Az életed olyan lehet, mint a megöntözött kert (Ézsaiás 58.1) – Zac Poonen


Your Life Can Be Like a watered Garden – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt: Az életed olyan lehet, mint egy megöntözött kert

Három kert található a Szentírásban.

  1. Az Édenkert:

Ültetett az Úr Isten egy kertet … és vette a férfit és a nőt és elhelyezte őket a kertben,  hogy művelje azt.” – erről olvashatunk az 1 Mózes 2.8. és 15. versekben.

Hogyan jött be a bűn a kertbe? Alapvetően azért történhetett meg, mert Ádámnak és Évának két rossz magatartásbeli hibája volt. Az egyik a büszkeség volt. Azt gondolták, hogy okosabbak, mint Isten. Azt is gondolták, hogy engedetlenek lehetnek Istennel szemben és annak nem lesz semmi következménye.

Sok ember a világban is így gondolkozik ma. A második az önzésvolt. Azt gondolták, hogy megszerezhetnek valamit maguknak, az által , ha megeszik azt a gyümölcsöt. Azt olvashatjuk, hogy „az asszony ránézett a gyümölcsre és látta, hogy az jó, hogy az megelégítené az ő vágyát és bölccsé tenné őt.” Kezdetben a büszkeség és az önzés volt a bűn oka. Ez a gyökere minden bűnnek az emberi társadalomban ma – és ezeknek sokféle megnyilvánulási formája van. Az ember alapvetően én központú és Istentől független életet akar élni. Így jön be a bűn.

  1. A Gecsemáné kert és a Golgota:

A bűn a kerben jött be és Jézus is a kertben munkálta ki a bűnből való megmentésünket. Sokan ismerik a Gecsemáné kert történetét, de nem tudják, hogy Jézus már a kertben is keresztre feszítésre és eltemetésre került.

A János 19.41 mondja:

„Az a hely pedig, ahol megfeszítették, egy kert volt, és a kertben egy új sír, amelybe még senkit sem helyeztek el.”

Jézust egy kertben árulták el, egy kertben feszítették keresztre, egy kertben temették el és egy kertben támadt fel. Az üdvösségünk abból a kertből származik. Mindannak az eredménye, amit Jézus a kertben tett, a miénk lehet ma. Amikor Jézus földi életét nézzük, akkor annak a büszkeségnek és önzésnek az ellentétét látjuk, ami az ádámi fajban látható. Krisztus életében egy alázatosságot látunk, mert kész volt megtenni az Atya akaratát, még akkor is, ha az az ő halála volt a kereszten. Ő azonnal elfogadta az Atya akaratát – mindenféle fenntartás nélkül. Krisztus önzetlen is volt, mert mások szükségeire és nem a sajátjára gondolt – és kész volt feláldozni magát, hogy másokon segítsen. Így viselkedik Jézus és Isten azt akarja, hogy mi is így cselekedjünk.

  1. A Vőlegény kertje:

Ez a kert az Énekek énekében van megemlítve, és ez az ének egy vőlegény és egy menyasszony ill. egy férj és egy feleség közötti kapcsolatról szól. Az Énekek énekének 4.12. versében a vőlegény ezt mondja:

„Menyasszonyom hasonlít egy bekerített kerthez”. A vőlegény itt Krisztus és mi az Ő menyasszonya vagyunk, kizárólagosan az Ő számára fenntartva. Az a kert tehát nem a mi, és nem is más, hanem csak az Új javát szolgálja. Ne felejtsük ezt el soha, hogy a mi életünk egy bekerített kert kell, hogy legyen az Úr számára. Akkor ráadásként mások is meg lesznek áldva rajtunk keresztül.

Ezt tanította Jézus, amikor valaki megkérdezte tőle, hogy mi a legnagyobb parancsolat a törvényben. Ő azt mondta:

A legnagyobb parancsolat az, hogy szeressük Istent teljes szívvel és akkor képesek leszünk úgy szeretni a felebarátunkat, mint magunkat” (a Máté 22,37-40 magyarázata). 

Az életünk mindig Istennel kell, hogy kezdődjön. Ezért teremtette Isten Ádámot és Évát egymástól függetlenül és nem egyszerre – úgy hogy amikor Ádám kinyitotta a szemét, az első személy, akit meglátott az Isten volt és nem Éva. És amikor később megteremtette Évát és kinyitotta a szemét, az első személy, akit meglátott, az szintén Isten volt – és nem Ádám. Így kell lenni mindig az életünkben is, hogy az életünk egy bőségesen megöntözött kerthez hasonlítson.

Az Énekek éneke 4.16-ban a következő van megírva:

„Serkenj fel északi szél, és jöjj el déli szél; fújj az én kertemre; folyjanak annak drága illatú szerszámai; jöjjön el az én szerelmesem az ő kertébe; és egye annak drágalátos gyümölcsét.”

Az életünkben szembe kell néznünk kellemetlenségek hideg északi szelével és a jólét meleg déli szelével, de amikor Jézus a mi Fejünk és megengedjük neki, hogy irányítsa az életünket, akkor szembenézhetünk szerencsétlenséggel és jóléttel, próbákkal vagy kényelemmel, ez mindkettő Krisztus illatát fogja sugározni minden felé rajtunk keresztül. És végül itt a következőt olvassuk:

És az én szeretett Uram bejön az Ő kertjébe és eszi annak legkiválóbb gyümölcseit.  A szerencsétlenségek közti győzelmeidet egyedül az Úr kell, hogy lássa, és nem kell, hogy azt másoknak mutogasd. Az Úr időnként titokban látja az életedet, amikor mások nem, és amikor bejön az Ő kertjébe, neki találnia kellene ott mindig valamit, ami gyönyörűséget okoz az Ő szívének.

Minden kertnek szüksége van az esőre és az Újszövetségben lehetőségünk van, hogy betöltekezzünk Szent Szellemmel – a menny esőjével. Ezért bátorítani akarlak benneteket, hogy teljes szívvel keressétek Istent. A Szent Szellemmel való betöltekezés azt kell, hogy jelente az életünk minden területén, hogy a Szent Szellem irányítása alatt állunk. Legyünk nyitottak a mennyei esőre az életünk minden napján, akkor az életünk olyan lesz, mint egy bőségesen megöntözött kert.

– § –

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Keresztyénség, Szentség, Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .