Gyülekezeti összejövetel – Ron McKenzie

Church meeting – Ron McKenzie

PDF formátumban letölthető itt

Időpazarlás

Ma a legtöbb gyülekezeti összejövetel idő és energiapazarlás, legyen az akár egy nagy mega gyülekezet vagy egy kis házi közösség. A legtöbb ok, amit az ilyen összejövetelek védelmében felhoznak, valójában nem állja meg a helyét.

 1. Dicsőítés/imádás 

A legtöbb keresztyén azt gondolja, hogy a dicsőítés/imádás egy olyan dolog, amit vasárnap teszünk. Ez nem igaz. Az egész életünkkel Krisztust kell dicsőíteni, ill. imádni. Egy nagy csoportban dicsőíteni és imádni Istent különösen bátorító, de nem nélkülözhetetlen.

 1. Tanítás

Egyetlen ige sem beszél róla a Szentírásban, ami azt javasolná, hogy a keresztyéneknek hetente egy órás jó tanítást kellene hallgatniuk egész életükben. Egy új keresztyén, aki komolyan követni akarja Jézust, a keresztyén hit alapjait néhány héten belül megtanulhatja. Onnantól fogva képesnek kell lennie a Szent Szellem hangjára hallgatni. A heti egyszeri tanítás fő célja, hogy lehetőséget biztosítson a tanítónak az előadásra. Ha egy keresztyénben valamilyen kérdés merül fel, megkeresheti a választ a Szentírásban, vagy utána nézhet az interneten. A mai modern keresztyének már olyan sok tanítást hallottak, hogy bele fulladnak. Amire valóban szükségük lenne az egy kicsivel több cselekedet, de arra nincs lehetőség a gyülekezeti összejöveteleken.

 1. Felvigyázás

A legtöbb keresztyén tisztában van vele, hogyan vegyen fel egy szent álarcot a gyülekezeti összejövetelek ideje alatt. Általában a vének felelősek a felvigyázásért, de fogalmuk sincs róla, hogy a hívők hogyan élik a mindennapi életüket. Egy hiteles felvigyázás biztosításához egy vénnek látnia kellene, hogy egy keresztyén hogyan éli meg az életét a családjában és a munkahelyén. A legjobb módszer egy személy szellemi állapotának megítélésére, ha megbízzuk őket valamilyen szolgálattal a világban. 

 1. Képzés

Az összejövetelek látogatása passzivitásra neveli a keresztyéneket. A legjobb képzési mód az, ahogyan Jézus képezte ki a tanítványait. Vigyél magaddal néhány embert a világba és cselekedd azt, amit Jézus tett, akkor meg fogják látni, hogy működnek a dolgok. Amikor egy ideig már megfigyelték egy érett szolgáló munkáját, meg kell engedni nekik hadd foglalkozzanak a könnyebb esetekkel a szolgáló felügyelete mellett. Ha szükséges, akkor a szolgáló be tud avatkozni és segít, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan kellene. Amikor már ők is alkalmassá válnak a szolgálatra, meg kell kérni őket, hogy kezdjenek el ők is kiképezni másokat. Ez fogja valóban hatásossá tenni a szolgálatukat.

 1. A szellemi ajándékok

Néhány ember problémájának megoldásában csak az segít, ha több ember egyidejűleg mozdul az egymást kiegészítő szellemi ajándékokban. Ez megtörténhet egy gyülekezeti összejövetel alkalmával is, de az rendszerint kevésbé hatékony lesz, mert ott egyetlen szupersztár a szolgáló. A Szent Szellem hatékonyabban tud munkálkodni, ha keresztyén barátok egy lakás nappalijában jönnek össze. A Szent Szellem jobban szereti, ha egymást szerető emberek csoportja között áramolva munkálkodhat.

 1. Az ajándékok működésének megtanulása

Egy összejövetel nem a legjobb hely a szellemi ajándékok működésének megtanulásához. Jobb környezet ehhez egy barátságos otthon néhány megbízható emberrel. Amikor a keresztyének már megtanulták az ajándékaik használatát, a következő lépés nem az, hogy kiálljanak a gyülekezeti közösség elé, hanem hogy kimenjenek a világba szolgálni néhány baráttal.

A Zsidókhoz írt levél

Sokan a Zsidó 10:24-25-ben leírt összegyülekezésre hivatkoznak.

És ügyeljünk egymásra, a szeretetre és jó cselekedetekre való felbuzdulás végett, El nem hagyván a magunk gyülekezetét, amiképpen szokásuk némelyeknek, hanem intvén egymást”.

Az „összegyülekezésre” használt görög szó “episunagogue”. Nem találunk az Újszövetségben arra vonatkozó javaslatot, ami csak szabályos összejövetelekre vonatkozna. Jézus ugyanazt a szót használta az összegyülekezésre, mint amikor arról beszélt, hogy egy tyúk összegyűjti a csibéit a szárnyai alatt. Ez értelmezhető egy szabályos összejövetelre, de gyakran nem. A Zsidó levél írója figyelmeztet a többi hívőtől való elkülönülés veszélyére. Jézus azt akarja, hogy a keresztyének „ügyeljenek (vigyázzanak) egymásra”. Ez megtörténhet bárhol, de ritkán történik meg a nagy összejöveteleken, ahol az emberek csak sok „noszogatásban” részesülnek az igehirdetőktől.

Látogatók vagy követők

Amikor egy személy Jézus Krisztusban hitre jut, az elterjedt szokás az, hogy az új keresztyén csatlakozzon egy jó gyülekezethez. Akik a gyülekezetbe hívják, azt feltételezik, hogy ha az új hívők hetente egyszer a gyülekezeti alkalmat látogatják, akkor minden rendben lesz; mintha az összejövetelek megoldást jelentenének mindenre. De ez nem így van.

Keresztyének milliói látogatják a gyülekezeti összejöveteleket sok éven keresztül, és mégis hitben gyermekek és kevésbé hatékonyak maradnak. Azok a dolgok, amik megoldódnak Jézus követésének első néhány hónapjában, azokat az életük hátralévő részében is folyamatosan rendben kell tartani. Jobb lenne, ha azt mondanánk az új keresztyénnek, hogy találjon valakit, akit követhet (ez a páli megközelítés). Ha az új keresztyénnek egy pásztori hajlama van, akkor találnia kell valakit, aki eredményesen működik a pásztori ajándékban és követni őt mindaddig, míg hatékony szolgálóvá nem válik. Akinek evangélista elhívása van, annak pedig találnia kell egy eredményes evangélistát és követni őt mindaddig, míg hatékony evangélistává nem válik. Ha az új keresztyén prófétikus hajlamú, akkor egy hitelesen működő prófétát kell találnia, követni őt és megtanulni tőle, hogyan válhat hiteles prófétává. Ha az új keresztyén nincs tisztában az elhívásával és nem a megfelelő személyt választja, akit követ, akkor ez rövid időn belül nyilvánvalóvá fog válni és választhat egy másik személyt, akit követnie kell, amikor az elhívása már világossá fog válni. Egy érett keresztyén követése messze hatékonyabb stratégia egy új keresztyén számára, hogy megtanulja Jézus dolgait, mint egy gyülekezethez csatlakozva az összejövetelek látogatása. Nem azt kellene erőltetnünk, hogy az új keresztyén csatlakozzon egy gyülekezethez. Helyette azt kellene mondanunk: „kövess engem” vagy „kövesd Jánost” vagy „kövesd Istvánt”.

