Aki mást felüdít – Abonyi Sándor

Letölthető PDF formában itt  – MP3 formátumban itt

Az alaptermészetünk olyan, hogy egyszer vidámak másszor rosszkedvűek vagyunk, elsősorban a bennünket ért jó vagy rossz benyomások miatt. Bizonyos helyzetekben erőt veszünk magunkon és uralkodva az érzéseinken igyekszünk az adott helyzethez alkalmazkodni. Ha semmi kényszerítő dolog nincs, akkor igyekszünk szabadjára engedni érzéseinket és átadni magunkat teljesen az örömnek vagy a szomorúságnak. Ez a testi ember – a Biblia szóhasználata szerint óember – tipikus viselkedése, amikor az ember érzései vezetik a cselekedeteit.

Azonban a hitben járás az, ami tetszik Istennek, és ez független az érzésektől. Tudunk vidámak lenni akkor is, ha éppen szomorkodásra lenne okunk? A hívő embert nem a pillanatnyi érzései vezérlik, hanem a hit, ami ellentéte az érzéseknek. Ez nem képmutatás, hanem az új teremtés megnyilvánulása bennünk, mert Krisztus legyőzte a testi természetünket.

Szeretünk vidámak, üdék lenni? Szeretnénk, ha valaki felüdítene bennünket lehangolt állapotunkban? Igen! A hívők között is előfordul, hogy valakinek rossz napja van, mert olyan hatások érték, amin nem tudja magát teljesen túltenni, még akkor sem, ha akarná. Az más kérdés, ha hívő emberek magukat sajnáltatva szeretik, hogy valaki foglalkozzon velük és babusgassa őket. Ennek hátterében elutasítottság és/vagy szeretethiány van, amiből az Úr meg tud gyógyítani. A hívő élet kezdetén, amikor még „csecsemő” valaki, ez helyénvaló, de egy érett (1-2 éves) keresztyén már nem sajnáltathatja magát, mert neki kell szolgálnia mások felé.

Természetes módon azt gondolnánk, hogy a vidám ember feladata mások felüdítése, mert hogyan tudna egy szomorkodó ember mást felüdíteni. Ez teljes képtelenség – gondoljuk mi. Istennél azonban ez egyáltalán nem így van!

Ez a hit cselekedetét igényli és a cselekedet jutalma lesz a vidámság. Figyeljük meg a következő igét:

„Aki mást felüdít, maga is felüdül.”   (Péld. 11:25)

Figyeljük meg a sorrendet!

  • először van a más felüdítése,
  • és utána (mintegy annak következményként) magunk is felüdülünk.

Sok éven keresztül szolgáltam emberek felé gyülekezetben, függetlenül attól, hogy éppen milyen hangulatban voltam. Ez természetes volt számomra, de volt egy eset, amikor igazán megértettem ennek az igének a jelentését.

Egyik alkalommal egy hívő társam felé kellett szolgálnom, hogy bátorítsam és megvigasztaljam őt. Az Úrhoz kiáltottam! „Uram, ha valakinek most szüksége van arra, hogy megvidámítsák, akkor leginkább nekem lenne rá szükségem”.

Miután ezt hirtelen végiggondoltam hitben kiléptem és érzéseimtől függetlenül elkezdtem szolgálni az eléggé rossz állapotban lévő testvérem felé.

Meglepetve vettem észre, hogy amikor elkezdtem szolgálni egy másik ember felé, hogy felüdítsem őt, közben magam is felüdültem. Mikorra megvidámítottam őt – természetfeletti módon – az én állapotom is teljesen megváltozott. Teljesen vidám lettem, elmúlt minden bajom. Ez nagy megtapasztalás volt számomra, és nagyban növelte az Úrban való bizalmamat és bátrabban léptem ki máskor is hitben.

Ezt követően sokszor azt tanácsoltam érettebb hívő társaimnak, ha „maguk alatt voltak”: itt az ideje, hogy kezdj el másokat felüdíteni, hogy közben te is felüdülj!

Isten munkája csodálatos, minden emberi értelmet felülhalad.

Ez nem puszta ígéret Istentől, hanem a mindennapjainkban megtapasztalható valóság, ha engedelmeskedünk az igének.

Széles körben elterjedt nézet a hívők között, hogy az ima önmagában mindenre elegendő. Ez azonban nem így van! Sok problémánkra, bajunkra az igazi megoldás az, ha egyszerűen engedelmeskedünk az igének és a hitben való cselekedet meghozza a kívánt eredményt. Sok problémára az életünkben megoldás van az igében és jó, ha legelőször azt igyekszünk megismerni és engedelmesen megcselekedni azt. Természetesen jó, ha közben imádkozunk is. Ha nem cselekedjük meg azt, amire az adott helyzetben az ige megoldást ad, akkor engedetlenségben vagyunk Istennel szemben! Hogyan várhatjuk el, hogy engedetlenségünkben Isten segítsen nekünk? Ez ellentmondás. Sok betegségre – ahelyett hogy imát várnánk egy gyógyító szolgálatú testvértől – megoldást jelentene, ha egyszerűen engedelmeskednénk a következő igének: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok”  (Jakab 5:16).

Isten minden problémára a legegyszerűbb megoldást adja és a megoldás kulcsa sokszor a mi kezünkben van, ha engedelmeskedünk az igének és hitben cselekszünk.

Dicsőség neki ezért!

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és honlap címének megadásával: https://keskenyut.wordpress.com

 

 

 

 

 

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Bizonyságok, Gyógyulás-szabadulás, helyreállítás, Tanítások
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s