Együtt-munkálkodás Istennel – David Bolton

Co-Laboring with God by David Bolton

http://christcenteredchristianity.com/2014/01/17/co-laboring-with-god/

Minden mozgalom – időben és térben – három megkülönböztető jellemzővel rendelkezik. Rendelkeznek “forrással”: a mozgalom kezdete; rendelkeznek egy “tartalommal”: ami a mozgalmat táplálja és fenntartja; és van egy “végcélja”, ami felé a mozgalom irányul és ahol végső soron befejeződik. Minden mozgalom felismerhető tehát a forrásáról, a tartalmáról  és a végcéljáról.

Isten a legfőbb “mozgalom” létrehozó. Jóllehet Ő Maga nem játszik lényeges szerepet a “mozgalomban”, mégis Ő annak a létrehozója. Ő az Egyetlen, aki megteremtette az idő és a tér dimenziókat, amiben a mozgalom létezik. Ő az Egyetlen, aki elindította a korok Legelső Mozgalmát is, ami az Ő örök célja.

Az örök cél Isten első mozgalma, ezért ismert az a forrás, a tartalom és a végcél tulajdonságai által. Ez a Róma 11.36-ban van világosan leírva:

“”Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek.…”

Isten Maga a forrása (“Ő tőle”), a tartalma (“Ő általa”) és a végcélja (“Ő reá nézve”) minden dolognak az örök tervében. Ez az egyik leglényegesebb és legkifejezőbb igazság, amit megtudhatunk Istenről az Ő akartára, a munkájára és az útjaira vonatkozóan.

Mivel Isten benne kell, hogy legyen az Ő örök terve mindhárom dolgában viszonylag könnyű lenne, ha minden rendben kezdődne és fejeződne be. Isten megkezdené, Isten véghezvinné és Isten minden dolgot teljességre vinne, egyedül és egyszerűen Ő benne és Ő általa. Ez az egész nem bonyolult és nehéz feladat egy önálló akarattal rendelkező, teljhatalmú Isten számára. Tartozik azonban egy lábjegyzet ehhez az igazsághoz, ami egy egészen más dimenziót hoz be, ami bonyolulttá és kockázatossá teszi a dolgot. Isten úgy döntött ugyanis, hogy embereket von be az Ő célja véghezvitelébe, és ebben jelentős kockázat van. Hogyan tudja Isten az embert bevonni egy folyamatba az Ő célja véghezvitele érdekében a nélkül, hogy az ember átlépné a maga korlátait? Ez ugyanis negatívan befolyásolná Isten munkájának forrását, tartamát és végcélját egyaránt.

Az ember a maga bukott természetével alapvetően én-központú és ezért ellenérdekelt és ellenáll mindannak, ami teljesen Isten központú. Önző ambíciója, önző érdeke, önfenntartása, önérvényesítése, önállósága, önbizalma, önteltsége és öndicsőítése mind az ember munkáját és útját jellemzi. Isten azonban úgy döntött, hogy bevonja az én-központú embert az Ő Isten-központú munkájának véghezvitelébe. Ez Isten részéről valami radikális dolog alkalmazását igényli a bukott ember felé, különben eltérítené és megrontaná Isten munkáját. Annak érdekében, hogy Isten megvédje és megőrízze az Ő munkáját a bukott, önközpontú ember önző hajlamától gyökerestől meg kellett őt semmisítenie. Ahhoz, hogy az ember alkalmassá tudjon válni az Istennel való együtt-munkálkodásra az Ő Mindenekfeletti Mozgalmának kibontakoztatásában, ahhoz az embernek is teljesen Isten központúvá kell válnia az Isten munkájának forrását, tartalmát és végcélját tekintve.

Az a “radikális dolog”, amit Isten alkalmaz nem más, mint a KERESZT:

A kereszt összefoglalható egy egyszerű kifejezéssel: “A Vég”. Vége mindannak, ami nem Istentől, nem Isten által és nem Istenért történik. Egy végső szűrő, ami kiszűr mindent, ami ebből a világból, a sötétségtől származik: bukott állapot, én-központúság….

Amikor Jézus meghalt a kereszten, Ő nem csak értünk halt meg, hanem bennünket is halálra adott. Amikor Ő meghalt, mi is meghaltunk Ő vele együtt, mivel mi “Ő benne” voltunk. A testi ember részei, az önzés, az én-központúság Krisztussal együtt meghaltak a kereszten. Ez egy radikális munka, ami elvégzésre került. Istennek a keresztről való látása szerint, ez már el van végezve …. “A vég!”

Mi most egyszerűen arra vagyunk elhívva, hogy “számoljunk” ezzel a ténnyel és ne én-központú emberként éljünk, hanem Isten központú emberként. Pál mondja: Ezenképpen gondoljátok (meg) ti is, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek a mi Urunk Jézus Krisztusban. (Róma 6:11) Amikor a kereszt teljesen elvégzi a maga radikális munkáját bennünk, egy Krisztusban élő, Isten központú emberré változtat át minket, alkalmassá téve az Ő vele való együtt munkálkodásra az Ő Isten központú munkájában. Ezt követően már nem fogunk úgy beleavatkozni az Ő munkájába, mint annak elkezdői, fenntartói vagy legfelső befogadói. Egyszerűen olyan földi edények leszünk, akik részt vesznek Isten munkájában, aminek a forrása, a tartalma és a végcélja Istenben és nem a természeti emberben van.

Ezt jelenti az Istennel való együttmunkálkodás. Ez az, amire mindannyian el vagyunk hívva. Isten munkájára való tekintettel meg kell engednünk, hogy a kereszt elvégezze a mély munkáját bennünk, ami az ön-kezdeményezés, önelégültség és önérdek lerombolása. Ezt követően összetört és gyenge edényként már odaszánhatjuk magunkat Isten munkájára, mint olyan edények, akin keresztül Isten elindíthatja, fenntarthatja és teljességre viheti az Ő nagy munkáját.

Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek.

 Övé a dicsőség mindörökké. Ámen.

Róma 11:36

Fordította: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, gyülekezetépítés, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s