A blog működtetésével kapcsolatos tapasztalatok, moderáció

PDF formában letölthető itt: Blog tapasztalatok, moderáció

A tapasztalatokról:

Két és fél év telt el amióta az Úrtól bátorítást kaptam a Blog elindítására. Voltak korábbi évekből összegyűjtött anyagaim, amiket szerettem volna közzétenni. Volt néhány forrás is, amikből folyamatosan meríthettem és a Szent Szellem ihletése és indíttatása, amik időnként saját írások megírására késztettek. Hitben léptem ki és rábíztam az Úrra a Blog egész működését és a feltöltendő anyagok gondját.

Az eltelt idő alatt sok megerősítést kaptam az olvasóktól és többen jelezték, hogy épülnek a feltett anyagok által. Bizonyossá vált számomra, hogy a „kiküldött ige” működik és elvégzi a munkáját.

Az eltelt idő alatt a Blogon közzétett üzenetek ma már 80 országba jutnak el főleg az egész világon élő magyarokhoz, de a sok magyarra fordított angol eredeti írás elérhetőségének (Cím és link) megadásával és néhány saját írásnak angolra fordított változatának közzétételével egyre több angol nyelvű olvasót is sikerült elérni. Reményeim szerint ez a terület még bővülhet a jövőben, hogy minél több olvasóhoz (hallgatóhoz) eljussanak az üzenetek.

A visszajelzések alapján látszik, hogy a feltöltött anyagok szinte minden felekezeti – és egyéb hátterű emberhez eljutnak függetlenül attól, hogy közösség hiányában szinte egyedül ebből táplálkoznak, vagy közösségekben vannak ugyan, de ezzel pótolják azt a hiányt, amit esetleg saját közösségükben nem kapnak meg. Különös felelősséget érzek azon közösség nélküli személyek felé, akiknek szinte ez az egyedüli tápláléka. Amikor igényelték, akkor a feleségemmel együtt személyesen is igyekeztünk mindig segíteni azoknak, akik megkerestek bennünket a “Blog célja” menüpontban) megadott email címünkön. A Blog céljából adódóan minden érdeklődő felé szívesen szolgálunk, ha a feltöltött anyagok kapcsán megkeresnek bennünket.

Moderálás (idegen szavak szótára szerint: önuralom, mértéktartás):

A feltöltött anyagok

– sokszor kemény üzenetet hordozó jellege miatt,

– sok felekezeti és gyülekezeti hátterű hívőkről lévén szó,

– a hívők a hit különböző szintjén állnak,

– a sok elterjedt felekezeti – és tévtanításból adódóan

természetesen lehet mindenki számára olyan tanítás, amit szokatlannak tarthat, vagy korábban kialakult hitbeli meggyőződése alapján egyszerűen nem tud elfogadni, vagy teljesen más meggyőződése lehet arról. Ez velejárója egy ilyen típusú Blog működésének. Többen jelezték (és én is tapasztaltam), hogy más a látásom a Blog működtetésével kapcsolatban, mint sok más, különösen fórum jelleggel működő honlapok vagy blogok esetében az szokásos. Látom, hogy van egy külön látogató réteg, akik nem működtetnek blogot vagy honlapot, de szívesen látogatják másokét és beírnak azokba, sokszor egész hosszú hozzászólásokat is, amik önmagukban egy-egy Blog bejegyzése (post) is lehetnének. Főleg az ilyen „kommentezőknek” lehet furcsa, ha erre a Blogra tévednek, mert igaz, hogy itt is lehet kommentezni (hozzászólást írni) – beleértve az ellenvéleményt is, de az egymásnak ellenfeszülő vitát az ige alapján nem támogatom, igyekszem azt rövidre zárni. Kérem ebben mindeni megértését. Ebben az igei alapelvem a Fil 3:15:

Valakik annak okáért tökéletesek vagyunk, ilyen értelemben legyünk: és ha valamiben másképpen értetek, az Isten azt is ki fogja jelenteni néktek:

Ebből az igéből azt látom, hogy főként meggyőződött ellenvélemények esetén nem a hosszú vita, hanem a várakozási idő és a Szent Szellem meggyőző munkája együtt hozhatnak eredményt, juthatnak egyetértésre. Szellemi dolgokról van szó és ezért emberileg győzködve egymás a másik véleményének megváltoztatására igen kicsi az esély. Ez az oka annak, hogy a hozzászólásban leírt ellenvéleményekkel nem szoktam vitatkozni, hanem tudomásul veszem az ellenvéleményt és a továbbiakat rábízom azt az Úrra. Erről igyekszem szeretetben tájékoztatni a mindenkori hozzászólót is. Ha valaki ezt nem fogadja el és kiderül, mert előfordul ilyen, hogy

 • egy – állandóan a saját igazát kereső, vitatkozó – személlyel van dolgom, és nem látom a taníthatóság és a keresztyén jellem jelét, akkor törlöm a hozzászólását, hogy az ne gerjesszen másokat is hasonló hozzászólásokra.
 • ha valaki mindezeket nem tudja elfogadni, sőt olyan stílust enged meg magának, ami nem illik egy keresztyénhez, akkor kénytelen vagyok kihasználni a Blog moderálási lehetőségét: az ilyen hozzászólások törlésén túl, az ilyen személyt letiltom a Bloghoz való hozzáférésről. Hála az Úrnak és ez az Ő dicsősége, hogy az eltelt két és fél év alatt csak néhány kivételes esetben kellett ezzel a lehetőséggel élnem.

Mindezekkel együtt azt látom, hogy ez hozzátartozik a Blog működéséhez és sok áldást látok a működtetésén. Hiszem és tapasztalom, hogy a Blog az Úr oltalma alatt áll és nem nekem kell azt, sem magamat megvédenem.

Egyelőre az Úr bátorít a folytatásra és gondoskodik a folyamatos működésről.

Szeretettel kívánok minden látogatónak további jó épülést. Köszönöm a megértést.

Az Úr Jézus szeretetével: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezetépítés, helyreállítás, Magyar tanítások, Szentség, Szeretet
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) A blog működtetésével kapcsolatos tapasztalatok, moderáció bejegyzéshez

 1. Guti Tünde szerint:

  Egyetértek. Áldjon meg az Úr a további munkálkodásban!

  Kedvelés

 2. Juhasz Janos szerint:

  Kedves Sandor! Hala, es koszonet a Mennyei Atyanknak a szolgalatodert! Nekem oriasi segitseget nyujt , az epulesemre! Szeretettel Janos

  Kedvelés

 3. Enikő szerint:

  Nekem is nagy épülésemre van ez a hozzáállásod, hálásan köszönöm!
  Hitet adtok újra abban, hogy van még valóságos krisztusi szeretetben élő hívő itt ebben az országban is – ilyenek nekem még Soós Péter, Guti Tünde és ezek szerint hála az Úrnak többen mások is.
  Ez a szeretet, ami bennetek van tényleg tanít, ha kell kedvesen helyre tesz és gyógyít! Mióta rátok találtam, újra könnyebb az Urat keresni, Benne bízni, Vele járni!

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Enikő! Köszönjük a kedves szavaidat. Mi is nagyon örülünk Neked. Jó tudni, hogy Istennek van népe, akik egy Szellemmel itattattak meg. Dicsőség érte az Úrnak. Sándor

   Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s