Oroszlánok, óriások és medvék – Bryan Hupperts

 Lions and Giants and Bears – Bryan Hupperts

PDF formátumban letölthető itt: Oroszlánok, óriások és medvék

„És felel Dávid Saulnak: Pásztor volt a te szolgád, atyjának juhai mellett; és ha eljött az oroszlán és a medve, és elragadott egy bárányt a nyáj közül. Elmentem utána és levágtam, és kiszabadítottam a szájából; ha pedig ellenem támadott: megragadtam szakállánál fogva, és levágtam és megöltem őt. A te szolgád mind az oroszlánt, mind a medvét megölte: Úgy lesz azért e körülmetéletlen Filiszteus is, mint azok közül egy, mert gyalázattal illette az élő Istennek seregét. És monda Dávid: Az Úr, aki megszabadított engem az oroszlánnak és a medvének kezéből, meg fog szabadítani engem e Filiszteusnak kezéből is. Akkor monda Saul Dávidnak: Eredj el, és az Úr legyen veled!”      (1 Sámuel 17:34-37).

Jóval korábban, hogy Dávid Izrael nagy királya lett, az apja legfiatalabb gyermeke volt. Valószínűleg sok levetett dolgot kapott a hét testvérétől. Senki sem várt túl sokat az apa legfiatalabb gyermekétől.

Nagyon szeretem azt, ahogyan Dávid megtanulta dicsőíteni Istent, már fiatal korában. Ebben a srácban valami Istenhez kiáltott, hogy megismerje Őt. Már fiatal korában megtanulta a harcot. Mint a család legfiatalabb tagjának a család juhnyájának őrzése volt a feladata. Nevetek azon, amikor a mai srácok a házimunka, a szemét kivitele, a virágágy gyomlálása miatt panaszkodnak. Dávidnak a ragadozó vadállatokkal is meg kellett küzdenie, ami a mindennapi munkájának része volt.

Van egy barátom, aki egy vidéki farmon él, Missouri államban. Egyik fiának volt egy sörétes vadászpuskája. A húgával éppen hazafelé tartottak a családi vadászatból, amikor hirtelen egy csörgőkígyó tűnt fel éppen a húga két bokája között. Óvatosan töltött, célzott a sörétes puskájával és lelőtte a kígyót a húga két lába között. Azzal együtt, hogy bámultam a hősiességét, megkérdeztem tőle: „nem volt ez egy kicsit veszélyes?” Ha a célzást csak néhány fokkal is elvéti, akkor lelőhette volna a húgát. Azt válaszolta, hogy mesterlövész volt és az egyetlen veszélyes dolog abban a bizonyos kertben lévő másik kígyó volt. Ő egyszerűen csak megvédte a húgát.

Dávid idejében egy család gazdagságát az állatállomány nagysága határozta meg. Az oroszlánok és medvék által elpusztított minden bárány a család pénzügyi biztonságának csökkenését eredményezte. A legtöbb pásztor parittyával köveket hajított, hogy elriassza a vadállatokat. Érdekes, hogy Dávid nem engedte meg, hogy egyetlen bárány is elvesszen. Ő küzdött, hogy kiszabadítsa azokat még a vadállatok szájából is. Ha pedig megtámadták őt, akkor megölte őket. A célja az volt, hogy ne okozzon a családjának anyagi veszteséget. Kötelességének érezte megvédeni a bárányokat a saját élete árán is. Évekkel később egy torzszülött jelent meg a színen. Ez a valaki, egy óriás volt, akit Góliátnak hívtak és terrorizálta Izrael seregét. Egy oroszlán vagy egy medve mancsa, vagy egy óriás hatujjú keze, mi a különbség? A bárányok veszélyben voltak és egy óriás könnyen megölhetett másokat. Dávid igyekezett elnyerni a király jóváhagyását és áldását, hogy odamehessen és megölhesse az óriást. Mindegy volt neki, hogy medve vagy óriás. A medve és az oroszlán elleni harc a gyakorlóterepe volt. Hűséges volt a bárányok megvédésekor a kis dolgokban. Dávid megragadta a ragadozó vadállatok szakállát, amik azon a vidéken ólálkodtak és megölte őket: mindezt a bárányok megvédése érdekében.

