Evangelizálás és tanítvánnyá tétel – Zac Poonen

Evangelise and Make Disciples – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt: Evangélizálás és tanítvánnyá tétel

Az 1 Korintus 3-ban, ahol az evangelizálásról és a gyülekezetépítésről olvashatunk, Pál a következőt mondja:

„Egyik ezt mondja: én Pálé vagyok; a másik meg: én Apollósé… Hát kicsoda Pál és kicsoda Apollós? Csak szolgák, kik által hívőkké lettetek, és pedig amint kinek-kinek az Úr adta. Én plántáltam, Apollós öntözött”  (1 Kor. 3.4-6).

Pál az evangelizálás munkáját végezte: felszántotta a talajt és elültette a magot. Apollós később érkezett meg és az ő munkája az öntözés volt. Ő nem szántotta fel ismét a talajt és nem ültetett semmiféle magot. Miért lett volna arra szükség, ha valaki más már elvégezte azt? Tönkretehette volna a magot, ha ismét felszántotta volna a talajt! A magnak most öntözésre volt szüksége és ezért Apollós helyesen cselekedett. Néhány evangélista nem tudja elviselni, hogy valaki más jöjjön utána és öntözze azt, amit ő plántált. A következőt mondják:

“Miért nem mész evangelizálni és gyülekezetet plántálni valahová máshová? Miért jössz be az én területemre?”

Az a terület azonban nem a tiéd, hanem az Úré! Ha Isten munkáját cselekszed, akkor az az Isten területe és Ő küldhet más szolgákat, hogy öntözzék azt, amit te plántáltál. Pál számára ez természetes volt. Ezért boldog volt, hogy Apollós elvégezte azt. Ha te a saját területedként kezeled azt, egy napon “fának, szénának és szalmának” fog bizonyulni és meg fog égni (1 Kor. 3.12-15).

Sok mai evangelizációval az a nagy tragédia, hogy az emberek a következőt mondják: “ők az én megtértjeim”. Ezért Isten szőlőskertjében ma sokszor ugyanaz a munka ismétlődik – sok keresztyén ugyanazt cselekszi folyamatosan, ahelyett, hogy egy másik személy munkálkodna azon, akit Isten arra hívott el. Ha Pál plántált, akkor nem az volt a bölcs dolog Apollóstól, hogy követve Pált a munkában öntözte az elültetett magot újbóli plántálás helyett? Az öntözés táplálja a gyenge növényt, hogy erős fává növekedjen. Így munkálkodtak együtt Isten munkásai az első században. Sajnos ma azt látjuk a keresztyénség körében, hogy nem együttműködés, hanem versengés van. Ezért meg kellene tanulnunk, hogy ne ugyanazt a munkát ismételjük állandóan, hanem egymással együttműködésben munkálkodjunk, nem tekintve a más munkáját a „miénknek”!

Az Úr a nagy missziós parancsban azt mondta nekünk, hogy „evangelizáljunk” (Márk 16.15) és azt követően tegyük őket tanítványokká és tanítsuk meg őket, hogy mindent megcselekedjenek, amit Jézus parancsolt. (Máté 28.19-20). Nézzünk meg egy példát: ha azt látod, hogy 100 ember cipel egy fatörzset és 99 ember fogja az egyik végét és csupán egy a másikat, akkor melyik végére kellene odamenni segíteni? Ma sok országban a keresztyének 99%-a evangelizálással van elfoglalva, és csupán 1%-a foglalkozik a megtértek tanítvánnyá tételével és helyi gyülekezetek építésével. Ezért döntöttem úgy, hogy megfogva a fatörzs végét az 1%-nak segítek. Nem vagyok azok ellen, akik a fatörzs másik végét fogják, rájuk is szükség van, de már túl sokan vannak, akik ezzel vannak elfoglalva.

Pál és Apollós együttműködtek és az ő megtértjeik az Úr megtértjei voltak és az ő gyülekezeteik is az Úr gyülekezetei voltak. Pál plántált és Apollós öntözött, de Isten adta a növekedést. Ezért minden dicsőséget Istennek adtak. Pál azt mondta magáról és Apollósról, hogy „mi semmik vagyunk” (1 Kor. 3.7). Ezt azért tudták elmondani, mert az együttműködésük harmonikus volt. Két senki számára könnyű az együttműködés. Amint az egyikük azt gondolja, hogy ő valaki, az azonnal problémát fog okozni.

Ha egyszer egy helyi gyülekezetet építesz valahol, engedd meg, hogy adjak egy tanácsot látva azt, hogyan plántált az Úr gyülekezeteket Indiában és máshol az elmúlt 40 év alatt: először saját magad kell, hogy „senki” legyél és minden általad megtért embert is tégy „senkivé”. Akkor egy csodálatos gyülekezetet fogsz felépíteni, ahol együttműködés van és nem versengés. Egy gyülekezet, ahol – a vezetőktől az új megtértekig – mindenki senki, a világ legjobb gyülekezete lesz. Ha egy gyülekezet 9 embere valóban mind nulla (senki), akik Jézust követik, aki valóban „valaki” (Ő az „1”-es), akkor együtt egy milliárd (1.000.000.000) értéket tesznek ki! Ezért döntsd el, hogy nem akarsz soha valaki lenni, hanem mindig csak egy senki, amilyen Pál és Apollós is volt.

-§-

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: evangélium, evangelizálás, gyülekezetépítés, helyreállítás, Tanítások, vezetés
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s