Krisztus a középpont  – 1. rész: “Az agyag központosítása” – David Bolton

Christ the Center – Pt. 1: “Centering the Clay” by David Bolton

http://christcenteredchristianity.com/foundations/211-2/

Ez a cikk egy hat részből álló sorozat első része, amit a további részek a közeljövőben folyamatosan követni fognak.

PDF formátumban letölthető itt:

Krisztus a középpont – 1. rész – Az agyag központosítása

– § –

Ezzel a kis tanulmánnyal egy elmélkedő sorozatot kezdek el az Úr Jézus Krisztusnak minden dologban való központi szerepét illetően. A sorozat minden részében a “középpont” szónak egy szakszótár szerinti meghatározására fogok koncentrálni és bemutatni, hogy Isten és a Gyülekezet örök céljával kapcsolatban Krisztusra és egyedül csakis Krisztusra illik ez a meghatározás. Ezek a meghatározások, mint látni fogjuk – sok szellemi és gyakorlati szempontot tekintve – kiváló kiindulópontot biztosítanak a Krisztus-központúság kutatásához.

A következő meghatározással kezdjük az Amerikai Nemzeti Örökség Szótárból (American Heritage® Dictionary – online kiadás):

“egy pont, forgócsap, tengely, stb., ami körül bármi forog vagy gördül.”

Ennek a meghatározásnak a szemléltető magyarázására “a fazekas és az agyag” példáját használom fel, ami a Szentírásban található.

A fazekaskorong egy jó példa arra, ami rendelkezik “egy ponttal, forgócsappal, tengellyel, stb., ami körül bármi (ebben az esetben a korong) forog vagy pörög.” Amikor egy véletlenül kiválasztott agyagdarabból egy szimmetrikus, használható edény megformázása történik, erre a célra a fazekaskorong középpontja a legalkalmasabb hely. Ez az a hely, ahová az agyagot felhelyezik és az edény kiformálásra kerül.

“Az agyag központosítása”

Annak érdekében, hogy az agyag megfelelően alakítható legyen a forgó korongon, a fazekas először “központosítja az agyagot”. “Az agyag fazekaskorongon való megmunkálásának” ez az egyik legnehezebb és leglényegesebb része. Miután a fazekas az agyagot körkörös, ‘V’ alakú masszává gyúrta, egy jól irányzott, határozott mozdulattal korongra helyezi, olyan közel a középponhoz, amennyire csak lehetséges. Amikor a korong forogni kezd, a fazekas megnedvesíti a kezét és erősen ráhelyezi az agyagra. Nagy erővel nyomja és formálja az agyagot a korong középpontjában és körös körül. Egyszerű technikai eszközöket használva a fazekas megmunkálja az agyagot, miközben az tökéletesen központosítva van a fazekaskorongon.

A központosítás művelete nagyon lényeges a fazekas számára, hogy meg tudja dolgozni az anyagot és ki tudjon alakítani egy szimmetrikus edényt a forgó korongon. Ha az agyag csak egy kicsit is a középponton kívül helyezkedik el, akkor elkezd remegni és imbolyogni a fazekas kezében, amikor elkezdi megformálni azt. Ha folytatja a munkát,  a középpontból kikerült agyag tönkremegy, elrontottá és használhatatlanná válik a kezében és csupán egy következő edénynek az anyaga lehet belőle. Még egy szakértő fazekas sem képes semmit csinálni azzal az agyagdarabbal, ami nincs megfelelően központosítva, bármilyen kicsi is a középponttól való eltérés.

Az agyagdarab megfelelő központosítása esetén azonban, az edény elkészítése viszonylag könnyű és a különleges darab egyedülálló alakja és mérete tetszetősen formálódik a fazekas finom és képzett keze alatt.

Isten fazekas korongján központosítva

A fazekasmunkának ez a központosítási művelete egy alapvető szellemi elvet mutat be Krisztusra és az Ő Gyülekezetének kialakulására vonatkozóan. A Szentírásban Isten a fazekas és az agyag hasonlatát használja fel arra, hogy bemutassa kapcsolatának természetét az Ő népével. (lásd Ézs. 29:16; 45:9; 64:7; Jer. 18:1-6; Róma 9:21) Isten vágya az, hogy egyénileg és testületileg is edénnyé formáljon bennünket, amiket megtölthet és használhat az Ő céljára. Mint ádámi természetből megváltott fiak (aki a föld vörös agyagjából volt formálva) az életünk hasonló a Mester fazekas koronján forgó nedves agyag edényekhez. Az Ő keze minden nap ránk nehezedik, munkálkodik rajtunk, hogy olyan agyagedényekké formáljon minket, amik az Ő erejének és jelenlétének kiválóságával vannak tele. (2 Kor.4:7)

Mint a második Ádám testületi fiait, az Atya “egy új emberré” formál minket (Ef. 2:15) egy testületi edénnyé, ami az Ő Fiának teljességét tartalmazza. Ő gyúr össze egy ‘V’ alakú agyagdarabbá és helyez rá az Ő kibontakoztató célja közepébe. A ránk helyezett kezével leszorít, helyén tart és átgyúr minket a középpont körül, úgy  hogy tökéletesen körkörössé váljunk Ő körülötte. A Mester minden “központosságból kilógó”, “excentricitást” okozó dolgot kimunkál belőlünk mielőtt befejezhetné a testületi edény kialakító munkáját bennünk, amire valóban vágyik. Az “agyag központosításának” természetes folyamatához hasonlóan a Gyülekezet testületi központosítása az egyik legnehezebb és ugyanakkor a leglényegesebb művelet a kialakítás folyamatában. Ha ez a munka befejezetlen és sikertelen marad, elkerülhetetlen, hogy az agyag végül elrontottá és használhatatlanná fog válni az Ő kezében.

