Sokaság, kihívottak, győztesek – Abonyi Sándor

Letölthető PDF formátumban itt – MP3 formátumban itt

Sok kisebb, nagyobb és óriási létszámú keresztény közösséget hívnak ma gyülekezetnek. Itt olyan emberekről van szó,

  • akik Jézus szavait – az igét – csak hallgatni szeretik,
  • akik nem csak hallgatják, hanem követik is valamilyen mértékben, ha annak nem túl nagy ára van, vagy
  • akik engedelmeskednek Jézusnak mindenben és az élet minden próbájában helytállva azon az úton haladnak, amit Jézus határozott meg számunkra; mindenben az Atya akaratát követve, ahogyan Ő is tette azt teljesen a keresztfáig.

Tudjuk, hogy egy-egy gyülekezeti közösségben sokféle ember van. Nézzük most meg az ige tükrében, hogy milyen emberek alkothatják a gyülekezeteket.

Ez a jelenség már Jézus idejében is megfigyelhető volt, és ma sincs ez másképpen.

A sokaság

Jézust óriási sokaság követte. Egy „megagyülekezetnyi” (5000) ember volt jelen, amikor több napon keresztül tanította őket, akiket végül az öt halat és a két kenyeret megszaporítva meg is vendégelt. Óriási tömeg követte a csodatételei miatt (János 6.2-15). A nagy sokaság hozsánnát kiáltott akkor is, amikor a szolgálata végén felment Jeruzsálembe (Máté 21.8-9).  Tudjuk azonban azt is, hogy a sokaság hamar megtagadta Jézust és „feszítsd meg”-et kiáltva a halálát kívánta, amikor kiderült, hogy nem dicsőséges földi királyként akar uralkodni, hanem az Atya akaratát beteljesítve a szörnyű kereszthalált választotta. Ugyanaz a sokaság, amelyik három nappal korábban még éljenezte, most „feszítsd meg”-et kiabálva elfordult Jézustól (Márk 15.12-13).

A kihívottak

Jóval kevesebben voltak azonban azok, akiket Jézus kihívott a világból és a tanítványaivá váltak, vállalva a tanítványi élet viszontagságait. Tudunk a 12-ről, majd a 70-ről és arról is, hogy mindössze 120 tanítvány volt csak jelen a felházban Jézus feltámadása után az Atya ígéretére várva. (Ap.csel 1.12-15) Ők voltak azok, akikkel Pünkösd napján elindult az Isten szemében is dicsőségesnek számító gyülekezet.

A győztesek

Amikor Jézus arról kezdett beszélni a tanítványainak, hogy „aki nem eszi az Ő testét és nem issza az Ő vérét, abban nincs élet”, akkor sokan elhagyták még a tanítványai közül is. „Kemény beszéd ez, kicsoda hallgathatja” – mondták és otthagyták Jézust (János 6.51-66). Jézus még a 12-t is megkérdezte: „ti is el akartok menni?” Ők azonban azt válaszolták, hogy „kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad”. (János 6.67-68). Ők voltak azok, akik kitartottak Jézus mellett, de sok tanítvány, akik korábban követték Őt, elhagyták, mert nem tudták elviselni a “kemény beszédet”.  

Így volt ez a történelem során és így van ma is: „sokan vannak a hivatalosak, de kevesen a választottak” (Máté 20.16) A Jelenések könyvében is azt látjuk, hogy Jézus a hét gyülekezetből hatot megtérésre szólít fel és azok közül csak néhányan lesznek, akik meghallják a szót és engedelmeskednek is neki: ők lesznek a „győztesek” (Jel. 2.1-3.22). A győztesek azok, akik a nehéz harcok során is bátran küzdenek, nem hátrálnak meg és győzelemre viszik Jézus ügyét.

Mi, akik Jézus követőjének mondjuk magunkat, melyik csoporthoz tartozunk?

