A mai egyház kilenc hazugsága – Andrew Strom

PDF formátumban letölthető itt: A mai egyház kilenc hazugsága

Szomorú tény, hogy a mai egyház néhány igen lényeges területen becsapja önmagát. Következik néhány egyértelmű (de teljesen igaz) tény, amely vélhetően megrázkódtatásként hat néhány emberre.

1. „Hívd be szívedbe Jézust,” e mondat a Bibliában nem található. Az sem, hogy: „add át szívedet Jézusnak” vagy, hogy elmondjuk „a bűnösök imáját.” Ezek a gyakorlatok egyáltalán nem léteznek a Szentírásban. Az üdvösség témája a Bibliában fellelhető legfontosabb kérdés, miközben hazudnak nekünk erről. Ezek a doktrínák csupán kitalációk. Azért találták ki ezeket, hogy az üdvösség „gyors és kényelmes” legyen. Sok gyülekezeti tag, aki ezekben bízik, egyáltalán nem tért meg soha.

2. Egyházi épületek nincsenek a Bibliában. A III. század körül találták ki ezeket, amikor az egyház már súlyos romlásnak indult. Csak egy visszacsúszott eklézsia tudott olyan messzire eltávolodni korai egyszerűségétől. Az egyházi épületek gondolata újszövetség ellenes. Rengeteg problémát és tradíciót hozott magával. Alapvetően, akkor kezdett érvényesülni igazán a „katedrális” fogalma, amikor az egyház Róma kezébe esett. Mind a mai napig, milliárdokat költünk ezekre az emlékművekre.

3. Az a minta, hogy: „egy pásztor gondoskodik mindenről” teljesen Szentírás ellenes. Távol attól, hogy mindent ő irányítana, az apostolok cselekedetei könyvében EGYETLEN EGYSZER SEM szerepel a „pásztor” szó. (Voltak ugyan a korai egyházban erős vezetők és vének, de soha nem volt a ma oly gyakran látott „egyszemélyes együttes,” és nem is volt annyi manipuláció, mint manapság.)

4. A „tizedadás” egyáltalán nem újszövetségi gyakorlat. Szégyenletes módon visszaélnek ezzel a mai prédikátorok. Azt mondja nekünk az újszövetség, hogy boldogan adakozzunk – annyit, amennyiről szívünkben döntöttünk. Ha azt mondjuk az embereknek, hogy 10 %-ot KELL adni, különben lopnak Istentől, akkor beteges, pénzsóvárgó módon forgatjuk ki a Szentírást. Semmi utalás nincs arra, hogy az apostolok a „tizedfizetést” VALAHA is tanították volna az újszövetségi hívőknek. Világos, hogy ószövetségi gyakorlatnak tekintették.

5. Jézus SOHA nem használta a „jólét” vagy „anyagi áldás” szavakat, amelyek csak néhányszor szerepelnek egyáltalán az újszövetségben. Kapzsi prédikátorok, viszont, egész birodalmakat építenek ezekre. A következő szavakat viszont MINDENKÉPPEN használta Jézus, és az apostolok is: „add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek,” „a gazdagság csábítása,” „nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak,” „jaj nektek, gazdagok.” Ezeket a dolgokat nem gyakran prédikálják, úgy-e?

6. Az újszövetségben nem voltak bibliai főiskolák, szemináriumok vagy diplomák. Akik az újszövetségben szívesen látogatták a bibliaiskolákat, azok a farizeusok és az írástudósok voltak! Az apostolok az egyszerű halászok és vámszedők soraiból kerültek ki. Elképzelhető, hogy közülük néhányan írni és olvasni sem tudtak. Milyen „végzettséggel” rendelkeztek? Egyszerűen, SOK IDŐT TÖLTÖTTEK JÉZUSSAL. Az a tény, hogy az emberek a bibliaiskolai diplomával bíró hivatásos klérustól várják el, hogy működtessék a gyülekezetet, annyit jelent, hogy az egyház még betegebb, még bibliaellenesebb lett. Az egyszerű, alázatos, isteni elhívással bíró embereknek viszont gyakran nem szabad szolgálniuk, mert nem kaptak papírt, ami azt bizonyítaná, hogy képesek rá. Ez újabb katasztrófa az egyház számára.

7. Szinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy az ős gyülekezet a „fő alkalmát” vasárnap tartotta volna. „Házanként” gyűltek össze majdnem minden nap! Nem voltak gyülekezeti házak. Nem cicomázták fel magukat, hogy a gyülekezetbe menjenek. Nem voltak felekezetek. Nem voltak elkülönült, más „címkékkel” bíró csoportok. Megosztották egymással életüket mindazok a keresztyének, akik egy környéken laktak. Annyira természetes volt számukra a szeretet, a közösség, a koinónia, mint maga a lélegzés. A Jeruzsálemben levő apostolok minden nap prédikáltak hatalmas szabadtéri alkalmakon és nem négy fal között elrejtőzve. Ez minden tekintetben egy „utcai egyház” volt.

8. Az az ötlet, hogy a Szentlélek tevékenységét programokkal, újabb programokkal és még újabb programokkal helyettesítjük, egyszerűen arra mutat, hogy nagyon mélyre süllyedtünk. Manapság mindenütt emberek által kitalált műsorok találhatók. Az ősegyház sokkal többet vett Istentől, és sokkal kevesebbet emberektől.

9. Egy nagyon „humanista” Jézust hirdetünk manapság. Egy olyan Jézust, aki elsősorban azért létezik, hogy a mi boldogságunkat szolgálja. Hasonlít a Mikulás bácsihoz, aki folyamatos áldásokat akar kitölteni ránk. A kegyelem és az irgalom Istene ő, de hiányzik az ítélet, a tisztaság, és az igazság. Az egyik legkomolyabb bűne a modern egyháznak az, hogy hamisan képviseljük az igaz Jézust. Úgy tűnik, hogy a mai gyülekezet valamilyen „mű” Jézust imád, amelyet saját képmására alkotott. Mennyire bántja ez Istent!

Sok prédikátor nagyon jól tudja, hogy valami egyáltalán nincs rendben a mai egyházzal. Tudják, hogy kevés az „istenfélelem.” Tudják, hogy nincs mélyreható megtérés, és nem tevékenykedik átható erővel a Szentlélek. Tudják, hogy ugyanazt a játékot játsszák hétről hétre. Sokan teljesen tudatában vannak ennek, de mégsem tesznek semmit. Nem engedik, hogy a csónak billegjen. Ha mégis jön valaki, aki újat próbál kezdeni, azt elnyomják. Nem kívánnak igazi „megrázkódtatást.” Túl sok a veszteni valójuk. Karrierjük és kicsiny birodalmuk forog kockán. Ez az igazság. Ez a dolgok veleje. E miatt fogja Isten elhozni a „Nagy Reformációt.” Nem fogja többé eltűrni ezeket a béreseket. Nem akarja, hogy ők vezessék a népét. Sokan közülük nemsokára „elveszítik lábuk alól a talajt.” Soha többé nem fogják vezetni Isten népét.

Erről fog szólni az igazi „Reformáció.” Ez a folyamat lecseréli a régi gárdát és eltörli a régi hazugságokat. Dávid átveszi a vezetést Saultól. Jön az „új tömlő.” Hirtelen tör ránk ez a helyzet. Új vezetőség jön létre, olyan emberek, akiket a „pusztában” készítettek fel és képeztek ki. Mindjárt itt az óra. KELJENEK FEL AZ ÚJ VEZETŐK! Szomorú tény, hogy a mai egyház olyan mélyre süllyedt, hogy ki kell menteni belőle az embereket. Lehet, hogy ez a meghökkentően hangzik. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen radikális dolgokat fogok mondani, de ez az igazság.

