Földi edényünkben hordozzuk Isten dicsőségét – Zac Poonen

Having the Glory of God in an Earthen vessel – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt: Földi edényünkben hordozzuk Isten dicsőségét 

A 2 Kor. 4.6-ban Pál azt kezdi magyarázni, hogy mi az evangélium. Sok ember azért nem érti meg az evangéliumot, mert a Sátán (e világ istene) megvakította a szemüket, ezért nem látnak. Pál itt Isten dicsőségéről beszél, mint az egyetlen igazi kincsről, amivel rendelkezhetünk a földön (6. vers). Ahogyan Isten az 1 Mózes 1-ben megparancsolta a világosságnak, hogy világítson, úgy Ő a szívünkbe is bevilágít – és ez a világosság egy földi edényben van (2 Kor. 4.7). Az életünk végéig csupán földi edények leszünk. Az egyetlen csodálatos dolog ezzel az edénnyel kapcsolatosan az, hogy Isten dicsőségét hordozza.

Az Ószövetségben Ábrahám és Dávid anyagi értelemben jómódúak voltak. Az egy földi dicsőség volt, mert az emberek dicsőségét a jómód fejezte ki. Az Újszövetségben azonban Isten egy olyan embert használt, mint Pál, aki szegény és nem kimondottan jó benyomást keltő volt. A korabeli leírások szerint Pál csak 150 cm magas, kopasz, horgas orrú volt és sokat betegeskedett az élete folyamán. Amikor felállt, hogy beszéljen, nem egy megkapó személyiség volt. Ő volt azonban az az ember, akit Isten arra használt, hogy „feje tetejére állítsa a világot”, mert felkent volt (Ap.csel. 17.6). Pál valójában egy olyan ember volt, aki visszafordította a világot a „jobbik oldalára”, ami Ádám vétke óta rossz oldalra fordult.  Külsőleg egy gyenge földi edény volt, de belsőleg Krisztus dicsőségét hordozta. Mi az, amit a bensődben valóban hordozol? Sok ember ma – Isten úgynevezett nagy szolgái – jó benyomást keltenek „filmsztárként” állva a színpadon. De nem ez az a kép, amit Isten valódi szolgáiról Pál apostol lefest nekünk.  Ő nem egy arany edény volt, hanem egy földi edény. Ezért ne bátortalanodj el, ha sok emberi korlátot vagy gyengeséget találsz magadban. Légy bizonyos, hogy belül óriási dicsőség van – ha jó a lelkiismereted Isten előtt és a Szent Szellem kenete alatt élsz folyamatosan. Ez az, ami valóban lényeges.

A földi edényben lévő világosság (2 Kor. 4.6-7) Gedeon 300 harcosból álló seregére emlékeztet minket, akiknek földi edényük tele volt világossággal. Ezt a 300 embert Isten egy 32 ezres sokaságból választotta ki, akik az utolsó napok győzteseinek képét vetítik elénk. Amikor harcba mennek a Sátán ellen, mint Gedeon harcosai, csak egy kardjuk van, ami Isten igéje. Gedeon harcosai is olyan földi edények voltak, akikben belül világosság volt. Össze kellett törniük a földi edényeiket annak érdekében, hogy a világosságuk láthatóvá váljon. Ha belehelyezed a gyertyát egy edénybe, aligha leszel képes látni annak a fényét. Ha azonban az edény összetörik, a világosság láthatóvá válik. Pál azt mondta nekünk, hogy az ő földi edényének össze kellett törnie, hogy Jézus élete – a világosság – láthatóvá váljon. Át kellett mennie szenvedésen, kétségbeesésen, üldözésen, elveszítve minden reményét (8. vers). Így az edénye összetört és az emberek megláthatták benne a világosságot (Jézus életét). Sok hívő nem érti ezt és nem is vágyik rá. Ez azonban az egyedüli út, a kereszt útja.

Amikor elvetsz egy búzaszemet a földbe, akkor a kemény külső héjának szét kell repednie. Csak így képes a benne lévő élet kiszabadulni. Bennünk újjászületett keresztyénekben is ott van a lelki személyiségünk és testünk kemény külső héja, aminek össze kell törnie. Csak azt követően fog Isten dicsőségének világossága előtörni belőlünk.

Ezt az alapelvet látjuk az egész Szentírásban. Amikor egy asszony egy üveg illatosító szert vitt Jézushoz, abban csodálatos illat volt. Azonban senki sem tudta volna érzékelni azt az illatot, míg az üveg össze nem tört. Hasonló módon Istennek különböző körülményeken kell keresztül vinnie bennünket, hogy a külső életünk összetörjön. Attól a pillanattól fogva nem leszünk vonzók az emberek számára. Ha nagyon ügyes személy vagy elérheted, hogy emberek vegyenek körül. Isten azonban azt mondja: “engedd, hogy ez a vágyad összetörjön.” Az ember szellemből, lélekből és testből áll. Egy hatalmas dicsőség lakozik a szellemünkben, amikor Krisztus bejön az életünkbe. A lelki életünk azonban megakadályozza, hogy ez a dicsőség láthatóvá váljon. Ezért engedjük meg Isten sok összetörettetést az életünkben, hogy betöltsük az Ő akaratát.

– § –

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Keresztyénség, Tanítások
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s