Az ó – és újszövetségi szolgálat közötti különbség – Zac Poonen

The Difference between Old Covenant and New Covenant Servant – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt: Az ó – és újszövetségi szolgálat közötti különbség

A 2 Kor. 3. fejezetében Pál egy Újszövetségről beszél. Óriási különbség van az Ó – és az Újszövetség szolgálatai között. Az Ószövetségben volt néhány olyan próféta, mint Hóseás, Ézsaiás és Ezékiel, akiknek át kellett menniük néhány próbán, hogy megtanulják Isten útjait és engedelmeskedjenek az üzenetének. Általánosságban azonban az Ószövetség papokról beszél, akiknek nem kellett, hogy átmenjenek semmiféle próbán, hogy Isten papjaiként szolgálóvá váljanak. Csak meg kellett tanulniuk és megérteniük Isten törvényeit és megmagyarázni azokat az embereknek. Ők tanultak és prédikáltak. Ha minden prédikálásod pusztán a tanulmányaidból származik, akkor egy ószövetségi szolgáló vagy. Egy újszövetségi szolgáló a szolgálatát nem kizárólag csak a tanulmányaiból nyeri. Tapasztalattal kell rendelkeznie az üzenetről, és a tapasztalata alapján fog beszélni. Nem azt mondja, hogy „gyertek és halljátok”, hanem „gyertek és lássátok.

A 2 Kor. 3.5-ben Pál azt mondja “magunktól nem vagyunk alkalmasak erre a szolgálatra.” Pál azt mondja, hogy magunktól képtelenek vagyunk megfelelni annak, amit ez a fantasztikus szolgálat megkövetel, mert az alkalmatosságunk Istentől van.  Egy újszövetségi szolgáló úgy szolgálja Istent, hogy nem attól függ, ami benne van, ami az övé: a képességét teljes egészében Istentől kapja. Isten adja azt neki és ő úgy adja azt tovább, mint a szolgálók Kánában, amikor elosztották az új bort. Azok a szolgák vizet vittek Jézushoz, amit Ő borrá változtatott és azután a tanítványok elosztották azt. Ugyanilyen módon vitték a tanítványok az öt kenyeret és a két halat Jézushoz és Ő megsokszorosította azokat – ők pedig szétosztották azokat. Az Úrhoz kell vinni a korlátozott képességeinket, alkalmatlanságunkat és Ő felkeni, megáldja és megtöbbszörözi azokat és úgy adjuk azt tovább másoknak. Ez az, ahogyan szolgálnunk kell. Arra vagyunk elhívva, hogy a dolgok szétosztói legyünk és ne a létrehozói – még az igehirdetés esetében sem. Amikor beszélünk, akkor az élettel kell szolgálni mások felé és nem ismerettel.

Sok keresztyén munkás elkedvetlenedik, elszomorodik és depresszióssá válik néhány évi szolgálat után és néhányan még idegösszeroppanást is kapnak. Ez azért van, mert a saját képességeikkel akarták Istent szolgálni. Nekünk Istentől kell függeni, hogy felkészítsen bennünket az Ő szolgálatára. Bíznunk kell Istenben a fizikai gyógyulás tekintetében is, ha Őt szolgáljuk. Isten a következőt ígérte:

De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!”   (Ézsaiás 40.31).

Az alkalmasságunk Istentől van. Még ha pénzügyi nehézséged is van, bízzál az ígéretében: “az alkalmasságunk Istentől van.” Akármire is van szükségünk Isten képes betölteni azt.

Ő tett bennünket az Újszövetség szolgájává. Az Újszövetségben nem szabad a betű szolgájának lennünk, hanem a szellemé (2 Kor. 3.6). A 2 Kor. 3.9-ben két szolgálat van megemlítve: a kárhoztatás szolgálata és az igazság szolgálata. A kárhoztatás szolgálta az, amikor az emberek kárhoztatva érzik magukat az igehirdetés meghallgatása után. Gondolhatod magadról, hogy csodálatos volt az igehirdetésed, mert az emberek megítélve  és kárhoztatva érezték magukat, de ez egy ószövetségi szolgálat. A törvény megítéli az embereket és állandóan azt mondja nekik:

Nem vagytok elég jó, nem vagytok elég jó.” Sok igehirdetés ma az un. ébredési összejöveteleken csak azt mondja az embereknek: “nem vagytok elég jók, rosszak vagytok, rosszak vagytok, rosszak vagytok.”  Az emberek csak ülnek és elítélve, kárhoztatva érzik magukat. Ez nem keresztyén igehirdetés. A keresztyén igehirdetés az embereket el fogja vinni az igazságra és az életet fogja dicsőíteni. Nem fog megállni az emberek megítélésénél, hanem továbbmegy, hogy az üzenet végére felemeljék, meggyógyítsák és megszabadítsák őket és így reménykedve mennek el. Ha az igehirdetésed kötelékeket helyez az emberekre, bizonyos lehetsz benne, hogy egy ószövetségi szolgáló vagy. Ha az igehirdetésed azt éri el, hogy az emberek elítélve, kárhoztatva érzik magukat, akkor az egy ószövetségi igehirdetés. Ha lenyomod az embereket, ahelyett, hogy felemelnéd őket, akkor az egy ószövetségi szolgálat. Az újszövetségi szolgálat felemeli az embereket és reményt ad nekik.

– § –

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com/

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, Keresztyénség, szolgálati ajándékok, Tanítások
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s