Az egész egyház hazugságban él. Sokan, ott bent állandóan azt hallják, hogy minden rendben van. Megtértek és a menny felé tartanak. Semmi nincs távolabb az igazságtól, mint ez. Tömegek tartanak egyenesen a pokolba. Folyik a szisztematikus hazudozás, amely megtéveszti mind a vezetőket, mind a népet. Vakok, világtalanokat vezetnek. Nagy odaadással kell közbenjárni ezekért az emberekért! Az egyház jelentős része „elveszett.” Hitetésbe keveredtek bele – a tévelygés teljes rendszerébe.

Forrás: http://bury-adrian.blogspot.hu/2011/02/mai-egyhaz-kilenc-hazugsaga.html

Fordította: Bury Adrian

Néhány éve eltelt, mióta először olvastam ezt az írást, de úgy gondolom, ma aktuálisabb, mint valaha. Új-Zélandról származik a szerző, de egyszer találkoztam vele, mikor rövid ideig Wales-ben lakott. Beleegyezett, hogy az írásait lefordítsam, és a magyar olvasók számára is közzétegyem.

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) A mai egyház kilenc hazugsága – Andrew Strom bejegyzéshez

 1. Guti Tünde szerint:

  Nagyon kemény és nagy kihívás minden pontja, mégis egyetértek vele.

  “A Jeruzsálemben levő apostolok minden nap prédikáltak hatalmas szabadtéri alkalmakon és nem négy fal között elrejtőzve. Ez minden tekintetben egy „utcai egyház” volt.”

  Kedvelés

 2. Balázs Ida szerint:

  Lk 18,8 …. És mégis, amikor az Ember Fia eljön, vajon talál-é majd a földön (az Ő választottaiban) hitet? ( Dr Budai Gergely)

  Milyen borzasztó belegondolni!

  Kedvelés

 3. Meggyőződött szerint:

  Minden szavával egyetértek! És csak imádkozhatunk, hogy minél több ember szólítson ki az Isten! Hála neki, hogy szavát meghallva, és megcselekedve nékem ez sikerült, és az igazság igen keskeny útjára térhettem! Sok embernek kívánom ezt a felszabadító érzést, mint ahogy az ige is mondja: Ján 8:32 és megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.

  Kedvelés

 4. csernakata szerint:

  Az hogy mit mond valaki, mikor megtér, szerintem egy dolog, mert gyümölcséről lehet felismerni a fát. Nem probléma ha befogadja a szívébe Jézust. És a szívből való ima nem gond.
  Illetve megemlíteném Filepet, az Ap.csel.-ban, ahol egy megtérést olvashatunk egyszerűen, nem ígért üdvösséget itt ő se, de azt gondolom hogy az ige meghagyja az evangélista szabadságát, és a világon azóta, hogy e könyv megíratott, több millió hívő tért meg, hogy valójában-e, azt Isten tudja, Ő a szívek vizsgálója. De nem merném hazugnak nevezni azt az Isten emberét, aki segít a megtérésben, imával.
  Viszont!!! Ha egy prédikátor azt mondja valakinek, hogy üdvössége van, ha elmond bármit, az hazugság.
  Mert meg van írva Máté 19:
  25 …Kicsoda üdvözülhet tehát?
  26 Jézus pedig rájuk tekintvén, monda nékik: Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges.
  ———————————————————————————————————–
  A tizedfizetésről meg az a tapasztalatom, hogy 3 féle ember van, aki nem fizeti:
  1, a frissen megtért hívő
  2, a hiper grace/kegyelem mozgalom követői
  3, a kibúvót kereső fösvény szívű emberek
  Megosztok egy linket, ez egy átfogó írás a tizedről, és az adományról, tele igével, éppen ezért külön ide nem írok egyet se, akit érdekel, olvassa végig, ott vannak az újszövetségi igék is:
  .http://abrahamgyermekei.hupont.hu/42/a-tizedrol-es-az-adomanyrol

