Az ébredés kulcsa:  „két-három” fő közössége – Ron McKenzie

Revival in Twos and Threes

PDF formátumban letölthető itt: Az ébredés kulcsa

Sok keresztyén keresi az ébredést. Sajnálatos módon nem értik mire van szükségük, ezért rossz dolgokat keresnek. Legtöbben a Szent Szellem nagy megmozdulására várnak, amiben Isten emberek millióit érinti meg közvetlenül. Az egyik oka annak, amiért a keresztyének az ébredésnek ezt a formáját szeretik az, hogy spontán módon kívülről jön. Nem kell tenniük semmit. Ezért kicsi a valószínűsége, hogy ez így megtörténik.

A Szent Szellem megérinti néha az emberek nagyobb csoportját egyszerre, de ez viszonylag ritka. Pünkösd napja a példa erre. A Szent Szellem egyszerre érintett meg 120 embert, de ez nem megszokott dolog. Isten a Szent Szellem korát erőteljes módon indította el.

A Szent Szellem másik – nagyobb embercsoport felé való – szolgálata az Apostolok cselekedete 10. fejezetében van leírva, amikor Péter prédikált Kornélius családjának és barátainak. A Szent Szellem minden hívőt egyszerre érintett meg, de ez a helyzet különleges volt, mert Isten ez által megpróbálta „elindítani” az apostolokat, hogy az evangéliumot elvigyék a pogányokhoz.

Ha olyan ébredésre várunk, amikor Isten tömegeket érint meg, akkor csalódás fog érni bennünket. Valószínűleg nem fog megtörténni.

Az általános tapasztalat az Újszövetségben teljesen más. Isten legtöbbször csak egy embert érintett meg két-három ember jelenlétében.

„Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük”. (Máté 18:20).

A Szent Szellem jobban szeret két-három fő jelenlétében munkálkodni. Nekik a Jézus nevében kell, hogy összejöjjenek. Ez azt jelenti, hogy Jézus helyett cselekednek kiábrázolva Őt mások számára. Amikor az emberek egy csoportja azért jön össze, hogy kiábrázolja Jézust, azokat a Szent Szellem megajándékozza a jelenlétével.

Nézzük meg, hogyan működik ez. Egy vagy két Szent Szellemben járó ember találkozik egy harmadik személlyel. Azt a személyt megérinti a Szent Szellem és Isten felé fordul.  Például az Apostolok cselekedete könyvében van leírva egy eset, ahol Péter és János találkozott egy sánta emberrel. Imádkoztak érte és meggyógyították őt. Feltételezem, hogy a meggyógyult ember eldöntötte, hogy követi Jézust. Csak három ember volt itt jelen és abból kettő volt keresztyén.

Filep Szent Szellemmel teljes volt, amikor az etióp komornyikkal találkozott a déli – Gáza felé vezető – úton (Ap.csel. 8:26-40). A Szent Szellem megérintette az etióp szívét és bemerítkezett.

Még a 3 000 ember is, akik pünkösd napján bemerítkeztek néhány keresztyén által merítkeztek be egyszerre. Amikor minden személyért imádkoztak, betöltekeztek Szent Szellemmel.

A legtöbb esetben, ami az Apostolok cselekedete könyvében le van írva, egy vagy két ember jár a Szent Szellemben egy hitetlen felé szolgálva. A hitetlen személyt megérintette a Szent Szellem és meggyógyult, megszabadult és úgy reagált rá, hogy követi Jézust. Néha egy sokaság látja ezt. Néhányan odamennek egy vagy két keresztyénhez és megkérdezik: mi volt ez, amit láttak? Ha a Szent Szellem velük van, az érdeklődő vágyat fog érezni, hogy Jézust kövesse.

Néha a Szent Szellem által megérintett személy el fogja mondani a megtapasztalását a barátainak. Ha valaki érdeklődik közülük, akkor a Szent Szellem által megérintett személy össze fogja őt hozni más keresztyénekkel. Ha a Szent Szellem jelen van, a kereső személyt meg fogja érinteni.