Azt cselekedni, amit Jézus cselekedett

Három éven keresztül látogattam egy szemináriumot, hogy előadásokat hallgassak minden nap. Mindent egybevetve annyit tanultam meg, hogyan prédikáljak egy összejövetelen. Nem azt tanultam meg hogyan cselekedjem Jézus dolgait. Megtanultam azt is, hogyan vezessek le összejöveteleket. Sok év után már egész jól ment. Képes voltam egy összejövetelt „fél szemmel odafigyelve és mindkét kezemet hátratéve” levezetni, de nem történtek olyan események, amiket Jézus az evangéliumokban cselekedett. A gyülekezeti összejövetelek tele vannak passzív és erőtlen emberekkel. Véget kell vetni ennek a szellemileg szegényes körforgásnak, mielőtt a következő generáció színre lép. Ez nem az összejöveteleken múlik, hanem akkor fog megtörténni, amikor új keresztyének elkezdenek valakit követni, aki Jézust követi. Jézus arra hívott el tizenkét embert, hogy kövessék őt. A tanítványok mindenhová követték Jézust és közben megtanulták azt cselekedni, amit Ő cselekedett. Amint képesek voltak megcselekedni azt, amit Ő cselekedett, Jézus hagyta őket hadd tegyék önállóan a dolgukat, de figyelt rájuk, hogy beavatkozzon, ha rosszra fordulnának a dolgok. Amikor gyakorlatot szereztek az önálló szolgálatban, Jézus kiküldte őket, hogy mások őket követve tanuljanak.

Leragadni a közömbösségben

Amikor egy gyülekezet összejövetelt tart, az olyan, mint egy autó, aminek jár a motorja, de a sebességváltó kar a „0” helyzetben van. Ez nem hangzik rosszul, csak éppen az autó nem megy sehova.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com 

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Gyülekezeti összejövetel – Ron McKenzie bejegyzéshez

 1. keryzsuzsanna szerint:

  Átemelte Hitünk célja és hozzászólt:
  “A gyülekezeti összejövetelek tele vannak passzív és erőtlen emberekkel. Véget kell vetni ennek a szellemileg szegényes körforgásnak, mielőtt a következő generáció színre lép. Ez nem az összejöveteleken múlik, hanem akkor fog megtörténni, amikor új keresztyének elkezdenek valakit követni, aki Jézust követi. ”
  “Egy érett keresztyén követése messze hatékonyabb stratégia egy új keresztyén számára, hogy megtanulja Jézus dolgait, mint egy gyülekezethez csatlakozva az összejövetelek látogatása. “

  Kedvelés

 2. Török Attila szerint:

  Kedves Sándor!

  Sok igazságot tartalmaz az írás, ám összeségében mégsem állja meg a helyét. Valóban gyengék és kiskoruak a gyülekezetek nagy része és sokan megelégszenek a vallásos élet lagymaságával, viszont az Újszövetségben elég sok példa van a helyi gyülekezetek létjogosultságára. Pál apostol amerre csak járt gyülekezeteket alapított és tanítva őket vezetőket képezett ki azoknak az élére. Az Apostolok Cselekedeteiben azt olvassuk, hogy a zsidó keresztyének szombaton a zsinagógában és vasárnap a keresztyén közösségbe jártak, sőt aki igazán nem hitt, nem is mert csatlakozni a gyülekezethez. A korinthusi gyülekezetből pedig kizártak embereket a bűneik miatt, és mert nem akartak megtérni belőlük. Jézus a Jelenések könyvében hét gyülekezet angyalának üzent. A Krisztus gyülekezete a láthatatlan egyház valóban, ám a láthatatlan egyház tagjai látható közösségeket alkotnak, ahol pl. egymás hite által épülnek, ha betegek akkor a gyülekezet véneit keressik fel, sőt arra is tanítás van, hogy senki ne hagyja el a gyülekezetét, és még lehetne folytatni.
  Lehet, hogy a látható gyülekezeteknek nem így kellene kinézniük, de megvan a létjogosultsága és egyáltalán nem hiábavaló. Ez az a hely is egyben, ahol pl. van kontroll vagy számonkérés, ahol ha bünben él valaki azt megintik és segíthetnek abban, hogy elhagyja bűnét, a megfáradt felüdülhessen és megerősődhessen, ahol az erősek hordozzák a gyengéket, stb.
  Általában azok a hívők akik elszigetelten élnek, mondván, hogy nem kell közösség az Úr követéséhez, általában egy idő után csőlátásuk lesz, saját teológiát fejlesztenek ki és a Szent Szellem vezetésére hivatkozva sokszor olyan bűnökben élnek, amit észre sem vesznek és nincs senki aki megmondaná neki a hibáját ha látja, mert vagy nem fogadja el, sőt azért él elszigetelten, mert nem képes beilleszkedni közösségbe, vagy nem bírja el a kritikát.
  Ez az én személyes véleményem és tapasztalatom.
  ApCsel 15:30-35 ” öszzehívták a gyülekezetet…többekkel együtt tanítva és hirdetve az Úr igejét”
  Vagyis gyülekezetben tanítva. A Mt. 28:18-20 ban Jézus parancsba adta, hogy tanítsunk és az egész Újszövetségi levelekben erről láthatunk példát ahogyan az apostolok ennek eleget tettek gyülekezetekben is. Természetesen máshol is. Arra hivatkozni, hogy sehol egyetlen igevers sem buzdít erre, amint a 2. pont elején olvasom, hát egy hazugság. Aki nem ismeri az igét még el is hiszi.
  A 6. pontban a Zsidókhoz írt levélből idézve, hogy „ügyeljenek (vigyázzanak) egymásra”. Ez megtörténhet bárhol,” Bárhol, az lehet gyülekezetben is de általában a sehol szóval lehetne helyettesíteni. Én inkább csak kibúvónak látom. Nem szeretném egyesével kivesézni az állításokat, de néhány Újszövetségi igehelyet megjelölök ami a gyülekezetek létezéséról, fontosságáról és létjogosulsáról szól. Ellenben a fent összefoglalt cikkel.
  ApCsel 8,1; 11,30; 12,1; 12,5; 13,43; 15,3-4; 20,17; Róma 16,1 ; 1Kor 6,4; 2Kor 11,28; Fil. 4,15;
  Zsid 2,12; Jakab 5,14; 1Péter 5,13; 3János 6; Jel 1,20; 2:1,8,12,18,23; 3:1,7,18

