Helyreállás és megbocsátás – Zac Poonen

Restoration and Forgiveness – Zac Poonen

 PDF formátumban letölthető itt: Helyreállás és megbocsátás

A 2 Kor 2-ben arról a testvérnek a helyreállásáról olvashatunk, akit Pál korábban rendreutasított (1 Kor 5). Most azonban Pál a következőt mondja: “vissza kellene fogadnotok őt” (2 Kor. 2:6-8). Ez a testvér megtanulta a leckét, amikor a gyülekezetben mindenki elkerülte őt. Nyilvánvalóvá vált számára, hogy a világban milyen sötétség várna rá. Ezért szakított a bűnös életmódjával és rendbe hozta az életét. Most azonban kétségbe van esve és búskomor állapotban egyedül ül otthon. Pál ezért megkérte a gyülekezetet, hogy állítsák vele helyre a kapcsolatot.

Minden fegyelmezés célja az, hogy a megfegyelmezett testvér közössége helyreálljon Istennel és a gyülekezettel. Egy atya nem azért fegyelmezi a fiát, hogy elűzze a háztól, hanem hogy jobb fia legyen. Ha a fiú felnő és lázad, akkor az apa elküldheti őt a háztól. Azonban még ilyen esetben is, ha a fiú megtanulta a leckét (mint a tékozló fiú), az apa szeretettel fogja visszafogadni az otthonába. Pál erről beszél itt, amikor a következőt mondja:

Akinek megbocsátotok, annak én is megbocsátok”    (2 Kor. 2:10 a).

Van itt egy szó, ami mindannyiunkra vonatkozik. Meg kell bocsátani másoknak, hogy meg ne csaljon minket a Sátán”     (2 Kor. 2:10 b).

Rendkívül veszélyes úgy élni, hogy valakinek nem bocsátunk meg.

Ha valaki kárt okozott neked és nem bocsátasz meg neki, a Sátán lerombolja az életedet. Az a személy, aki kárt okozott neked később megtérhet és bemehet Isten királyságába, de te, aki sohasem tettél neki semmi rosszat, a pokolba mehetsz, ha nem bocsátottál meg neki. Igazságtalannak látszik, hogy az a személy, aki rosszat tett veled a mennybe jut te pedig, aki elszenvedted a rosszat a pokolra jutsz. Ez azonban megtörténhet, ha ő megtér, te pedig nem bocsátasz meg neki.

Jézus a következőt mondta:

Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket”.     (Máté 6:15).

Ha a mennyei Atyád nem bocsát meg neked, akkor hogyan mehetnél a mennybe? Ha tehát úgy halsz meg, hogy nem bocsátasz meg valakinek, ahogyan itt Jézus mondja, akkor a pokolra fogsz menni, függetlenül attól, hogy előtte mennyi ideig voltál hívő.

Ezért szokásunkká kell tenni a másoknak való azonnali megbocsátást, nem számít, hogy mivel okoztak kárt nekünk. Különben a Sátán uralmat fog venni felettünk.

Pál a következőt mondta: “Nem vagyunk tudatlanok a mesterkedéseivel szemben” (2:10b). A Sátán mindig megpróbál elbuktatni minket. Mit gondolsz, a Sátán miért emlékeztet folyamatosan azokra a gonosz dolgokra, amit mások tettek veled a múltban? Azt gondolod, hogy együtt érez veled? Nem. A másik személyt már a befolyása alatt tartja, hogy kárt okozzon neked, és most a befolyása alá akar téged is vonni! Ne légy tudatlan a mesterkedéseivel kapcsolatban, ezért bocsáss meg mindenkinek.

Egy testvér egyszer odajött hozzám és panaszkodott, hogy valaki sok gonosz dolgot követett el ellene. Megkérdeztem tőle: “keresztre feszített téged?” “Nem” – mondta. Ezért azt mondtam neki: “Jézus követésében még sok hiányosságod van, mert Ő azoknak is megbocsátott, akik keresztre feszítették.”

Pál bizonysága a 2 Kor. 2:14-ben:

Hála Istennek, aki mindenkor diadalra vezet minket a Krisztusban”. Ez a mondat évekkel ezelőtt nagy kihívást jelentett számomra, különösen a ’mindenkor’ szó. Csodálkoztam rajta, hogyan volt az lehetséges. Pál megtapasztalta az állandó győzelmet és hálát adott Istennek, amiért ilyen életet adott neki. Nem azt mondta, hogy győzelmesen élte az életét a saját ereje által. Nem. Ő azt mondta, hogy Isten volt az, aki mindig győzelemre vezette őt. Ezért Pál győztes volt. Nem volt tökéletes, néha elbukott. Az élete vége felé egyszer dühében rákiabált a főpapra (Ap.csel. 23:3), de megalázta magát és bocsánatot kért, amint rájött, hogy bűnt követett el. Így az Istennel való közösségét azonnal helyreállította és egy folyamatos győztes életet élt.

 -§-

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: helyreállítás, Keresztyénség, Tanítások
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s