A tanítványság útja – Zac Poonen

Máté 28.20 szerint arra kell tanítani az embereket, hogy az Urunk által hátrahagyott parancsolatokat mind megtartsák, és aszerint éljenek. Ez a tanítványság (a tanítvánnyá tevés és válás) útja. Ha csupán a Máté 5-7 részeket olvassuk is el, hogy meglássunk néhány Jézus által adott parancsolatot, akkor mindjárt kiderül, hogy a legtöbb hívő még csak meg sem próbálja betartani őket.

A tanítvány: tanuló és követő. Szüksége van olyan emberekre, akiket áthatott az elhívatásuk, hogy Isten minden tanácsvégzését, akaratát hirdessék, akik maguk is megtartanak mindent, amit Jézus parancsolt, és akik hőn óhajtanak másokat is arra tanítani, hogy Jézus minden parancsolatát tartsák meg, és így Krisztus testét építsék.

Jézus azt mondta, hogy minden tanítványának az az ismertetőjele, hogy egymást szeretik (János 13.35). Jól jegyezd meg ezt! Jézus Krisztus tanítványait nem a prédikációik, éneklésük, zenéjük minőségéről, még csak nem is a nyelveken szólásukról, se arról, hogy viszik magukkal Bibliájukat a gyülekezetbe, nem is a gyülekezeteiben levő hangerő nagyságáról ismerik fel! Nem, hanem az egymás iránti szívbeli szeretetükről ismerik fel őket. Ahol az evangéliumot hirdetik, hogy Krisztushoz vigyenek embereket, ott egy gyülekezet létrejöttének alapját az adja, hogy a tanítványok szeretik egymást.

Mégis az a szomorú helyzet látható, hogy sok helyen, ahol évről évre megismétlődő evangelizálás történik, nehéz csak egy olyan gyülekezetet is találni, amelyről el lehet mondani, hogy ott a tagok nem veszekednek, vagy nem rágalmazzák egymást, stb., hanem szeretik egymást. Azt meg lehet érteni, hogy újonnan megtértek nincsenek abban az állapotban, hogy mindjárt annyira győzelmes életet folytassanak. De mit mondjunk akkor, ha még a gyülekezet egyházi szolgáit, vezetőit is civakodás és éretlenség jellemzi? Ez annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy a Mát. 28.19-20-ban említett missziói parancs legismertebb részét, a tanítvánnyá tevést, és Jézus parancsolatainak való teljes engedelmességet teljesen figyelmen kívül hagyják.

Leginkább csak a Márk 16.15-ben található első részét emelik ki a missziói parancsnak mindenhol. Ott is arra fektetik a hangsúlyt az evangelizáción, hogy az üzenetet igazoló jelek és csodák történjenek az Úr által.

Pedig a Máté 28.19-20-ban a hangsúly a tanítvánnyá tevésen van, a tanítvány életének a megnyilvánulásán, Jézus parancsolatai iránti teljes engedelmesség által. Sok keresztény, bár az előzőhöz ragaszkodik, de csak nagyon-nagyon picit az utóbbihoz. Pedig az előző oly hiányos és haszontalan az utóbbi nélkül, mint egy fél emberi test. De hányan ismerték ezt fel?

Azt olvassuk, hogy Jézust, működése idején, nagy tömeg követte beszéde és gyógyítása miatt. Az Úr Jézus azonban mindig visszafordította a figyelmet, és a tanítvánnyá levésről és az Ő követéséről tanította őket (lásd: Lukács 14.25-26). A mai evangélistáknak is ugyanezt kellene tenniük – vagy apostolokkal, prófétákkal, tanítókkal és pásztorokkal együttműködniük, akik a munkát befejezhetnék, amit az evangélisták elkezdtek. Miért vonakodnak ma a prédikátorok a tanítvánnyá válás üzenetét hirdetni?  Azért, mert ez gyülekezeteik létszámát lecsökkenthetné. Azt viszont nem fogják fel, hogy gyülekezeteik minősége sokkal jobb lenne!

Amikor Jézus a tanítvánnyá válásról prédikált a sokaságnak, gyorsan maroknyira csökkent a létszám, 11 tanítványra (v.ö. János 6.2-t János 6.70-nel). A többiek túl keménynek találták a beszédét és elhagyták Őt (János 6,60.66). De ők voltak azok a tanítványok, akik továbbra is Vele maradtak, akik által Isten a szándékát végül is a világon véghezvitte.

Krisztus testeként a Földön ma ugyanazt a szolgálatot kell folytatnunk, amit az akkori apostolok az első században elkezdtek. Miután az emberek Krisztushoz jönnek, tanítvánnyá válásra és engedelmességre kell őket vinnünk. Csak így épülhet Krisztus teste.

Az életre vivő út keskeny és csak kevesen találják meg. Akinek füle van, hallja.

„Copyright – Zac Poonen”

Forrás: Christian Fellowship Church – Bangalore, India (www.cfcindia.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, helyreállítás, Szentség, Szeretet, Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s