreműködőként” az embert is. Isten végzi természetfeletti módon az emberek megtérését is, de “szereti” ebben is az evangélistákat használni, akikkel – hasonló célból – Jézus ajándékozta meg az egyházat.
  A blogon közel 100 szerzőtől vannak írások és MP3-as tanítások a legkülönbözőbb témákban, ezért azt gondolom, ahogyan Te is írtad, hogy van lehetőség a válogatásra, és sokan épülhetnek azokból, ha nem is minden tetszik mindenkinek. A rövid (1-2 oldalas) írások (Pld, D Wilkerson vagy Zac Poonen rövid “buzdító” írásai) többnyire néhány kiemelt igére koncentrálva igyekeznek hangsúlyozni valamit, de a hosszabb írások (beleértve az enyémeket is) az Írás teljességével (sok igei hivatkozással), időnként “tanulmány jelleggel” igyekeznek magyarázni az igét. Ha valamit félreértettem volna a hozzászólásodból, kérlek bocsáss meg nekem. Az Úr Jézus szeretetével Sándor

  Kedvelés

  • Gabor szerint:

   Koszonom Sandor.

   A hozzaszolast azert irtam, mert az Eklezsia felvetelben hallottam, hogy Istennek azert kell az Eklezsia, mert O szellem es nem tud fizikailag cselekedni. (Bocsanat, ha nem szo szerint ideztem csak emlekezetbol). Ez igy nem igaz. De igy, hogy tisztaztuk, mar ertheto, amit mondasz. Az O oriasi kegyelme, hogy hasznal minket a munkajaban, igazad van.

   Egyebkent nagyra becsulom a munkatokat, a tanitasaitokkal kozel viszitek az embereket Istenhez, ami a fo cel. Csak ennyit akartam hozzaszolni, hogy figyeljetek, hogy mi hangzik el, hiszen aki tanit, kemenyebb iteletben reszesul a kimondott szavaiert.

   Tovabbi aldasokat es hasznos munkat kivanok nektek.

   Az Atya aldjon meg,

   Gabor

   Kedvelés

 4. Sandor szerint:

  Kedves Gábor! Örülök, hogy sikerült tisztáznunk ezt az értelmezési kérdést és egy értrlemre jutottunk. Ez illik, Isten népéhez! Köszönöm a bátorításodat és jó épülést kívánok. Szeretettel Sándor

  Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s