  Kedvelés

 5. István szerint:

  Kedves Csernakata a feltett linkben hol van az újszövetségi tized? Kifejezetten arra vagyok kíváncsi, melyik az az Ige amely alapján az újszövetségi hívők tizedet kell hogy fizessenek? Ábrahám a zsákmányból fizetett tizedet és csak egyszer. Hiszem, hogy az újszövetségben is kell a szolgálók felé anyagiakkal is szolgálni, de ez önkéntes kell hogy legyen és jókedvből történjen….

  Kedvelés

 6. csernakata szerint:

  Kedves István! Ott van a linkben, el kell olvasni, és ne csak azt, amivel egyet ért az ember. Zsid 5,6
  Ahogyan másutt is mondja: “Pap vagy te örökké, Melkisédek rendje szerint.”
  Már ebből a részből is egyértelmű, hogy Jézus Krisztusról van szó! Ő ma is főpap, és szellemi harc dúl a vezetésében az égben. De a 7. részből egyértelművé is válik, hogy az ige róla beszél. És másképp nincs értelme a Melkisédek szerinti papságnak. Lehetne akkor simán Dávid szerinti. Mert ő ugye nem volt ároni, mégis csinált papi dolgokat. De hangsúlyozza az ige a Melkisédek szerinti papságot.
  Zsid 7,1
  Mert ez a “Melkisédek, Sálem királya, a magasságos Isten papja, aki a királyok leveréséből visszatérő Ábrahám elé ment, és megáldotta”.
  Zsid 7,2
  Ábrahám pedig tizedet is adott neki mindenből. Melkisédek neve először ezt jelenti: igazság királya, aztán Sálem királya, vagyis békesség királya.
   Zsid 7,3
  Sem apja, sem anyja, sem nemzetsége, sem napjainak kezdete, sem életének vége nincs, de miután hasonlóvá lett az Isten Fiához, pap marad mindörökké.
   Zsid 7,4
  De nézzétek, milyen nagy ember ő, akinek Ábrahám, a pátriárka tizedet adott a zsákmány legjavából.
   Zsid 7,5
  Azoknak, akik Lévi fiai közül kapják a papságot, szintén van parancsuk arra, hogy tizedet szedjenek a néptől a törvény szerint: ebben az esetben tehát saját testvéreiktől, jóllehet ők is Ábrahámtól származtak.
   Zsid 7,6
  De az, aki nem közülük származott, tizedet vett Ábrahámtól, és megáldotta azt, aki az ígéretet kapta.
   Zsid 7,7
  Márpedig minden vitán felül a nagyobb áldja meg a kisebbet.
   Zsid 7,8
  Itt halandó emberek szednek tizedet, ott pedig az, akiről bizonyságunk van, hogy él.
  ———–
  Tehát mit mond az Ige?

  Maga Jézus:

  Máté 23: 23

  Mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és köményből is, de elhanyagoljátok a törvény fontosabb tanításait: a becsületességet, a könyörületet és a hitet. Pedig ezt is kell tenni, és azokat sem szabad elhanyagolni.

  Egyértelmű az Úr szavaiból itt az Újszövetségben a tizedfizetés parancsa!!!!

  Kedvelés

  • Balázs Ida szerint:

   Jó, jó, de az ószövetségben a papoknak kellett vinni a tizedet! De itt az újszövetségben mindannyian papok vagyunk…!….? (Amikor pedig Jézus ezekről beszélt, akkor még az újszövetség vére nem öntetett ki!)

