Büszkeség – John Bevere

PDF formátumban letölthető itt: Büszkeség John Bevere

Az ellenség egyik módja hogy egy személyt a sértettség állapotában tartson, az hogy a sérülést elrejti és büszkeséggel álcázza azt. A büszkeség nem engedi, hogy bevalljad az igazi állapotodat.

Régebben néhányszor meg lettem bántva pár szolgáló által. Emberek azt mondták akkor: “Nem hiszem el, hogy ilyen megtörténhet!” Tényleg megbántottak?” Gyorsan azt feleltem, hogy: “jól vagyok, nem sértődtem meg”!

Tudtam, hogy rossz dolog sérültnek lenni. Meggyőztem magam arról, hogy nem vagyok sérült, de közben az voltam. A büszkeség álcázta a szívem igazi állapotát.

A büszkeség távol tart attól, hogy az igazsággal tudj foglalkozni. Torzítja a látásodat. Soha nem fogsz változni, ha mindig azt mondod, hogy minden rendben. A büszkeség megkeményíti a szívet és elhomályosítja a szemeket. Távol tart a szív változásától – bűnbánat – ami szabaddá tesz. (2 Tim.2:24-26)

A büszkeség azt okozza, hogy áldozatként lásd magad. Egy olyan magatartásod lesz, hogy: „Félreértettek, helytelenül (igazságtalanul) ítéltek meg.” Az a meggyőződésed hogy ártatlanul és tévesen lettél megvádolva ezért visszatartod a megbocsátást. Bár a szíved valódi állapota rejtve van saját magad elől, de Isten elől nincs elrejtve. Csak azért mert félreértettek, nincs megengedve, hogy a sérülésben megmaradj.

A Gyógyulás

A jelenések könyvében Jézus kijelenti a Laodíceai gyülekezetnek, ahogyan ők saját magukat gazdagnak, egészségesnek látják, és mint akiknek nincs semmilyen szükségük, majd kijelenti az ő valódi állapotukat is hogy nyomorultak, szegények, vakok és mezítelenek (Jel.3:14-20). Azt gondolták, hogy az anyagi jólét egyenlő a szellemi erővel, jóléttel. A büszkeség elrejtette a szívük valódi állapotát.

Sokan vannak ma ebben az állapotban. Nem látják a szívük valódi állapotát, ahogy én sem láttam a neheztelést, ami szolgálók felé volt bennem. Meggyőztem magam arról, hogy nem vagyok megsértődve.

Jézus adott egy tanácsot a Laodíceai gyülekezetnek hogyan jöhetnek ki a megtévesztésből: Aranyat kell venni Istentől és meglátni a valódi állapotukat.

Vedd Isten aranyát

Jézus első instrukciója ahhoz, hogy ki tudj törni a szabadságra a megtévesztésből: “Vegyél tőle tűzben megtisztított (finomított) aranyat.” (Jel. 3:18)

Finomított arany az lágy és hajlítható (formálható, alakítható), nincs benne rozsda vagy egyéb idegen anyag. Ha az arany más fémmel van vegyítve (réz, vas, nikkel stb.) keménnyé, formálhatatlanabbá válik, és sokkal inkább rozsdásodik. Ezt a keveréket ötvözetnek hívják. Minél nagyobb mennyiségű az idegen fém benne, annál keményebbé válik az arany. Fordítva, minél kevesebb idegen fém van az aranyban, annál lágyabb, rugalmasabb formálhatóbb az arany.

Azonnal látható, megérthető a példázat. Tiszta szív, olyan, mint a tiszta arany – lágy, puha, formálható. Zsidó levél 3:13 állítja, hogy a szív a bűn csalárdsága, becsapása által keményedik meg. Ha nem foglalkozunk a sérülésünkkel, az több bűnös gyümölcsöt, cselekedetet fog teremni, mint a harag, keserűség és neheztelés.

A “plusz adalékok” megkeményítik a szívet, ahogy az ötvözet is az aranyat. Ez mind csökkenti vagy teljesen eltávolítja az érzékenységet. Akadályoztatva vagyunk abban, hogy meghalljuk Isten hangját. A látásunk pontossága elsötétül. Ez a tökéletes megtévesztés állapota.