A következő írásokban ki fogjuk fejteni, hogy a Mester fazekas korongjának középpontja az Úr Jézus Krisztus. Ő az egyetlen elrendelt középpont kezdetektől fogva, hogy elfoglalja az Őt megillető legelső, központi helyet minden dologban. (Kol. 1:18) Ő az egyetlen, aki körül a korszakok örök célja forog (Ef. 1:10-11). Ő az egyetlen, aki körül az egész teremtés, a megváltás, a Gyülekezet és a királyság forog (Kol.1:11-18). Ő az egyetlen, aki körül a gyülekezet egyéni és helyi kifejeződésének folyamatosan forognia kell annak érdekében, hogy az Atya jó kedve szerint kiformálódjon. (Róma 8:28-30; Ef. 4:11-16).

A központosítás és újra-központosítás apostoli munkája

Mikor az Újszövetséget azzal a céllal vizsgáljuk, hogy meglássuk hogyan alakultak ki kezdetben a helyi  gyülekezetek, akkor azt látjuk, hogy a központosításnak ez a folyamata az apostoli munkának egy nagyon fontos része volt. Pál azt mondta a korinthusiaknak:

“Mikor hozzátok mentem, atyámfiai, nem mentem, hogy nagy ékesszólással, avagy bölcsességgel hirdessem néktek az Isten bizonyságtételét. Mert nem végeztem, hogy egyébről tudjak ti köztetek, mint a Jézus Krisztusról, még pedig mint megfeszítettről.(1 Kor. 2:1-2)

Pál a korinthusi hívőknek másfél éven keresztül a keresztre feszített, feltámadt, mennybe ment és megdicsőült Krisztust hirdette. A Fazekas Mester bölcsességével magyarázta meg nekik, hogy az “agyag középpontja ” a “keresztre feszített Jézus Krisztusban” van. Ez volt az első és legfontosabb munkája a Gyülekezet létesítésekor. Isteni kijelentés által megértette Isten örök célját, hogy csupán azok a gyülekezetek formálódnak ki megfelelő edénnyé a Gyülekezet magas és szent elhívása számára, amelyek radikálisan Krisztus-központosítottak. Pál fáradhatatlanul munkálkodott, hogy az Isten által elrendelt középpontnak megfelelően központosítsa a gyülekezetet. Nem csupán ez a kezdeti munka adott neki elfoglaltságot, hanem később is, amikor az “excenrikus” pártoskodók miatt a Gyülekezet Korinthusban elkezdett “megremegni” a korongon. Széthúzó csoportok kezdtek kiformálódni Pál, Apollós és Péter körül és ezért Pál figyelmeztette és megdorgálta őket. Határozott módon igyekezett visszavezetni őket Krisztushoz, egyedül Krisztushoz, mint az egyedül helyes középponthoz. (lásd 1 Kor. 1-3)  Pál tudta, hogy ha a gyülekezet Korinthusban a tevékenységét folytatva az elsődlegesen fontos helyett másodlagos dolgokkal foglalja el magát, ami körül különböző csoportok forgolódnának és formálódnának, testületi edényként a gyülekezet kifejeződése elrontottá és tönkrementté válna a Mester használata szempontjából.

Pál radikálisan Krisztus-központú volt, mind az egyéni életében, mind az apostoli munkáját illetően. Pál tudta, hogy a gyülekezet csak akkor tud megfelelően kiformálódni, hogy teljes egészében összhangban legyen Isten örök céljával, ha a gyülekezet – versenytárs nélküli – középpontja egyedül Krisztus. Pál bemutatja számunkra az igazi szolgálat természetét, mind a Krisztus-központosított Gyülekezet kifejeződés létesítésében, mind pedig a Krisztus-központosított Gyülekezet kifejeződés minden “excentricitással” (elhajlással) szembeni fenntartásában.

A Krisztus központúság ezen egyszerű elvének részletes kimunkálása óriási kiterjedésű és nagy mélységeket érintő. Sokkal nagyobb részletességgel és mélységgel kell kifejteni az egyes részletkérdéseket és elhelyezni azokat a blogon. A fazekas bölcsessége – mint egy első halvány kép  – elegendő lehet arra, hogy érzékeltesse ennek a témának a fontosságát.

A következő kis tanulmányban a “középpont” szónak ebből az első meghatározásából kiindulva egy másik hasonlatot fogunk tanulmányozni.

Fordította: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: evangélium, evangelizálás, gyülekezetépítés, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Krisztus a középpont  – 1. rész: “Az agyag központosítása” – David Bolton bejegyzéshez

 1. David Bolton szerint:

  Dear Sandor,
  Thank you for your friendship and partnership in Christ, and for your faithful work in translating this and the other posts. May God be glorified and His Body edified through your hard work!
  All blessings in Him!
  David

  Kedvelés

 2. Guti Tünde szerint:

  Köszönöm ezt a nagyszerű tanítást! Dicsőség az Úrnak! Nagyon várom a folytatást!

  Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s