   Kedvelés

 7. Sandor szerint:

  Úgy látom az igéből, hogy ilyen esetekre érvényes a Fil. 3.15. Ha látom, hogy valakit most nem tudok meggyőzni az igével, akkor elengedem és leteszem az Úr elé, mert emberileg ez úgysem megy; még nincs itt az ideje. Hagyni kell időt az Úrnak, hogy munkálkodjon ezen a dolgon. Szeretettel Sándor

  Kedvelés

 8. Kovács Péter szerint:

  Elolvastam a cikket. Értem, hogy provokálni akart az írója, de úgy érzem azt rosszul tálalta. Ugyanis pontról-pontra értem mire akarta felhívni a figyelmet, viszont az a bajom vele, hogy egészében egy nagy ítélkezés tömeget olvastam ki belőle és több helyen kisebb csúsztatást is, amiről hosszabb vitákat is lehetne kezdeni. De a legnagyobb bajom nem ez, hanem az hogy ha valaki ezt elolvassa, netán egy Isten kereső ember, akkor nagyon torz kép alakul ki benne Istenről, körülbelül megint az a székben ülő ítélkező Isten képe nem pedig egy szerető Isten aki nem csak tükörnek küldte a Fiát a földre, hogy mindenkinek az orra alá dörgölje a hibáit, hanem mint bárány, aki a halálával totálisan megmutatta, hogy Isten önmagából is mekkorát képes áldozni, csak hogy megmutassa mennyire szeret bennünket. Én így érzem, persze mindenki ítélje meg magának. Azoknak,akik olvasták a cikket, és leterhelt, kívánom nekik, hogy találják meg Istent és tapasztalják meg az Ő szeretetét így elhagyva a bűneiket. Épp nem régiben egy kisebb filmet készítettünk, aminek a rövid tartalma, hogy akárhány hibás döntés után se késő újra jól dönteni és felvenni Isten vezérfonalát, és engedelmeskedni neki. Bármikor dönthetsz újra jól Isten mellett, szerintem ez az Evangélium és egy ilyen cikk végén ezt nagyon hiányoltam, a porba tiprás után a felemelést Isten karjába. A film: https://www.youtube.com/watch?v=FftfDBON9tw

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Péter! Köszönöm gondolataid kifejtését. A bejegyezett véleményekből is kiderül, eltérnek a vélemények. Isten igazsága sokszor megosztja a hívőket és ez nem baj. Így volt ez Jézus esetében is, amikor kemény dolgokat mondott: saját tanítványai is otthagyták. Erről szól a „Ne legyünk gyerekek” című írás a blogon. Isten (féltő) szeretete volt az is, amikor Jézus korbácsot ragadott a templomban! Isten szeretete sokkal tágabb, mint általában a hívők ma gondolják. Hiányszik a jó értelemben vett helyreigazító, megjobbító un. „szigorú atyai szeretet”, ami Jézus Igaz Bíró természetének és a Szent Szellem bűnt megítélő munkájának elfogadását igényli. A Szent Szellem is azért jött, hogy ítéletet tegyen és ne jó érzéséket és élményeket gerjesszen! Természetesen ilyenben is van részünk, ha szentségben és engedelmességben járunk. A „Blog célja” kemény eledelek közzététele, amiből sajnos kevés van az egyházban. Ezzel vele jár a megosztás és a véleménykülönbség felvállalása is. Személyesen, naponta átélem Isten kegyelmét és szeretetét és ezért nem okoz gondot a kritika elviselése. Hála az Úrnak azokért a látogatókért, akik épülnek a blog által, de tény, hogy nem mindenkinek szól. Igen, a blog kritikai szellemű, de ezzel együtt megjobbító szándékú is: szinte minden esetben utat mutat. Személy szerint különböző szolgálataink és személyes elhívásaink lehetnek! Más egy evangélista elhívása és más egy őrállóé, akinek nincs választása: „fújni kell a kürtöt”. Tiszteletben tartva egymás szolgálatát és a különbözőségeket gondoljunk arra, hogy mindannyian nem egymásnak, hanem végső soron Istennek tartozunk számadással a végső ítéletkor. Az nem a kegyelem, hanem ítélet helye lesz az Igaz Bíró előtt. Jobb, ha már most gondolunk erre. Hordozz el engem szeretettel (hosszútűréssel) és ne ítéld el, hogy a blogon is vannak megítélő üzenetek. Jézus szeretetével kívánok áldást a szolgálatodhoz. Bővebb lehetőség van társalgásra a megadott email címemen: abonyis@gmail.com . Sándor

   Kedvelés

 9. csavargó szerint:

  Nagyszerű, erőteljes üzenet…………..

  Vajon ez az első mondat igei? Gratuláltak valaha Jézusnak az előbbi módon? Szerintem soha. Bizonyos módon degradáló mert az élet igéje nem nagyszerű hanem az maga az élet. Nagyszerű lehet egy cirkuszi előadás vagy egy jó meleg lábvíz. Kicsit olyan mintha a naini ifjú feltámasztása után egy hatalmas tapsvihar tört volna ki Jézus pedig meghajol….. Csak azért kezdtem így a hozzászólást hogy érzékeltessem mennyire át meg átszövi a gondolkodásunkat a sematizmus, amiről gyakorlatilag a fönti cikk szól a mai egyházzal kapcsolatban. De a jó hír az hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Már a tanítványok gondolkodását is átszőtte. Mert amikor azt mondja Péter Jézusnak hogy “Mester, jó itt lennünk…építsünk három hajlékot: egyet Mózesnek, egyet Illésnek, egyet neked…” ez nem sematizmus? Nem akarták-e palackba zárni és tartósítani a dicsőséget a nehezebb napokra? És az nem sematizmus hogy kétezer év távlatából a tanítványok és az ősgyülekezet valamiféle dicsőséges színben tűnnek föl mint akik mindent jól csináltak és Isten fantasztikus jelenléte volt velük amit mi elvesztettünk? Azt hiszem ez is sematizmus. Persze elméletileg tudjuk hogy Péter megtagadta Krisztust meg hogy a korinthoszi gyülekezetben olyan paráznaság is volt amely még a pogányok között sem említtetik hogy valaki atyjának feleségét elvegye…de ezt csak elméletileg tudjuk. Ha őszinték vagyunk magunkhoz akkor be kell ismerni hogy az érzelmi viszonyulásunkban az “ős gyülekezet” valamiféle minta amit az utolsó időkben Isten visszahoz. De ez benne van az Igében? Mert én erről halvány utalást sem találok. Ez is egy modern kori szájhagyomány amit egy Bibliatanító elkezdett és a többiek átvették. Ugye hogy nem mondott ilyet soha Jézus sem az apostolok? Ezzel nem akarom tagadni ezt a lehetőséget de az biztos hogy erre nincs utalás. Mi van ha jobb lesz a végidők egyháza vagy éppenséggel rosszabb lesz. Van erről szó? Nincs.

  Nem vagyunk-e sematikusak mint a tanítványok a megdicsőülés hegyén amikor böjt, ima, Istenre való várakozások által hajlékot akarunk építeni Istennek hogy minél nagyobb biztonságban legyünk? Mert ha őszinték vagyunk magunkhoz akkor be kell ismerni hogy a legtöbb Istenkeresésünk mögött a bukástól való félelem van vagy épp a dicsőség után való sóvárgás – de mindenképp énközpontúság (én legyek biztonságban, én éljem át a dicsőség boldogító megtapasztalását). De ennek ellenére ez is hit, mert hiszi hogy ha Istent keresi akkor ő megoltalmazza vagy épp megjutalmazza és hiszem hogy Istennek még ez is tetszik. Tehát az emberi motívumokból fakadó cselekedetek elemzése rendkívül bonyolult, mert maga az ember bonyolult mint rendszer.