Ki volt az, aki felfigyelhetett volna Dávidra, amikor egyedül küzdött azokon a zord hegyeken? Senki, kivéve Istent. Isten felfedezte ebben a fiatalemberben a harcos és a pásztort szívét egyaránt. Valaki, aki kész megküzdeni, ha szükséges az élete árán is a nyájért, és ugyanakkor senkiben sincs nagyobb szeretet, mint benne.

A medvék és az oroszlánok, amik megtalálnak téged fiatal éveidben gyakran álcázott gyakorlóterepek Isten nagyobb célja érdekében. Ha Dávid nem harcolt volna az oroszlánok és a medvék ellen leterítve azokat, azok megpróbálták volna elpusztítani az atyjának a nyáját, és akkor nem tudta volna „bizonyítani”, hogy képes megküzdeni Góliáttal is.

Isten sok hatalmas szentje, akiket hatalmasan használt az Úr, gyakran éveket töltöttek el azzal, hogy átmenjenek egyik próbán és nehézségen a másik után. A körülményeket tekintve azt lehetett volna mondani, hogy az Isten átka volt. Mindegy, hogy mi történt, úgy tűnt, hogy a szomorúság és a szenvedés állandóan megtalálta őket. Azonban ezek a nagy próbák voltak azok, amik megtisztították a szívüket, hogy úgy jöjjenek elő, mint az arany; mint használható edények a Király szolgálatában. Isten rejtett kegyelme tartotta meg őket az igazságtalan megpróbáltatások során, amiken keresztül kiképezte őket Isten magasabb elhívásaira és céljaira.

Egy idő után a veszélyeket egyszerűen úgy fogod látni, mint egy lehetőséget Isten számára, hogy megmutassa a maga erejét a tiéd helyett. Sok modern keresztyén félretette a hit kockázatát: minden túlságosan olajozottan és megtervezett módon megy. Amikor Dávid még ifjú volt, ha az Úr nem szabadította volna meg az oroszlán és a medve mancsától, Dávidot halálra marcangolták volna. Ő volt az első és az utolsó védelmi vonal a nyáj számára. Ha Isten nem erősítette volna meg őt, elpusztult volna és a bárányok ízletes falatok lettek volna bármelyik éhes fenevad számára, amelyik megtalálta volna őket….

Ha nem veted bele magad a csatába, hogy harcolj a medvék és az oroszlánok ellen, akkor nem az fog történni, hogy az igazi erősségek, az óriások végül jönni fognak, kigúnyolnak téged és a te Istenedet? A gonosz a Góliát személyében jön, és a félelmet használja fel a harcban. Ha félsz, a gonosz szolgája leszel ahelyett, hogy Isten embere lennél. Hirtelen elő fogsz állni és megtanulsz harcolni? Nem, a próbák és a felkészítés fokozatosan, lépésről lépésre történik. Dávid teljesen ki volt képezve a harcra már kamasz korában, mert hűségesen végezte a rábízott feladatokat akkor is, amikor egyedül csak Isten látta.

Izrael egész hadserege remegett a félelemtől, mert nem volt egyetlen ember sem közöttük, aki tökéletesen hűséges lett volna Isten kiképzésében. Végül is csak egy valaki volt kész a harcra a gőgös óriás ellen az Úr erejével és hatalmával.

Gondolj azokra az oroszlánokra és medvékre, amelyek a végső győzelem és Isten végső céljának elérése szempontjából fontos időszakokban támadtak rád a személyes életedben. Dávid a megkoronázása előtt több évvel már felkent király volt, és gyanítom, hogy az oroszlánok és a medvék elleni harca szükséges része volt a felkészítésének, hogy egy napon a nemzetét pásztorolhassa. Aki hűséges a kis dolgokban hűségesnek fog bizonyulni a nagy dolgokban is.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Szellemi harc, Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s