Missziós mulattatók – C. H. Spurgeon

Bűn tanyázik az Úr követőinek táborában, oly kirívóan arcátlanul, hogy a legrövidlátóbbak előtt sem maradhat észrevétlen. Az elmúlt pár év folyamán ez a bűn rendellenes mértékben növekedett meg. Úgy hatott, mint az egész tésztát megerjesztő kovász. Az ördög ritkán végez agyafúrtabb munkát, minthogy elhiteti az egyházzal, hogy missziójának része az emberek szórakoztatása – megnyerésük érdekében. A puritánok bátor evangélium-hirdetésétől az egyház fokozatosan tompította bizonyságtételét, majd rákacsintott kora frivolitásaira és mentegetni kezdte őket. Azután eltűrte jelenlétüket a falain belül. Most pedig azonosul velük a tömegek elérésének céljából.

Az első ellenvetésem, hogy a Szentírás sehol sem beszél az emberek szórakoztatásáról, mint az egyház feladatáról. Ha keresztyén cselekedet lenne, akkor miért nem szólt róla Krisztus? „Menjetek szerte a világba és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” Az üzenet teljesen világos. Megtörténhetett volna, hogy hozzáteszi: „és mulattassátok azokat, akiknek nincs gusztusa az evangéliumra”. Ilyen szavakat azonban nem találunk. Ilyesmi Jézusnak nem jutott eszébe. Nézzük csak újra: „adott némelyeket apostolokul, prófétákul, másokat pásztorokul és tanítókul a szolgálat végzésére”. Hogy kerülnek ide a mulattatók? A Szentlélek hallgat róluk. A prófétákat vajon azért üldözték, mert szórakoztatták az embereket vagy, mert a mulattatást választották? A koncerteknek nincsenek mártírjai.

Ismét mondom, a szórakoztatás kibékíthetetlen ellentmondásban áll Krisztus és apostolai életével, tanításával. Mi volt az egyház hozzáállása a világhoz? „Ti vagytok a föld sója” – nem édes cukorkája –amit a világ kiköp és nem nyel le. Rövid és éles volt a kijelentés: „Temessék el a halottak a halottaikat”. Jézus halálosan komolyan gondolta ezt.

Krisztus sokkal népszerűbb lehetett volna – amikor tanítványait kiküldte – , ha több színpompás és kellemes elemet hoz divatba missziójában. Nem hallottam, hogy azt mondta volna: „szaladjatok ezek után az emberek után, Péter, és mondjátok meg nekik, hogy holnap más stílusú lesz az istentiszteletünk, rövid és megnyerő kis prédikációval fogunk kellemes estét rendezni az embereknek. Mondd meg nekik, hogy biztosan élvezni fogják. Siess, Péter, valahogy meg kell fognunk az embereket!” Jézus sajnálta a bűnösöket, sóhajtott és zokogott felettük, de soha nem akarta szórakoztatni őket. Az újszövetségi levelekben is hiába keresnénk bárhol az evangéliumi szórakoztatást. Azok üzenete más: „gyertek ki, maradjatok kint, maradjatok kint tisztán!” Az olyan megközelítés, ahol ezek közül valamelyik hiányzik: becsapás. A levelek szerzői feltétel nélkül megbíztak az evangéliumban, és semmilyen más fegyvert nem használtak. Miután Pétert és Jánost bebörtönözték prédikációjuk miatt, az egyház imaalkalmat tartott, de nem ezt imádkozták: „Uram, adjad a te szolgáidnak, hogy egy kis ártatlan kikapcsolódás révén, bölcsen és másoktól eltérően mutathassuk meg ezeknek az embereknek, milyen boldogok vagyunk.” Hacsak nem hagyták abba Krisztus prédikálását, nem volt idejük mulatságokat szervezni. Az üldöztetés által szétszórattak, mindenhova elmentek az evangéliumot prédikálni. „Feje tetejére állították a világot.” Ez a különbség!

Uram, tisztítsd meg Egyházadat minden rothadástól és szeméttől, amelyet az ördög varrt a nyakába, és vigyél vissza minket az apostoli módszerekhez.

