Az ige tükre – Abonyi Sándor

Letölthető PDF formátumban itt MP3 formátumban itt

Minden nap belenézünk a tükörbe, és ha az arcunkon ott látjuk egy korábbi koszos munka nyomát, vagy látunk egy pattanást, azonnal igyekszünk eltávolítani azt és nem úgy mutatkozni az emberek előtt. Ha azonban elfelejtünk a tükörbe nézni, vagy belenézünk ugyan, de elfelejtkezünk róla, hogy mit is láttunk, mert közben valami fontosabb dolog elterelte a figyelmünket, akkor úgy fogunk mutatkozni az emberek előtt. Aki így fog látni bennünket – például egy koszos folttal az arcunkon – azonnal észreveszi azt és figyelmeztetni fog bennünket, és akkor szégyenkezve, sietve eltávolítjuk azt.

Ha ez így van a mi „természetes ábrázatunk”, az arcunk esetében, és fontos számunkra, hogyan mutatkozunk az emberek előtt, akkor mennyivel inkább így van ez Istennél. Istennek is van egy tükre, amibe minden nap bele kell néznünk és fontos, hogyan viszonyulunk ahhoz, amit éppen látunk az életünkben. Gyorsak vagyunk a szennyfoltok eltávolításában, hogy tisztán mutatkozzunk Isten előtt?

„Elvetvén azért minden undokságot és a gonoszságnak sokaságát, szelídséggel fogadjátok a beoltott igét, amely megtarthatja a ti lelkeiteket. Az igének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat. Mert ha valaki hallgatója az igének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, aki tükörben nézi az ő természet szerinti ábrázatát: Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt. De aki belenéz a szabadság tökéletes törvényébe és megmarad amellett, az nem feledékeny hallgató, sőt cselekedet követője lévén, az boldog lesz az ő cselekedetében.”    (Jakab 1:21-25)

Isten igéje olyan, mint egy tükör, amibe folyamatosan belenézünk, amikor olvassuk vagy halljuk az igét és az ige megítéli a szennyes dolgainkat – az Istennek nem tetsző cselekedeteket – az életünkben. Fontos számunkra ebben az esetben is, hogy sürgősen eltávolítsuk azt az életünkből és tisztán mutatkozzunk Isten előtt?

Isten akarata az, hogy jó hallgatók legyünk, akik megtartják – megcselekszik – a hallott igét. Csak ebben az esetben lehet boldog az életünk és számíthatunk Isten áldásaira – sok gyümölcsre – az életünkben.

„Amelyik pedig a jó földbe esett, ezek azok, akik a hallott igét tiszta és jó szívvel megtartják, és gyümölcsöt teremnek béketűréssel.”   (Lukács 8:15)

A mi Isten szerint való cselekedeteink a jó gyümölcsök, amiket Isten értékel. Ő azt akarja, hogy sok gyümölcsöt termő, jó fák legyünk és ne gyümölcstelen rossz fák, amiket ki kell vágni. 

 „Ekképpen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket. Nem mindenki, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megy be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.”   (Máté 7:17; 19-21)

Nagyon fontos a hit, mert „hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni” (Zsidó 11.6), de ugyanilyen fontosak a hitünket követő cselekedetek is, mert „cselekedetek nélkül a hitünk halott” – semmit sem ér. (Jakab 2:26)

Isten akarata az, hogy mi boldog – az életünkben sok gyümölcsöt termő – emberek legyünk. Ez csupán azon múlik, hogy sietve eltávolítjuk-e azokat a szennyfoltokat az életünkből, amit Isten igéje világossá tett számunkra.

Isten mindent megtett ezért és az Ő Fia is mindent „elvégzett”, a többi a mi részünk.

Legyen meg az Ő akarata az életünkben.  

– § –

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és honlap címének megadásával: https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: helyreállítás, Keresztyénség, Magyar tanítások, Szentség
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s