  Nyilvánvaló hogy amikor felnő valaki egy gyülekezetben vagy friss megtérőként csatlakozik valahova akkor az “anyatejjel” együtt a hagyományokat is magába szívja és hosszú évekig eszébe sem jut megkérdőjelezni az ott tanultakat. Sőt a legtöbb ember így éli le az életét. De az Istennel való járás során a Szentlélek nyilvánvalóvá teszi a dolgokat és utána – az eltérés nagyságától függően – az ember válaszút elé kerül: kifelé a gyülekezetből vagy maradni. Ha kifelé akkor maradjak magamban vagy minél előbb egy másik gyülekezet? És itt jön a másik séma: sokan félnek kivárni amíg megtalálják a másik gyülekezetet és ripsz-ropsz betagozódnak mert nem “igei” gyülekezet nélkül maradni. De vajon aki újjászületett és Krisztusban van az nem automatikusan tagja az eklézsiának? Azt jelenti a gyülekezethez tartozás hogy megadott napon megadott időpontban megjelenek egy megadott helyen és ekkor elmondhatom hogy gyülekezethez tartozom? Ez nem egy modern kori séma amit beszívtunk a tanításokból? Azt hiszem az ún. gyülekezet nélküli időszaknak nagyon fontos szerepe van az ember életében. Ekkor kopnak le ugyanis róla azok a doktrinális tévedések amiket pont a gyülekezetekben szív magába és ha idő előtt egy másik gyülekezethez csatlakozik akkor pusztán egy doktrinális váltás történik de nincs mögötte belső meggyőződés. Ezért azt hiszem nagyon hasznos időszakok ezek és van is rá példa az egyháztörténelemben pl. Maria Woodworth Etter aki hét évre eltűnt hogy azután egy friss kenettel szolgáljon tovább.

  Úgy tűnik most sok szemetet mos ki az Úr az egyházból amelyek pusztán emberi rendelések. Örömmel látom hogy azokat amiket a “gyülekezet nélküli” időszakomban a Szentlélek nekem is megmutatott azokat egyre többször viszontlátom a nyilvános tanításokban is pl. a tizedről, a kegyelemről, Isten ítéletéről, az örök biztonságról, stb. Mindamellett nagyon fontos tudatosítani hogy mivel tükör által homályosan látunk ezért nem szabad készpénznek venni mások gondolatait, tanítását. Ennek jegyében és lelkiismeretem szerint el kell utasítanom a fönti cikk konklúzióját ami a végén található:

  “Az egész egyház hazugságban él. Sokan, ott bent állandóan azt hallják, hogy: minden rendben van. Megtértek és a menny felé tartanak. Semmi nincs távolabb az igazságtól, mint ez. Tömegek tartanak egyenesen a pokolba…….Az egyház jelentős része „elveszett.”