Ha megvizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a mulattatás missziója nem éri el a remélt eredményt. Hatása romboló a megtértek körében. Lássuk csak, hadd jöjjenek elő azok a nemtörődöm és szidalmazó emberek – akik hálásak Istennek, mert az Egyház találkozott velük félúton -, hogy beszéljenek és tegyenek bizonyságot! Hadd jöjjenek a megfáradtak, akik békességet találtak valamelyik koncerten, hogy ne hallgassanak! Hadd jöjjenek a részegesek is, akik számára a színházi szórakozás Istentől rendelt láncszem volt megtérésük folyamatában, és álljanak fel közöttünk! – Senki nincs, aki ezekre a felszólításokra jelentkezne, mert a szórakoztatás missziója nem eredményez megtérteket.

Szolgálatunk számára a legégetőbb szükség, hogy a hívő tudomány összeforrjon az elmélyült lelkiséggel, mert az egyik úgy fakad a másikból, mint gyümölcs a gyökérből. Biblikus tanításra van szükség, olyan mélyen megérettre és megéltre, hogy az tűzbe hozza az embereket.

http://www.vecsesireformatus.hu/index.php/irasok-cikkek/item/75-ch-spurgeon-misszi%C3%B3s-mulattat%C3%B3k.html

 

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Bizonyságok, evangélium, evangelizálás, helyreállítás, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Missziós mulattatók – C. H. Spurgeon bejegyzéshez

 1. Folk Zsuzsa szerint:

  Sok minden eszembe jutott, főleg mert Spurgeon a kedvenc prédikátorom, ha lehet ilyet mondani. Az egyik, hogy a Szántó János beszédei pont tőle olvasva rendkívül szórakoztató, nehezen nevetek annyit más könyvön. A másik, hogy pl. egy Keith Green koncertre (de mondhatnék újabbakat is) nem lehet azt mondani, hogy nem visz a megtérés felé. Konkrétan voltam koncerteken ahol voltak megtérők, akik utána követték is az Urat. A gyülekezetünk egyik tagja pedig pont egy keresztény színházi előadáson jutott hitre anno. Mindezekkel együtt alapvetően egyetértek az irányultsággal, én sem szeretem a vizezett , bűnbánat nélkül hirdetett evangéliumot.

  Kedvelés

 2. Sandor szerint:

  Isten nem egyszerűen óvja, hanem határozottan megtiltja az övéinek a világgal való közösségvállalás minden formáját. Erről számtalan ige beszél. A Római levél így fogalmazza meg: “ne szabjátok magatokat a világához”: tilos a hívőknek a világiakra jellemző mintákat követni. Isten nem olyan szegény, hogy “Egyiptomba kellene menni segítségért.”

  A megtérés és az újjászületés a Mindenható, Szuverén Isten mélyreható munkája, egy tiszta szívvel őt kereső emberben, ami egy folyamat: napok, hetek vagy akár hónapok. Ezt semmilyen körülmény nem képes megakadályozni. Bármilyen módszer, amivel próbálnak emberek “emberi módon besegíteni” ebbe, a megtérés ténye nem hitelesít semmilyen emberi közreműködési módot. Sándor

  Kedvelés

 3. "Sanyibácsi" szerint:

  Kedves Sándor!
  Rendszeres látógatója vagyok e honlapnak, köszönöm a Krisztusban végzett munkádat.
  Szomorúságomban ragdtam tollat, (Billentyűzetet), mert egykor én is református voltam, de kifutottam belőlük. Talán az egykori reformátorok miatt még mindíg fájdalmas, talán ezért is reagálok e cikkre.
  A református egyházban, ma nem a legnagyobb bűn a szórakosztatás bűne.
  Ennél sokkal, de sokkal nagyobb bűnöket nem akarnak észrevenni. Behunyták szemüket, bedukták fülüket és félve hallgatnak róla, csak “kissebb” nem célzott dolgokban ragadnak tollat.
  Ez a meghunyászkodás, maga az örökség elárulása, megtaposása.
  Kérdezném:
  A cikk szerzője miért nem vette a bátorságot és írt volna ellenvetést, amikor az áruló Református Egyházi vezetők szövetséget kötöttek a bálványimádással, azaz a pápasággal aláírták az Ökumenét?
  Miért nem ragadott tollat, amikor a Tiszántúli püspök az MTV1 vallási műsorában arról panaszkodott, hogy Tiszán túlon alig van fehér ember?
  Miért nem ragadott tollat, amikor a szövetséges kormányuk, benne az Emberi erőforrás
  miniszterrel Balogh Zoltánnal 150.000. Ft bírsággal súlytja a hajléktalan honfitársainkat, mert
  nincs hol lehajtani a fejüket? Erről mit ír a Biblia?
  A szerző miért nem ragadott tollat, az új egyházi törvény ellen, amikor az Úrban testvér gyülekezeteket fosztottak meg a szövetséges kormányuk a jogaiktól? Miért emeltek versengő kezekett az égre?
  Miért nem ragadott tollat, amikor Iványi Gábor gyülekezetének vagyonára ácsingózva, el akarták venni (Ez lopás bűne) a vagyonát, és fosztották meg jogaitól, Azóta is játszadoznak vele, vesszőfutásra ítélve? Napi 3000 gyermek élelmezése, öregek otthona főiskola.
  Ez az új világrend talán szerintük: a vagyon újra elosztása? Elvenni attól akinek valmije van?
  Ez szín tiszta lopás. Ilyet mát láttunk a holokauszt idelyén.

  Írhatnék még a szegény gyermekek Hiltoni megalázásárol is, de végtelen a sor.
  A református egyház az Ökumenében összeházasodott a világgal és Szodomával. Így állt ez elő.
  Én úgy hiszem aki Krisztust akarja követni, annak az Atya akaratát kell cselekedni. Az az Atya akarata, hogy megszentelődjünk és válasszuk el magunkat e világtól, és ha szeretjük Őt, gyűlöljük a bűnt.
  Budapest, 2014,08.15.
  “Sanyibácsi”

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves “Sanyibácsi”! Magamra is illik ez a név, ezért először is nagyon hálás vagyok azért, hogy észrevételeddel hozzájárultál a blog (“honlap”) színesebbé tételéhez és tartalmasságának növeléséhez. Örömömre szolgál, ha tudsz épülni belőle és ez bátorít engem is a végzett munkában, amit egyedül Isten dicsőségére szeretnék végezni.

   Jelen esetben az írás “szerzője” egy már elhunyt áldott szolgáló, aki már semmiképpen sem tudna reagálni az észrevételedre így a blog “szerzőjeként”, szerkesztőjeként hadd reagáljak néhány szóval, főleg arra, hogy miért nem találni olyan jellegű írásokat a blogomon, amiket hiányolsz.

   Hála az Úrnak vannak más szolgálók, akik sok, olyan konkrét igazságtalansággal kapcsolatban is felemelik a szavukat, amiket említettél. Néhány a blogomon ajánlott honlap és blog között is található. Pld. Soós Péter blogja kiemelten foglakozik az utolsó idők “nagy parázna” egyházával, ide értve az ökumenével kapcsolatos dolgokat is.
   (Az én blogomon is közzétettem az “Ökumenikus Charta” című írást és csatoltam ahhoz egy ismert református személyiség kritikus véleményét)

   Minden honlapnak az azt működtető és szerkesztő szolgáló személyes elhívásából adódóan vannak célkitűzései, amit a súlypontban szeretne tartani. Személy szerint én az IGE igazságát, az ige szerint megélt keresztyén gyakorlatot, – szolgálatokat és – keresztyénséget szeretném képviselni és felszólalni a széles tömegeket érintő elhajlások ellen, de ezeket mindig személytelenül, jelenségekre koncentrálva és felekezetmentesen igyekszem tenni. El kell fogadnunk, hogy van a bűnnel (a világgal) szövetségre lépő parázna egyház és van egy attól különvált egyház, amit Jézus épít és az Ővé. Mi azokhoz tudunk szólni, akik az Ővéi, akik új életet nyertet, akárhol is vannak. Vannak olyanok, akik még nem futottak ki, de mindennek el fog jönni ideje. Jézus mondta, hogy “a halottak hadd temessék el a halottakat”, mi inkább foglalkozzunk az élőkkel, az élő hitű, újjászületett keresztyénekkel, hogy segítsük őket megőrizni az örök életre. Nagyon sok szeretettel a Krisztusban. Sándor