Amikor Jézus kiküldte a 72 tanítványt, azok párosával mentek ki. Ketten formálták ki Jézust. A Szent Szellem velük ment és hatalmasan munkálkodott. Az Ő jelenlétének kulcsa, hogy két-három keresztyén menjen ki a világba Jézust képviselve. (lásd A párokban rejlő erő)

Nagyon fontos megértenünk ezt. Ha a Szent Szellem azt részesíti előnyben, hogy két olyan személyen keresztül munkálkodjon, akik elkötelezett szolgálói Jézusnak, akkor szükséges, hogy megtalálják annak a módját, hogy találkozzanak a keresztyén barátaikkal. Ha a Szent Szellem szolgálni akar egy megtéretlen ember felé, ahhoz egy keresztyén párosnak el kell mennie egy olyan a helyre, ahol megtéretlen embereket találhatnak. Ha a keresztyén páros nem tud mozdulni egy akarattal, akkor a Szent Szellem nem tud mozdulni. Ha a hívő párok találkoznak, de nem ott, ahol a hitetlen emberek vannak, akkor a Szent Szellem nem tud mozdulni. Ha a hívő pár a megfelelő helyen van, de nem ismerik fel azt a személyt, akit a Szent Szellem meg akar érinteni, akkor a Szent Szellem nem tud mozdulni.

Fontos a Szent Szellem általi vezetés, ami az alábbiakban nyilvánul meg:

– annak a két-három keresztyénnek, akiken keresztül a Szent Szellem munkálkodni akar, találkozniuk kell,

– oda kell menniük, ahol a Szent Szellem mozdulni akar. Az a hely rendszerint a világban lesz és nem egy gyülekezetben vagy házi közösségben.

– fel kell ismerniük, hogy kit akar a Szent Szellem megérinteni,

– a Szent Szellem vezetését kell követniük, hogy mit cselekedjenek,

– a Szent Szellem fogja megtenni a többit.

Annak érdekében, hogy ez megtörténjen meg kell tanulnunk, hogyan ismerjük fel a Szent Szellem jelenlétét. Meg kell tanulnunk, hogy érzékeljük, mit akar cselekedni és kit akar megérinteni.

„Egyik nap, amikor (Jézus) tanított….az Úrnak hatalma volt vele, hogy gyógyítson” (Lukács 5:17).

A Szent Szellem jelenléte különböző céllal volt jelen azon a napon. Gyakran arra indította Jézust, hogy tanítson. Ezen a napon a Szent Szellem azért volt ott, hogy gyógyítson és Jézus felismerte ezt. Az Újszövetségben így történtek meg a dolgok.  Ez az a mód, amit a Szent Szellem előnyben részesít a munkálkodásnál. Ha részesei akarunk lenni az Ő mozdulásának, akkor késznek kell lennünk rá, hogy az Ő módszere szerint cselekedjük meg a dolgokat.

Felmerül egy személyes kérdés: miért nem látunk ébredést? Valószínűleg nagyon sok gyülekezeti – és ima összejöveteletek volt az elmúlt években. Amikor azonban hívő párként a Szent Szellem indíttatását éreztétek, hogy menjetek el egy helyre, ahová Ő vezet és keressétek meg azt a személyt, akit meg akar érinteni, nem tettétek meg. Ezért nem látunk ébredést.

A Szent Szelem általában egy személyt érint meg egyszerre. Azonban egy többszöröződési folyamat által lehetővé válik, hogy a leendő megérintettek száma gyorsan növekedjen. Ha gyorsan növekszik azoknak az embereknek a száma, akik készek hordozni az Ő jelenlétét a világban, akkor a folyamat hólabdához válik hasonlóvá és Isten hatalmas megmozdulásává növekedhet. Ennek ellenére a minta nem változik: az emberek közül kettőt használ a Szent Szellem, hogy megérintsen egy harmadikat. Az ébredés akkor jön el, amikor ez a folyamat sok ember között, sok helyen és sokszor ismétlődik meg.

Ahelyett, hogy a Szent Szellem nagy megmozdulására várnak a keresztyének, össze kellene jönniük párban vagy hármasával és engedni, hogy a Szent Szellem vezesse el őket arra a helyre és ahhoz a személyhez, akit meg akar érinteni. A Szent Szellem akkor mozdul, ha a két vagy három ember egy akarattal ott van, ahol a Szent Szellem lenni akar. Ha egy pár be vannak töltekezve Szent Szellemmel és másvalaki pedig vágyik arra, hogy megérintse a Szent Szellem, akkor a Szent Szellem el fogja végezni a munkáját.

Fordította: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Bizonyságok, evangélium, evangelizálás, Gyógyulás-szabadulás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s