  Szeretettel:
  Attila

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Attila! Köszönöm a hozzászólásodat. Alapvetően egyetértek azokkal, amiket írsz. Nekem is több anyagom van a blogon a helyi gyülekezetekkel kapcsolatban. A biblikus helyi gyülekezetek létfontosságúak: Krisztus testének helyi kiábrázolásai egy településen. A biblikus helyi gyülekezet azonban nem olyan, mint amilyeneket ma látunk és amiről Ron is beszél és kritizál. Nem arról van tehát szó, hogy helyi gyülekezetekre egyáltalán nem lenne szükség, hanem nem a ma ismert működési formában. Javaslom elolvasni a Természetes gyülekezet című írásomat a blogon, ahol igyekeztem bemutatni a házankénti gyülekezés és a helyi gyülekezetek kapcsolatát és funkcióját. Talán akkor több minden egyértelműbbé válik. Köszönöm a megértésedet. Szeretettel Sándor

   Kedvelés

 3. Pataki Imre szerint:

  Kedves Török Attila!

  Van igazság is abban amit mondasz, se csak részigazság. Azt vallom én is, hogy az ember mivel társas lény közösségre van szüksége. Számomra pedig ott kezdődik a közösség, amikor tudom a körülöttem lévő emberekről, hogy nekik egyáltalán nem mindegy, hogy mi van az Imrével. Az Imre én vagyok és ők is tudják, hogy nekem sem mindegy, hogy velük mi van. Mondhatjuk úgy is, hogy kölcsönös törődés, mint egy jó családon belül. Jézus is beszél erről:

  ” Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.
  Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.”
  János 13:34-35

  Mutass nekem egy gyülekezetet, melyet fel lehet ismerni erről a szeretetről !!!!!

  Pál apostolnak volt egy elvárása az egybegyűltek felé:

  “Hogy van hát atyámfiai? Mikor egybegyűltök, mindeniteknek van zsoltára, tanítása, nyelve, kijelentése, magyarázata. Mindenek épülésre legyenek. 1 Kor 14:26

  Amikor élménybeszámolót tartanak a testvérek azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt héten mire tanította meg őket az Úr vagy kinek tettek bizonyságot. Esetleg egy nehezen érthető Ige került elé és szeretné ha mások is elmondanák a véleményüket, hogy tanulhassanak egymástól.
  Egy ilyen közösségben észrevehető az is, ha valaki hosszabb ideje csak passzív résztvevője az egybegyűlésnek. Ilyenkor szertetettel fel lehet tenni néhány kérdést. Ez utóbbival kapcsolatban idézek a saját bizonyságtételemből:

  “Az új életemben fokozatosan megváltozott a viselkedésem, szókincsem, megjelenésem.
  Azonban a gondolataim, a bennem dúló harc egyre fájdalmasabb lett. A tetteimet, a beszédemet, viselkedésemet már több-kevesebb sikerrel tudtam befolyásolni, de a gonosz gondolatokkal nem tudtam megbirkózni. Hiába határoztam el, hogy nem. Újra és újra eszembe jutottak olyan dolgok, amikre nem akartam gondolni. A legváratlanabb helyzetekben, amikor a figyelmemet másra kellet, volna fordítanom. Pl: igehirdetés hallgatásakor, bibliaolvasáskor, ifjúsági órákon. Ehhez párosultak az éjszakai gyötrő álmok. Pl: zuhanok le valami magas helyről, elfog a halálfélelem és felébredek. Hideg veríték folyik rólam. Sokáig nem tudok elaludni.

  Ezekkel és sok más egyéb gondjaimmal magamra maradtam. Ahogy örültek a testvérek a megtérésemnek, de nem gondoltak talán belső küzdelmeimre, ami a megmaradásomat veszélyeztette. Néha elmaradoztam már az összejövetelről is. Persze ha nem volt más dolgom elmentem, már csak azért is, ha legközelebb rákérdeznek, hogy hol voltam ne kelljen magyarázkodni, hazudni. Egy ilyen alkalommal, mikor már alig vártam a végét és szép gyorsan ki akartam osonni, valaki megállított. Megkérdezte: “Hogy vagy kedves barátom?” Az idős prédikátor volt és nem volt erőm azt hazudni, hogy köszönöm jól. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy szorongat az ördög, és nem akar elengedni. Mutattam a kezemmel is befelé fordítva az ujjaimat, mintha markolnék valamit. Erre ő félre hívott, leült mellém, odahívta a feleségét meg az ifjúsági vezetőt és valami nagyon kedves szavakat mondtak nekem. Imádkoztak értem és elénekelték az alábbi éneket:

  ”Ne félj csak higgy remélj, ne félj csak higgy remélj
  Mert minden lehetséges annak aki hisz
  Nézz Jézusodra fel, Ő az ki felemel
  Mert minden lehetséges annak aki hisz

  El veszi bűnödet, hittel, ha ráteszed
  Mert minden lehetséges annak, aki hisz
  Boldog ki Véle jár, békét, üdvöt talál
  Mert Jézus koronát ad annak, aki hisz”

  Rövid kis ének, de ők többször elénekelték egymás után. Az az esemény egy emlékezetes mérföldkő az életemben. Annyiféle képen lehet kérdezni a “Hogy vagy?” kérdést. Bizony életek, sorsok múlnak tőle, ha nem jól kérdezzük, ha egyáltalán érdekel a körülöttünk élők sorsa.
  Akkor nagy segítséget kaptam a talpon maradáshoz.”

  Kedves Török Attila! Ismét fel teszem neked a kérdést:

  Mutass nekem egy gyülekezetet, melyet fel lehet ismerni erről a szeretetről !!!!!

  Nem fogok ugyan mindenre reagálni, amit írtál, de még egy dolgot meg kell, hogy említsek:

  “olyan bűnökben élnek, amit észre sem vesznek és nincs senki aki megmondaná neki a hibáját ha látja, mert vagy nem fogadja el, sőt azért él elszigetelten, mert nem képes beilleszkedni közösségbe, vagy nem bírja el a kritikát.” idézet Tőled.

  Van egyáltalán olyan gyülekezet, ahol komolyan veszik az intést????

  Nem mernek szólni, mert még megsértődik a testvér és akkor már nem is fog jönni.

  “Visszatartani a figyelmeztetést annyi, mint megrabolni a Gyülekezetet (vagy felebarátomat) attól az igazságtól, amely megszabadíthatja őt a veszedelemtől”. (olvastam valahol)

  Nekem nagyon sok ilyen meg rablásban volt már részem a gyülekezetben. Amikor pedig próbálkoztam néhány Ige ellenes dologra felhívni a figyelmet, akkor pedig kiközösítettek.

