A gyülekezet elhívása és működése – Abonyi Sándor

A korábbi Heti ajánlatokban az Egyház témájában elkezdett sorozatban az általános bevezetőt követően az egyetemes Egyházról és a helyi gyülekezetekről általában volt szó, majd az Egyház és a helyi gyülekezetek vezetése következett. Legutóbb az összegyülekezés helyei és formái volt a téma.

Most a gyülekezet elhívása és működése következik.

I. A gyülekezet elhívása, küldetése:

A gyülekezet (eklézsia) Isten világból kihívott népe. Ebből adódóan két fő küldetése van

– Krisztus Testeként minden helyen kiábrázolni és bemutatni Krisztust. Hegyen épített város, só és világosság  lenni a világ számára Krisztus szeretetének bemutatásával.

– Hatni a világra, hogy Isten minden embert meg tudjon érinteni az Ő szeretete által és megmenteni őket az örök kárhozattól.

Az első célt szolgálja a Nagy Parancsolat megélése, ami lényegében összefoglalja az egész Ószövetséget és az azt tömörebben kifejező Tíz Parancsolatot: megélni az Atyával és egymással egy szeretetkapcsolatot. Erről szól a szeretet nagy parancsolata:

Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből”. És szeresd felebarátodat, mint magadat.   Máté 22.36-40

Ennek birtokában lehet képes a gyülekezet végrehajtani küldetését, azaz a Missziós Parancsot, ami Máté 28.18-20. szerint szintén két részből áll: 

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket,

Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek.

II. A Gyülekezet működése

A mai gyülekezetek alapvetően úgy működnek, mint bármely intézmény vagy vállalat, mert van

–         hitvallása

–         tevékenységi köre a fő tevékenységi körök (szolgálatok) megjelölésével

–         rögzített hierarchikus (szervezeti) felépítés – függelmi viszonyok rögzítése

–         megbízott (beállított) vezetőség meghatározott hatáskörrel

–         tagság rögzített feltételek mellett

–         pénzügyi – és gazdálkodási szabályzata, rendje

Alapvetően ez jellemző ma minden világi intézményre. A mai gyülekezetekben nem sok váratlan dolog történik. Kialakulnak a különböző felekezetre jellemző sajtos szokások, hagyományok, amik generációkon keresztül öröklődnek. Megszokott tevékenységek, előre megtervezett programok , szokásos liturgia minimális eltéréssel hétről-hétre. Vannak nagyobb időszakonként (havonta, negyedévente, évente) ismétlődő események. Ez ismétlődik kis eltéréssel évről évre. Ez emberileg előre szépen megtervezett és elrendezett.

Ez egy világi intézménynél nem ilyen bemerevedett módon működik, hanem alkalmazkodnak a változó körülményekhez.  Ilyen merev, előre megtervezett tevékenységek, programok mellet nem sok helye marad a  Szent Szellemnek és az Úrnak, akik jelen akarnak lenni a Gyülekezet életében. Ők nemcsak jelen akarnak lenni, hanem ők akarnak eldönteni és irányítani mindent a szellem szabadságában. Krisztus a Fej, Ő a Főnök. Ő dönt tényleg a dolgok felől és a Szent Szellem tényleg úgy fúj, ahogyan akar?

Be kell látnunk, hogy a mai gyülekezetek alapvetően emberek által működtetett intézmények, amibe próbálnak belevinni valami szellemi tartalmat. A probléma csak az, hogy nekünk figyelni kellene és engedelmeskedni a Főnek, figyelni a Szent Szellem mozdulásaira és a Szellem szabadságában, ahogyan ő éppen fújni akar, a szerint cselekedni! Ma megengedjük a Szent Szellemnek és Jézusnak, hogy az általunk elgondolt, előre meghatározott keretetek között szolgálhatnak felénk. Elfelejtjük, hogy Jézus Úr és mi lennénk a szolgák.

Ahol az Úr Szelleme ott van, ott valódi szabadság van, ami nem anarchia, hanem ékes rend a Szent Szellem által vezetve az 1 Korintus 14 szerint.

A Gyülekezet Krisztus Teste, ami azt is jelenti, hogy Ő nem egy szervezet, hanem egy élő, organizmus: egy élő személy. Nem organizáció (szervezés), hanem organizmus (“önszervező”)! Belső élettel rendelkező, önmagát szervező és működtető élőlény, ahol a test minden tagja – az ajándékai szerint – aktívan részt vesz a test működésében. Mit jelent Krisztus Testeként organikusan működni? Azt, hogy a gyülekezet minden döntése és tevékenysége Krisztus Fősége alatt, a Szent Szellem vezetése által kell, hogy történjen. Az események menetében meg kell hagyni a Szent Szellem szabadságát.

Kerülni kell az előre meghatározott, eltervezett programokat és liturgiákat, hagyni kell, hogy a Szent Szellem szabadon vezesse az összejöveteleket:

–         A teljes (városi) egybegyülekezéskor az 1 Kor. 14 szerinti meghatározott néhány irányelv betartására kell csupán figyelni,

–         a házankénti összejöveteleken pedig teljes szabadságot kell hagyni arra, hogy a Szent Szellem vezetése szerint mindenki szolgáljon a kapott személyes ajándéka szerint.

Ezt jelenti alapvetően az organikus – az élő test elve szerint – működő közösség. Tudni kell azonban, hogy ehhez újjászületett és a Szellem vezetése alatt álló és Neki engedelmeskedő emberek szükségesek, mert ilyen emberek alkotják Krisztus Testét.

Gene Edwards „Organikus” gyülekezet című írását javaslom elolvasni ennek megértése céljából. Ebből érzékelhető, hogy miről is van tulajdonképpen szó. Ide kattintva érhető el:

Organikus gyülekezet

Jó épülést kívánok mindenkinek

Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, gyülekezetépítés, helyreállítás, Keresztyénség, Szentség, Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A gyülekezet elhívása és működése – Abonyi Sándor bejegyzéshez

  1. csernakata szerint:

    J reggelt! Elkldm a Feri emailcmt: szem.f@freemail.hu rlt mikor mondtam neki, hogy dvzld, s hogy rnl neki. Isten ldjon

    Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s