A sokasághoz, mert biztonságot ad a sokaság látványa és meggyőz arról, hogy jó helyen vagyunk? Ezért megvizsgálás nélkül elfogadjuk azt, amiket a szolgálók mondanak? Meddig sodródunk a sokasággal? Addig, amíg hasznunk van belőle, mert a testünket táplálva sikert és bővölködő életet ígérnek nekünk, mint ahogyan Jézust is hallgatta az 5000 ember, mert enni adott nekik? Amikor viszont már többről volt szó, akkor ránk is érvényes, amit Jézus mondott a sokaságnak, hogy ti csak azért követtek engem, mert enni adtam nektek. Hányan vannak ma, akik a sokasághoz tartoznak a gyülekezetekben, akik hallgatják ugyan, hogy a szolgálók Jézusról beszélnek, de csak addig tartanak ki, amíg a testüket táplálják? Őket hívják ma testies keresztyéneknek, akik valójában nem keresztyének, mert a testüket nem hajlandók halálra adni, hanem inkább – a világhoz hasonlóan – táplálják azt. A világ követését a test kívánságának táplálása jellemzi. Jézus követése a test halálra adását igényli tőlünk, amire sokan már nem hajlandók. „Feszítsd meg”-et kiáltunk mi is a sokasággal együtt, mert egy olyan Jézusra, aki tőlünk is elvárja a kereszt felvételét és hordozását, már nincs szükségünk? Csak addig követjük őt, míg a dicsőséges királlyal együtt vonulhatunk pálmaágakat lengetve és hozsannát kiáltozva? Te mit vagy hajlandó feláldozni Jézusért?

Lehet, hogy a kihívottakhoz – a tanítványokhoz – tartozunk, akik valóban meghallottuk Jézus hívását, igent mondtunk Neki és engedelmeskedünk is Neki, de csak addig, míg nem kér túl nagy áldozatot tőlünk. Itt már nem arról van szó, hogy mi a jó és hasznos nekünk – a testi embernek – hanem arról, hogy áldozatot is kell hoznunk azért, hogy Jézust kövessük! Mekkora áldozatot vagyunk hajlandók hozni Jézusért?  Vállaljuk mi is a keresztet? A test halálba adását és a kereszt hordozását minden nap? Ezt jelenti Jézus követése! Vagy ez már túl kemény beszéd nekünk, amit nem szívesen hallgatunk, és inkább elhagyjuk Őt? Ez akkor is igaz, ha ottmaradunk a gyülekezetben és éljük a vasárnapi hívők megszokott életét, ahogyan ezt a többség ma is teszi, a többiekkel sodródva, de valójában már letértek Jézus útjáról. Ők azok, akik megalkudtak az igazsággal és a hamisságban járnak.  Mekkora áldozatot vagyunk hajlandók hozni Jézusért?

Vállaljuk azt is, hogy a kereszt mindennapos hordozása miatt a világias, testies, csecsemő keresztyének sokasága kigúnyol, elutasít, végső soron kizár bennünket (János 16.2) csak azért, mert nem alkudunk meg az igazsággal, hanem valóban engedelmeskedünk Jézusnak mindenben, minden nap? Csak addig tudunk kitartani, amíg tejjel táplálnak bennünket és nem kell felelősséget, áldozatokat vállalva – nem önmagunknak, hanem kizárólag – másokért élni, szolgálva nekik? A hervadhatatlan korona csak a győzteseknek jár, akik hallják az Ő hangját, megcselekszik azt és képesek mindent feláldozni, ha kell az életüket is Jézusért! Jézus ma is felszólít minden gyülekezetet, hogy térjenek meg! Ma még van lehetőség megtérni és a győztesek útját választani: meghallani az Ő hangját és mindenben engedelmeskedni Neki.

Látunk azonban a sokaságra is jó példát az igében. Pünkösdkor 3000 ember tért meg, akik őszintén megbánták a bűneiket, akikről úgy ír az ige, hogy „szívük lelkük egy volt” (Ap.csel. 2.36-41). Látjuk azt is, hogy később újabb 5000 ember csatlakozik a gyülekezethez Jeruzsálemben (Ap.csel 4.4). Közülük azonban senki sem a maga hasznát kereste, hanem őszintén megbánva a bűneiket egy valóban szent közösség voltak. Ebben a gyülekezetben ahol szentség volt, a megtéretlen emberek féltek közéjük keveredni, mert az túl veszélyes volt számukra (Ap.csel. 5.13). Ha mégis akadtak ilyenek, akik megalkudtak az igazsággal, azok Anániáshoz és Safirához hasonlóan meghaltak a bűneik miatt (Ap.csel.5.1-5). Kockázatos, mondhatni életveszélyes volt egy szent közösséghez csatakozni olyanoknak, akik nem a szentség útján jártak. Jézus ma is ezt várja el tőlünk!

Láthatjuk, hogy Jézus nem sokaság-ellenes, hanem azt akarja, hogy „mindenki üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson” (1 Tim. 2.4). Egyedül az óemberi természetünk az, ami az akadály ebben. Aki azonban oltárra adja az ő testét és új életet nyer, annak minden lehetséges.

Dicsőség Neki mindezért. Ámen.

– § –

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és honlapcímének (https://keskenyut.wordpress.com) megadásával.

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s