  Pedig azt vallom, hogy inkább derüljön fény most a bűnökre, minthogy késő legyen.

  Velem is előfordult már, hogy nem az Ige szerint reagáltam dolgokra, de a gyülekezetben ezt senki nem tette szóvá. Elnéztük egymásnak és azt gondoltuk, hogy milyen nagy szeretettel viseltettünk a másik felé. A sokat idézett “szeretet himnuszban” azért az is benne van, hogy:

  “Nem örül a hamisságnak” 1 Kor 13:6

  Egyenlőre most abbahagyom.

  Szeretettel: Imre

  Kedvelés

 4. Török Attila szerint:

  Kedves Sándor!
  Köszönöm az ajánlott olvasmányt. Teljesen egyetértek azzal amit írt. Én a hozzászólásomat kizárölag erre a cikkre reagálva írtam, és nem vettem figyelembe mást. Eleint csodálkoztam is, mert már régóta követem írásai és alapvetően egyetértek a látásával és gondolkodásával, ami átjön egy-egy cikk olvasása után. Kevés időm van, ezért azok az írások amiknek a címe megragadja az érdeklődésemet elmentem a pdf. formátumot, és amikor akad egy kis időm itt-ott, offline is elolvasom azokat. De ez az írás így önnmagában kiverte nálam a biztosítékot. De így már más fényben mutat, ezért bocsánatot kérek, ha valami bántót írtam.
  Szeretettel:

  Attila

  Kedvelés

 5. Török Attila szerint:

  Kedves Imre!
  Köszönöm, hogy őszíntén leírtad a véleményedet és érzéseidet. Alapvetően egyetértek veled, a családias, egymásra figyelő és ha kell feddő gyülekezeti közösség szükségességére. Én is tapasztaltam hasonlót nagy közösségben, mint amiről te is írsz. Azonban feltetted kétszer is ugyanazt a kérdést, hogy mutassak neked egy olyan gyülekezetet, amelyet fel lehet ismerni arról a szeretetről amiről a János 13,34-35 olvasunk. Egy egyszerű van/nincs dologgal nem lehet megmondani. Én több ilyen gyülkezetet is ismerek. Egyik a mi közösségünk is, nem hibátlan és nem is minden tekintetben, de alapvetően igen. De!!! Sok gyülekezet kívánatos, ha látjuk a szolgálatuk eredményét, egy-egy alkalmon részt veszünk és megismerkedünk néhány testvérrel. De amint mélységeiben megismerjük a közösséget, láthatóvá válnak a hiányosságok, bűnök és rendezetlenségek. Ekkor már nem olyan kívánatos. A változást mindig magamon kezdem el, és csak magamon is van hatalmam ezt véghezvinni. Isten különös kegyelme az, ha a jó irányba történő változás másoknak is vonzó és készteti őket is a változásra. Tökéletes, idilli gyülekezet itt a földön szerintem nincs. De a törekvés minden gyülekezetben meg kell, hogy legyen. Nyilván mindenki más más helyen szerez jó vagy rossz tapasztalatot. Lehet, hogy te nem találkoztál olyan gyülekezettel, mint amilyet tőlem kérdeztél, de a mi gyülekezetünkben jó néhányan elmondták a megtérési történetükben, hogy amikor elöször beléptek az ajton érezték, hogy szeretik, elfogadják őket és fontosak. Az a szeretet ahogyan hozzájuk fordultunk indította őket a megtérés felé és nem fordítottak hátat Istennek. Ezzel persze nem állítom azt, hogy nálunk minden a legnagyobb rendben van, de Isten tudja használni ezt az ajándékát a gyülekezetnek, hogy aki belép érzi, hogy ő fontos. Ez tapasztalat. Van hova fejlődnünk sok egyéb de még ezen a területen is de az ajándékainknak megfelelően tudunk szolgálni emberek felé, építve ezzel Isten országát azon a helyen és közösségben ahol vagyunk.

  Szeretettel:
  Attila

  Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s