A farizeusság ötven ismertető jegye – Zac Poonen

Fifty Marks of Pharisees – Zac Poonen

Az evangéliumokban háromféle kovászról olvashatunk, amire Jézus figyelmeztette az embereket:

 1. A Heródes kovásza (Márk 8:15)
 2. A szadduceusok kovásza (Máté 16:6)
 3. A farizeusok kovásza (Máté 16:6)

Ezek a keresztyének három típusára mutatnak rá.

Heródes király kovászára a világiasság volt a jellemző. A Márk 6.20-ban arról olvashatunk, hogy Heródes szívesen hallgatta Keresztelő Jánost, de két verssel később már arról olvashatunk, hogy élvezettel nézte Salome táncát is (aki valószínűleg hiányos öltözetben, szexuálisan kihívóan táncolt). Vannak keresztyének ma is, akik vasárnap délelőtt szívesen hallgatnak egy erőteljes igehirdetést és azt követően szívesen megnéznek egy erkölcstelen filmet valamelyik este. Heródes szerette hallgatni Keresztelő Jánost, mert szenvedélyes igehirdető volt az unalmas farizeusokkal szemben. Egy szenvedélyes próféta élvezettel való meghallgatása azonban nem azt jelenti, hogy valaki szellemi beállítottságú. A világias keresztyének rendszerint nem képmutatók, mint a farizeusok. Ők élvezik és szeretik a világias szórakozásokat és ezt nem titkolják.

szadduceusok kovásza a hamis tanítás volt. A hit jellegét tekintve liberálisak voltak. Nem hittek az angyalokban, a csodákban, a feltámadásban és a szellemi világban. Ők a mai “cessationistákra”-ra hasonlítanak, vagyis anti-karizmatikusok. Nem hiszik, hogy Isten bármilyen csodát tesz ma és nem hiszik, hogy a Szent Szellem természetfeletti ajándékai elérhetők a keresztyének számára ma.

farizeusok kovásza elsődlegesen a képmutatás volt. Tanításukat tekintve fundamentalisták voltak és az életük kívülről tisztességesnek látszott. Jézus maga is igazolta ezt (Máté 23:3, 25). Befizették a tizedet, rendszeresen imádkoztak és böjtöltek és betartották a törvény külsődleges parancsolatait és még a hittérítő munkában is szorgoskodtak. Vannak keresztyének ma, akik ugyanezeket a dolgokat cselekszik, ezért a farizeusokhoz hasonlítanak.

Néhány keresztyén esetében ez a három kovász keveredhet is.

A fenti leírásból azt képzelheti valaki, hogy Jézusnak a legnagyobb küzdelme Heródes vagy a szadduceusok követőivel volt, de ez nem így volt. A legnagyobb küzdelme a fundamentalista farizeusokkal volt, akik a szentséget hirdették!

Minden ember közül a farizeusok voltak a legbuzgóbbak és ők döntöttek Jézus keresztre feszítéséről. A mai keresztyénség köreiben a szadduceusok és a Heródes pártiak nem olyan veszélyesek, mint a farizeusok. Egy Heródes párti a pokolra mehet, de nem tud félrevezetni másokat, mivel nyilvánvalóan világi személy. A liberális szadduceusról sem gondolhatja senki, hogy szellemi, amikor nem hisz a csodákban és a halálból való feltámadásban, ezért valószínűleg senkit sem tud félrevezetni.

A legveszélyesebb személyek a mai keresztyénségben (mint Jézus idejében is) azok a farizeusok, akiknek minden tanításuk helyes és a „szentséget” hirdetik. A „szentségük” azonban egy törvényeken és szabályokon alapuló „szentség”, de az „igazságosságukból” hiányzik a “Szent Szellem öröme és békessége” (Róma 14:17).  Az ilyen ember azért veszélyes, mert egy hamis szentségre vezetheti a keresztyéneket.