Az első folyamata az arany finomításának, hogy porrá őrlik, majd egy flux nevű anyaggal keverik össze. Majd a keveréket egy izzó kemencébe helyezik. Az idegen fémek és salakanyagok a flux miatt a felszínre kerülnek, az arany pedig lent marad a súlya miatt. Figyeljük, meg mit mond Isten: Íme, megtisztítottalak, de nem, mint ezüstöt, megpróbáltalak a szenvedés kemencéjében. (Ézs.48:10; 1 Pét. 1:6-7)

Isten a nyomorúságokban, megpróbáltatásokban, szenvedésekbenfinomít minket. Olyan hőfokon, ami elkülönít belőlünk minden salakanyagot, idegen fémeket, mint: háborúság, keserűség, viszály, megbocsátatlanság, irigység, féltékenység, amelyek megfosztanak az Isteni jellemtől az életünkben.

A bűn könnyen megbújik ott, ahol nincs a próba, szenvedés tüze. A siker és a bővelkedés idején még egy gonosz ember is tud bőkezű, nagylelkű lenni. A megpróbálás hőségében, azonban a tisztátalanságok, salakanyagok a felszínre kerülnek.

Volt idő, amikor az életem egy olyan intenzív megpróbáltatáson mentem keresztül, amivel még életemben nem szembesültem. Nyers és durva lettem azokkal, akik a közvetlen közelemben voltak. A családtagjaim és barátaim elkezdtek kerülni engem. Azt kiáltottam az Úrnak: “Uram honnan van ez a harag bennem? Ez előtt nem voltam ilyen! Az Úr azt felelete:” Fiam ez az, amikor az arany a tűzben felenged, és megmutatkoznak a tisztátalanságok (salakanyag). Aztán kérdezett tőlem valamit, ami megváltoztatta az életem: “Fiam, látod az aranyban lévő szennyet, mielőtt azt a tűzbe teszik?”

“Nem” válaszoltam neki.

“De ez nem jelenti azt, hogy nem is voltak ott.” Felelte. ” Amikor a próba tüze elér téged, a szennyek azonnal a felszínre kerülnek. Azonban ami előtted rejtett, az számomra mindig látható. Így a te választhatsz, és amit választasz, az meghatározza a jövődet. Maradhatsz haragban, okolva a feleségedet, barátaidat, pásztorodat és azokat az embereket, akikkel együtt dolgozol. Vagy megláthatod a bűn salakját, és azt, amit okoz és megbánod, megtérsz és elfogadod a megbocsátást és akkor kitakarítom az életedből a tisztátalanságokat.

Lásd a valódi állapotodat

Jézus azt mondja, hogy a képesség a helyes látáshoz, kulcsfontosságú a megtévesztéstől való szabadság. Gyakran amikor megsérülünk, akkor áldozatként látjuk magunkat és azokat okoljuk, akik megbántottak minket. Keserűségből, megbocsátatlanságból, haragból, féltékenységből, neheztelésből ítélünk, amik a felszínre kerültek. Néha azokra is neheztelünk, akik emlékeztetnek azokra kik megbántottak, akik miatt sérültünk.

Ezért Jézus azt tanácsolta: “Dörzsöld be a szemed szemgyógyító írrel, hogy láss!” Látni mit? A valódi állapotodat! Ez az egyetlen módja annak, hogy buzgóak legyünk és megtérjünk, amit Jézus-következő lépésként parancsolt! Akkor tudsz megtérni, ha abbahagyod, hogy másokat hibáztass.Ha másokat hibáztatunk, és közben védjük a pozíciónkat (sérült állapot) akkor vakok vagyunk. Küzdünk, hogy a testvérünk szeméből kiszedjük a szálkát, amikor a mienkben gerenda van. Az igazság kinyilatkoztatása az, ami szabadságot hoz az életünkben. Ha az Isten szelleme megmutatja a bűnünket, akkor azt olyan módon teszi, hogy úgy tűnik, külön választja azt tőlünk. Ez meggyőzést hoz és nem pedig kárhoztatást.

Azért imádkozom, hogy az Isten igéje világosítsa meg az értelmetek szemeit, hogy lássátok a valódi állapototokat és szabaddá legyetek a sérüléseitektől, amiben vesztegeltek. Ne engedjétek a büszkeséget, hogy elválasszon benneteket a látástól és megtéréstől.

Fordította: Botos Zoltán

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Gyógyulás-szabadulás, helyreállítás, Szentség, Szeretet, Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s