Pál szembeszállt Péterrel, az egyház legidősebb vezetőjével – Zac Poonen

Paul Comfronting Peter A Senior Leader of the Church – Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt: Pál szembeszállt Péterrel

A Galata 2.11-ben arról olvashatunk, hogy Pál szembeszállt még Péterrel is:

„Mikor Péter Antiókhiába jött, szemtől szembe ellene állottam, mert panasz volt rá.”

Emlékezzünk rá, hogy Péter volt az, aki nyilvánosan kifejezte, hogy Pálnak egy Istentől kapott szolgálata van (Gal. 2.9). Pál mégis szembeszállt vele. Valami csodálatos dologról van itt szó Péter, Jakab és János esetében. Pál, aki sokkal fiatalabb volt, mint ők, az övékénél nagyobb szolgálatba kezdett – és ők kegyelmet kaptak arra, hogy ezt felfedezzék és bátorították Pált a szolgálatban. Nagyon nehéz hozzájuk hasonló Isten adta szolgálókat találni ma, akik kegyelmet kapnak arra, hogy felfedezzenek egy felkent fiatalabb szolgáló testvért. Pál szembeszállt Péterrel a gyülekezet legidősebb vezetőjével és megmondta neki, hogy hibázott. Ez olyan, mintha ma egy fiatal szolgáló szembeszállna a felekezete első számú vezetőjével és megmondaná neki, hogy „hibát követett el”.

Miért van olyan kevés Pálhoz hasonló ember ma? Azért mert a legtöbb keresztyén diplomatikus és az emberek tetszését keresi. Hibát követnek el a szelíd és alázatos megalkuvó magatartásukkal. Amikor az evangélium igazságáról van szó, akkor nem kell törődni a jó hírünkkel. Az igazság nem a mi tulajdonunk, hanem Istené és ezért meg kell védenünk azt. A legtöbb keresztyén foggal-körömmel ragaszkodik a földi tulajdonához, de amikor Isten tulajdonáról – az igazságról – van szó, amit ellopnak tőlük, akkor csendben maradnak. Ez azt bizonyítja, hogy csak magukat szeretik: nem szeretik Istent vagy az Ő igazságát. Pál azonban szerette az igazságot.

Ha valaki Pál kabátját vagy ingét lopta volna el, akkor nem szólt volna érte, de amikor Isten igéjének az igazságát akarták ellopni, akkor Pál harcolt az igazságért: ahogyan minden istenfélő ember tenné. Pál jobban őrködött Isten igazsága, mint a saját tulajdona felett. Ha mindenki többre értékelné Isten igazságát, mint a saját tulajdonát, akkor most sokkal előrébb tartanánk. Úgy látom, hogy nagyon kevés ember van, aki kész szót emelni az igazságért. A legtöbb igehirdető az emberek tetszését keresi, ezért nem lehetnek Isten prófétái. Isten a legkülönbözőbb körülmények között próbál meg téged, hogy kiderüljön, kinek akarsz tetszeni. Isten megpróbálta Pált is, hogy Péter kedvét igyekszik-e keresni. Péter idősebb apostol volt, de amit cselekedett az nem volt helyes. (Gal 2.12). Együtt evett a pogányokkal, amikor azonban néhány vén jött Jeruzsálemből, Péter visszahúzódott és elkülönült, mert félt a zsidó származású testvérektől. Ekkor Pál bátran szembeszállt Péterrel, akinek a képmutatása még Barnabást is hasonló cselekedetre ösztönözte. (Gal 2.13)

Barnabás is idősebb volt Pálnál: szelíd és kedves ember volt. Barnabás mondhatta volna azt is, hogy “Péter a legidősebb testvér közöttünk, hogy mered megítélni Istennek ezt a nagy emberét?”

Pál hozzáállása azonban a következő volt:

“Nem kérdés, hogy Péter Istennek egy nagy szolgája. Nem hasonlítom magam hozzá, de amit cselekedett az ellenkezik az evangélium üzenetével, amit hirdetünk. Mi a rossz abban, hogy együtt étkezett a pogányokkal? Miért kellene attól félnie, hogy mit fog Jakab testvér mondani?”

A néhány zsidó vénhez hasonlóan ti is féltek a testvérek véleményétől? Azért olvashatunk az Újszövetségben egy tiszta evangéliumról, mert voltak olyan bátor emberek az első században, mint Pál, akik nem féltek mások véleményétől. Voltak bátor emberek az elmúlt húsz évszázadban is, akik síkra szálltak az evangélium tisztaságáért és nem az emberek tetszését keresték. Ezért sikerült megőrizni az evangélium tiszta üzenetét. Legyünk hálásak Istennek az ilyen emberekért.

-§-

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Szeretet, Tanítások, vezetés
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s