Fontos tehát, hogy megértsük a farizeusság jellemzőit. Nem sok feljegyzés van a Heródes pártiak és a szadduceusok jellemzőiről azon kívül, amit már említettem. Amikor azonban a farizeusokhoz jutunk, nagyon sok leírás van róluk az evangéliumokban. Isten ezért azt akarja, hogy részletesen tanulmányozzuk a farizeusság ismertető jegyeit.

Minden hívő, aki fundamentalista tanokat képvisel, és szentségre törekszik abban a veszélyben van, hogy farizeussá válhat, a nélkül, hogy felismerné azt. Mivel közülünk legtöbben ebbe a kategóriába tartozunk, ezért hadd közelítsünk ehhez a tanulmányhoz mély alázattal.

Legalább ötven ismertető jegye van a farizeusságnak, amiket felfedeztem az evangéliumokban.  Ha azok közül egy ismertető jegy jellemző ránk, akkor már farizeusok vagyunk, ha a többi 49 nem is jellemző ránk. Ez nem egy teljes lista. Ha a saját életedre tekintesz, felfedezhetsz néhány más jellemzőt is, amiket nem említ a Biblia.

A farizeusság szelleme szöges ellentétben áll Krisztus szellemével. Ezért nagyon komoly dologról van szó. Ahogyan nem szeretnénk, hogy a pokol szelleméből lenne bennünk egy csepp is, ugyanúgy nem szeretnénk, ha a farizeusság szelleméből is lenne bennünk egy csepp.

Isten áldásának elsődleges jele, hogy a Szent Szellem világosságot ad nekünk ebben a kérdésben. Ha előrehaladásunkban nem nyerünk folyamatosan világosságot az életünkben lévő nem keresztyén területekről, akkor valójában nem vagyunk Isten áldásában. Az egészség és a jólét nem Isten áldásának a jele, mert sokkal több hitetlen rendelkezik mindkettővel, mint a legtöbb hívő.

Amikor Isten megmutatja nekünk a nem krisztusi területeket az életünkben, az azért van, hogy megtisztítson azoktól (2 Kor.7:1), és így részesülhetünk Isteni természetéből. Így a személyes életünk, családunk élete és a gyülekezet élete egyre tisztábbá válik.

Csak ha felszabadultunk a törvényesség alól, akkor leszünk képesek repülni, mint a sasok az égen. Földhöz ragadtak fogunk maradni, ha nem látjuk meg a „farizeust magunkban”.

Isten azért adta számunkra az igét, hogy az bevilágítson a bensőnkbe – és ha meglátjuk a farizeusságot magunkban és megtisztítjuk magunkat attól, csak azt követően lehetünk hasznosak Isten számára az Ő munkájában.

-§-

A könyv teljes terjedelemben a következő linkre kattintva http://www.cfcindia.com/hungarian/ érhető el, ahol az oldal bal alsó részén a Könyvek címszó alatt A farizeusság ötven ismertető jegye címre kattintva PDF formátumban letölthető a könyv.

Köszönöm. Jó épülést kívánok mindenkinek. Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, Keresztyénség, Tanítások, vezetés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) A farizeusság ötven ismertető jegye – Zac Poonen bejegyzéshez

 1. keryzsuzsanna szerint:

  Kedves Sándor,
  nem jó a link, amely elvileg a könyvre mutatna, “file not found”-ot ír ki.

  Kedvelés

 2. Sandor szerint:

  Kedves Zsuzsa! Leellenőriztem mind az angol eredetire, mind pedig magyar fordításra mutató linket, de az én gépemen bejön mind a kettő. Eddig még senki sem jelzett, hogy probléma lenne. Lehet, hogy más probléma van!? Egyelőre nem tudok, mit tenni. Sándor

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Ildikó! A keresett könyv linkje közvetlenül nem érhető el. A következő linkre kell kattintani: http://www.cfcindia.com/hungarian/ és ezen az oldalon balra alul a Könyvek címszó alatt megtalálható a keresett könyv, címe, amire rákattintva PDF formátumban letölthető. Sándor

   Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s