  Nagyon “divatos tanítás” manapság a hívők tömegeinek a pokolba jutása és a morzsányi maradék aki tisztán lát. Ez egyrészt szentséges színben tünteti föl a prédikátort aki hirdeti – hisz ő nyilván a tisztán látó kicsiny maradékhoz tartozik – másrészt görcsbe rántja a keresztény gyomrát mivel mást nem tud tenni csak megrémülni, hiszen akik a pokolra mennek azokat félretanították, félreinformálták. És ezek tömegek. A valószínűség azt mondja hogy nagyobb az esély arra hogy a félreinformált tömegben van mint a kicsiny maradékban. Mi a garancia arra hogy amit most nekem tanítanak az a mennybe visz, hiszen minden doktrína, tanítás az igazság igényével lép föl. Kétségbeesetten teszi föl a kérdést az illető: hol találom meg a helyes információt amely a mennybe visz?.És érzi hogy ez megoldhatatlan probléma hiszen kéne egy külső ember aki megnyugtatja vagy a helyes irányba tereli, de akkor honnan tudja hogy éppen most nem informálják-e félre? Kéne egy harmadik ember aki megnyugtatja hogy hihet annak aki épp a helyes információval látja el a mennyről, de mi van ha a harmadik is hazudik. Persze erre a kézenfekvő válasz hogy az “Újszövetségben minket a Szentlélek vezet”. Akkor meg azt kérdezem hogy mi értelme van a félreinformált hívők víziójának akik a pokolba tartanak. Őket nem vezette a Szentlélek? És ha őket nem vezette akkor mi a garancia hogy engem vezet? És visszajutottunk egy ördögi körbe. Tehát ennek a rémítgetésnek az égvilágon semmi értelme nincs mert csak arra jó hogy a megoldás reménye nélkül a bizonytalanságba – a gyengébb idegzetűeket pedig a pszichiátriára vagy elmegyógyintézetbe kergesse (sajnos több ilyennel találkoztam). Másrészt pedig a világi pszichológia már régen rájött hogy félelemkeltés által való nyomásgyakorlás nem vezet a kívánt eredményre sem a szülői nevelésben sem az iskolai eredményekben sem a munkahelyen. Erre már rég rájöttek a világi pszichológusok de az egyház még nem. De ez mindig is így volt a történelemben. Az egyház mindig a végén kullogott a “kinyilatkoztatott” igazságnak és az utolsó volt mindig aki elfogadta (pl. hogy a föld az nem lapos hanem gömb alakú). Ezért sajnos az egyház felügyeletre szorul a degenerált, elmaradott szemléletmódja miatt: egyrészt a józan ész felügyeletére másrészt a világi tudományok segítségére, különben nem kéne pszichiátriára küldeni azokat akiket az egyház tönkretett. Nem lehet úgy leélni az Istennel való kapcsolatot hogy egész életében reszket az illető a kárhozattól. Milyen házasság az ahol a felek reszketnek a másik hűtlenségétől és mindenben a másik kedvére tesz nehogy hűtlen legyen. Ez nem kapcsolat, nem közösség.

  A másik megjegyzésem a konklúzióval kapcsolatban hogy ördögien groteszk a félreinformált hívők pokolba menetelő tömege, nevezetesen az hogy ettől az apróságtól függött az üdvösségük: rossz időben volt rossz helyen ahol félreinformálták őket, ezért mennek a pokolba. Ez valami olyan hihetetlenül közömbös, kemény, részvétlen istenképet állít elénk amelytől a hívők és hitetlenek kedve is elmegy, mert azt mondja: “nem mindegy hogy a hívő atyafiak nagy tömegével megyek a pokolra vagy a világi cimborák nagy tömegével?” Ez a kép teljes mértékben ellentétben áll a pásztorral aki elmegy az egy elveszett után és addig otthagyja a megmentett kilencvenkilencet, aki a megrepedt nádat nem töri el, aki azt mondta hogy “az az én Atyám akarata az, hogy akiket nekem adott azokból senki el ne vesszen és senki nem ragadhatja ki őket az én kezemből”? A pásztor életét adta a juhokért. Azért tette hogy utána elkárhozzon a nagy tömegük mert félreinformálták a tizedről, meg a többiről? Ez még az ember természetes erkölcsi érzékével is – amelyet Isten plántált belé – teljes mértékben ellentétes. Ennél a földi apák sokkal jobbak a földi fiaikhoz, gonosz létükre. Mellesleg Jézus a követőinek mondta hogy “ha ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékot adni…” – ha ezek a “gonosz” követők üdvözültek csak van egy kis esély a félreinformált tömegnek is és mindkét kategóriának azért mert Jézus a halálával kifizette a bűnük árát. Ha az ember nem lenne reménytelenül elveszve és félreinformálva akkor nem kéne megváltó sem. De pont azért kell mert saját erejéből a legkevesebbet sem tudja tenni az üdvösségéért. Akkor miért támasztunk extra kiegészítő követelményeket a “jólinformáltság” formájában az üdvösséghez?

  Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s