A tanítvánnyá válás feltételei – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt:  Tanítvánnyá válás feltételei

Jézus azzal bízott meg bennünket, hogy tegyük az embereket tanítványokká (nem csak egyszerűen megtértekké) minden nemzetben (Máté 28,19). Ezzel ugyanazt mondja, amit a „tanítvány” szó alatt ért Lukács 14,26-33-ban. Ha a tanítvánnyá válásnak ezt a három feltételét nem tesszük világosan érthetővé prédikációinkban az emberek előtt, akkor sosem válnak tanítványokká.

  1. Meggyűlölés

Jézus azt mondta: „Ha valaki hozzám jön, de nem gyűlöli meg apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még a saját lelkét (életét) is, nem lehet az én tanítványom” (Lukács 14,26).

Jézus erős szavakat használ, amikor tanítvánnyá válásról szól. Azt mondja, gyűlöljük meg családtagjainkat, sőt a magunk lelkét is. Más helyen azt is mondta: gyűlöljük meg a pénzt, vessük meg azt, vájjuk ki jobb szemünket, vágjuk le jobb kezünket, valamint: együk az ő húsát, igyuk az ő vérét. Az ő szavai „szellem és élet” (János 6,63). Tanítványai közül sokan testiesen gondolkoztak, így félreértették Őt, és megbotránkoztak a szavain. Megtámadva érezték magukat, és elhagyták Őt (János 6,60.66). Sok ember ma is elhagyja Jézust ugyanebből az okból kifolyólag.

Mit ért Jézus azalatt, amikor azt kéri tőlünk, hogy gyűlöljük meg apánkat, anyánkat, gyermekeinket? Világosan megérthető, ha ezeket a szavait összehasonlítjuk a Máté 10,37 szavaival. Ott is ugyanezt jelentette ki, valamelyest mást szavakkal: „Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám; és aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám”. Tehát Jézus a „meggyűlölni” szó alatt azt érti, hogy Őt mindenekfelett szeressük, – jobban, mint családtagjainkat. Más szavakkal: a mi Őiránta való szeretetünk fényében, minden más iránti szeretetnek el kell halványulnia, úgy ahogy a csillagok elhalványulnak, amikor a Nap felkel!

Jézus akkor is erre gondol, amikor azt mondja, hogy gyűlöljük meg a pénzt, és a világi gazdagságot (mammon) vessük meg (Lukács 16,13). Jobban szeressük Őt, mint minden világi gazdagságot. Van pénzkeresetünk, de azt nem szabad szeretnünk.

  1. Megöldöklés

Jézus azt mondta: „Aki nem hordozza (veszi fel) a maga keresztjét és nem jön utánam, az nem lehet az én tanítványom” (Lukács 14,27).

A kereszt manapság méltóságteljes szimbólummá vált. Ilyen alapon nem értjük meg, mit jelentenek itt Jézus szavai. Az Ő idejében ugyanis a kereszt a szégyen és a halál eszköze volt, amin a legelvetemültebb gonosztevők függtek megfeszítve. Amit Jézus itt mondott, azt jelenti, hogy menjünk oda, és naponként feszítsük meg a magunkat! Megint nagyon kemény szavak! Úgy érti, hogy ÉNÜNKET (bűnös természetünket) naponként öljük meg, ha Őt akarjuk követni. Lehetetlen úgy tanítványává lenni, hogy ÉNÜNKNEK kedvezzünk, vagy saját akaratunkat tegyük. Az ÉNT naponta meg kell ölnünk (Gal. 2,20).

  1. Mindenről lemondani

Jézus azt mondta: „Aki tehát közületek nem mond le mindenéről, amije van, nem lehet az én tanítványom” (Lukács 14,33).

Jézus ez esetben arra hivatkozik, amit mi birtoklunk, nem pedig arra, amink van.  Ha mi világi dolgokat birtoklunk (ami azt jelenti, hogy értékeljük azokat, kötődünk hozzájuk), akkor azok a dolgok is birtokolnak bennünket – és azoknak rabszolgáivá leszünk.

E világon minden – ház, pénz, tulajdon, autó, arany, ezüst, és más dolgok is – az Úré (lásd: 1 Kor.10,26). Ez nagyon világos kijelentés az illetékességről. Így mindenünk, ami van ezen a világon, csak Isten kölcsönzése egy kis időre. Jézus azt akarja, hogy váljék számunkra tudatossá, hogy csak sáfárok vagyunk. Ezt azonban csak kevesen értették meg. Ezért nem lesznek sokan Jézus tanítványivá.

Csak az, aki a tanítvánnyá levés e három feltételét betölti, folytathat olyan életet, amilyen az Újtestamentumban ismertetve van – egy szeretettel teljes életet (Róma 5,5), folytonos örömet (Fil. 4,4), mentességet az aggodalmaskodástól ((Fil. 4,6), mindenkor diadalmenetben (2 Kor. 2,14). Azok az emberek, akik nem tanítványok, azt hirdetik, lehetetlen ezen a Földön ilyen életet élni. Viszont legyen dicsőség az Úrnak azért, hogy van egy pár Istent magasztaló tanítvány, aki ma is ilyen életet folytat.

Magasztaljuk az Urat!

Az Úr tégedet is hív, hogy mától ilyen életet folytass.

„Copyright – Zac Poonen”

 Forrás: Christian Fellowship Church – Bangalore, India http://www.cfcindia.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s