Jobb az engedelmesség – Abonyi Sándor

Letölthető PDF formátumban itt – MP3 formátumban itt

„Jobb az engedelmesség a véres áldozatnál … mint a varázslásnak bűne, olyan az engedetlenség és bálványozás és bálványimádás az ellenszegülés.”  (1 Sámuel 15.22-23.)

Ezek kemény szavak Isten szájából, de igazak. Az 1 Sámuel 15. fejezetében egy nagyon tanulságos történetet olvashatunk. Saul Izrael első királya egy nagyon világos megbízatást kap Istentől. El kell pusztítania az amálekitákat, akik ellene álltak Izrael népének (Isten akaratának), amikor feljöttek Egyiptomból. Isten akarata szerint Saul királynak el kellett őket pusztítani mindenestől: férfiakat, asszonyokat, gyerekeket és mindenféle állatot!

Saul legyőzte ugyan az amálekitákat, de a nép szavára hallgatva életben hagyta a királyt és megkímélte az állatok javát, hogy azzal áldozzon az Úrnak a győzelem után.

Isten véleménye erről a következő volt:

  • jobb az engedelmesség a véres áldozatnál” és
  • az Úr szava iránti „engedetlenség olyan, mint a varázslás és a bálványimádás.”

Az engedetlensége miatt Isten elvette Saultól a királyságot és nem fogadta el az áldozatát.

Minden döntésünknek és az azt követő cselekedeteinknek következménye van; „azt aratjuk, amit vetettünk”. A rossz – Isten akarata ellenes – döntéseinknek rossz következménye van, és azt sajnos „le kell aratni”, mert „ki mint vet, úgy arat” (Gal. 6.7-8) Ilyenkor sajnos már nem segít az ima – „a véres áldozat” – sem. A Saul királyt követő Dávid király életében is azt látjuk, hogy a Betsabéval való házasságtörésből származó gyerekük meghalt, bármennyire is böjtölt és könyörgött az Úr előtt Dávid a gyerek életben maradásáért. Isten a „bűnös (engedetlen) embert nem hallgatja meg” (János 9.31), a „bűn zsoldja (következménye pedig) halál”. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten mindig igazságos és nagyon következetes. Ő az Igaz bíró is, aki igazságosan ítél. Sok hívő imáját azért nem hallgatja meg Isten, mert az engedetlenség következményeként jelentkező bajok elhárításáért imádkoznak: nem akarják „learatni, amit – korábbi cselekedetükkel – vetettek”!

A hívők sokszor azt hiszik, hogy az ima mindenre megoldás. Sokszor érthetetlen számukra, hogy annyi imádkozás után, miért nem cselekszik Isten? Sokszor valóban hatásos az ima, de nem minden esetben. Az engedetlenség (bűn) következményét (fizetségét, zsoldját) nem lehet ugyanis imával semmissé tenni, hanem csak „learatni” azt, amit engedetlenségünkkel vetettünk. Ha nem így lenne, az Isten meghazudtolása lenne! Érett, felelős módon vállalnunk kell a bűneink (engedetlenségünk) következményét! Lehet viszont bűnbánatot gyakorolni, tanulni belőle és legközelebb már engedelmeskedni Isten akaratának: minden igének, ami Isten szájából származik! (Máté 4.4) Isten elsősorban az Ő akaratának való engedelmességet vár el tőlünk, ahogyan Jézus is tette minden alkalommal: állandóan azt kereste, hogy mi az Atya akarta és csak azt cselekedte! Az Ő akaratában járva – az igével megegyező és semmi esetre sem annak ellentmondó dolgokért – viszont lehet hatásos módon imádkozni, amit Isten meg fog hallgatni és teljesíteni fog; mert Ő „hű és igaz”.

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és honlapcímének (https://keskenyut.wordpress.com) megadásával.

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: helyreállítás, Keresztyénség, Magyar tanítások
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s