A keresztyén élet három szintje – Zac Poonen

Three Stages of the Christian life – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt: A keresztyén élet három szintje

Az 1 János 2.12-14-ben János a keresztyén élet három szintjéről ír:

  • szellemi gyermekkor (csecsemők, kisdedek),
  • szellemi ifjúkor,
  • és szellemi érett kor.

Gyermek (csecsemő) keresztyének azok, akiknek csak a bűneik megbocsátásáról és arról van bizonyosságuk, hogy Isten az Atyjuk. Ebben a két dologban minden gyermek (csecsemő) keresztyénnek bizonyosnak kell lenni. Ez azonban csak az alap, a keresztyén élet kezdete. Nem fogsz tudni felnövekedni az érett korra, ha nem lépsz tovább erről az alapról. Az érettség következő szintje az, amikor Isten igéje megingathatatlanná és tartóssá válik a szívünkben, hogy erősek és győztesek lehessünk a Sátán felett. (1 János 2.13-14). Erről a szintről még tovább növekedve mások szellemi atyjává kell válni. A szellemi atyák az Istennel való közvetlen kapcsolat által ismerik meg Istent és az Ő útjait, ami több, mint megismerni Istent, mint Atyjukat. Amikor éretté válsz, akkor személyesen ismered Istent: a tulajdonságait, a munkálkodásának alapelveit, stb. Valójában az ilyen atyák tudnak tanácsot adni más hívőknek, amire óriási szükség van ma a gyülekezetekben.

Akik másoknak állandóan a bűneik megbocsátásáról és arról beszélnek, hogy Isten egy jó Atya, aki minden földi szükségükről gondoskodik és meggyógyítja őket, azok még csecsemők, akik az olyan csecsemőket szeretik, akik állandóan azt mondogatják: “mama, papa”. Mindannyian itt kezdjük, de nem szabad ebben az állapotban leragadni. Fel kell növekednünk és megtanulni hogyan harcoljunk a Sátán ellen, mert csak akkor tudunk továbblépni erről a szintről. Tovább kell haladni, hogy egy nagyon bensőséges módon ismerjük meg Istent. Mind közül ez a leghatalmasabb dolog, mert csak erre a szintre eljutva tudunk sokak számára áldás lenni a gyülekezetben, mint „atyák”.

Az érettség különböző szintjén lévő hívőket János arra figyelmezteti, hogy “ne szeressék a világot és azokat, amik a világban vannak” (1 János 2.15). Szükséges még a szellemi atyákat is arra figyelmeztetni, hogy ne szeressék a világot? Igen. A legérettebb keresztyének vannak mindig a legnagyobb veszélyben a világ szeretetét illetően. Ezért őket még inkább arra kell figyelmeztetni, hogy „ne szeressék a világot! Ha a világot szereted, akkor nem vagy képes szeretni az Atyát.”

Három dolgot említ János, ami jellemző a „világra”:

  • a test kívánsága (szexuális vágyak, túlzott táplálkozás és lustaság);
  • a szem kívánsága (az a vágy, hogy mindent megvegyünk, amit látunk, ami a pénz szeretetével van kapcsolatban);
  • és a büszkeség („az élet kérkedése”), ami mind közül a legnagyobb bűn.

Ez a három dolog a legjellemzőbb a világra. Aki ezek közül bármelyiket szereti, az nem szereti az Atyát. Mindezek azonban és a világ is hamar el fognak múlni. Csak azok maradnak meg örökké, akik az Atya akaratát cselekszik. (1 János 2.17)

Ezt sosem szabad elfelejteni!

 – § –

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Gyógyulás-szabadulás, gyülekezet, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s