   Kedvelés

 4. "Sanyibácsi" szerint:

  Kedves Sándor!
  Köszönöm a válaszodat.
  Nem tudtam, hogy nem most írta a szerzője e cikket. Akkor nyilván nem neki szegeztem volna.
  Talán a fájdalom amit érzek a hajdan volt reformátorok bizonyságtétele és a ma reformátusainak
  hallgatása miatt, kifakadásom talán zavaró lehet, ha valakit oktalanul megbántottam, bocsánatot kérek.
  Azért mindenki amire elhívatott tegye.
  Az Úr áldja meg munkádat!
  “Sanyibácsi”

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves “Sándor bácsi”! Szeretnélek biztosítani, hogy egyáltalán nem bántottál meg. Az által, hogy mások írásait is közzéteszem, ez által az ő írásaikért is felelősséget vállalok, mert alapvetően egyetértek velük. Tehát jó helyre címezted, és meg is szoktam válaszolni a más írásaira érkező észrevételeket is, ha úgy látom, hogy az választ igényel.

   Szomorúságod helyénvaló, amit átérzek én is, ami a “pusztába kiáltó próféták szomorúsága”, akiket egyetlen korban sem hallgattak meg szívesen, hanem rendszerint saját népe ölte meg. További jó épülést kívánok neked. Szeretettel egy másik “Sándor bácsi”

   Kedvelés

 5. Balázs Ida szerint:

  Kedves “Sanyibácsi”!

  Az említett cikk szerzője kb ugyanazt érezte az egyház állapota miatt, amit te !
  CHARLES HADDON SPURGEON Baptista lelkész, prédikátor, író
  Született : 1834. június 19. Anglia, Essex, Kelvedon
  Elhunyt : 1892. január 31. Franciaország, Alpes-Maritimes, Menton

  Ezen az oldalon egy másik munkájával is megismerkedhetsz:

  http://www.keresztenydalok.hu/ahitatok/

  Isten áldjon!

  Kedvelés

 6. Balázs Ida szerint:

  Kedves Sándor!

  Köszönöm, hogy feltetted!

  Az Isten további áldását a munkádra!

  Ida

  Kedvelés

 7. "Sanyibácsi" szerint:

  Köszönöm Balázs Idának a linket, és Sándornak is.
  Az Úr áldja meg a munkásainak munkálkodását!
  “Sanyibácsi”

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves “Sándor bácsi” és Ida!

   Említetten a “Sándor bácsi” bejegyzésére, hogy a korom alapján rám is illene ez a név és ezt követően Ida írt bejegyzést “Sándor bácsi” címére, amire én is “Sándor bácsi” néven reagáltam, azt gondolva, hogy Ida elkezdett engem is “bácsizni”. Elnézést, ha ezzel zavart okoztam, nem fogom használni többet ezt a nevet, hanem maradok egyszerűen. Köszönöm a megértéseteket. További jó épülést kívánok mindkettőtöknek. Sándor

   Kedvelés

 8. Balázs Ida szerint:

  Kedves Sándor!

  Félreolvastad! Én neked, mint “Sándornak” írtam, Sanyi bácsinak pedig, mint “Sanyibácsinak”!
  Egyébként értettem a dolgot….! 🙂 Nem zavartál össze semmit!

  Ida

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Igen, te jól írtad, csak én értettem félre. Örülök, ha nem zavartalak meg vele vele. Sándor bácsi nevével sem akartam “visszaélni”. Sándor

   Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s