Egy elgondolkodtató történet – George Davis

Food for Thought – George Davis

PDF formátumban letölthető itt: Egy elgondolkodtató történet

1949-ben a kommunista forradalom minden missziós tevékenységnek véget vetett Kínában. Elűztek minden külföldi misszionáriust. A kommunisták hatalomra kerülése után a kormány elkeseredett támadást indított a kínai gyülekezetek ellen, illegalitásba kényszerítve őket.

25 éven keresztül Kína el volt zárva minden külső „keresztyén” befolyástól. Kevés információ szivárgott át a sűrű bambuszfüggönyön. A megmaradt keresztyén vezetők nagy részét összefogdosták és bebörtönözték, vagy egyszerűen megölték. Mindent elpusztítottak, ami a „keresztyénséggel” kapcsolatos volt: gyülekezeti épületeket, Bibliákat, énekes könyveket …. mindent. A 25 év alatt sokkal nagyobb pusztítást vittek véghez, mint a náci Németország a zsidók között a holocaust idején. Hozzávetőlegesen 27 millió ember halt meg a tisztogatás során.

1978-ban Teng Hsziao-ping jutott hatalomra és Kína ismét megnyitotta a határait. A nyugati világ izgatottan várakozva, rajtra készen állt. Vajon mit fognak találni egy ilyen borzalmas öldöklés után? A külföldi misszionáriusok nagy elszántsággal az egész világon készen álltak. Lehetnek egyáltalán hívők, akik túlélték mindezt? Senki sem tudta elképzelni, hogy mit fognak ott találni!

A külföldi misszionáriusok a 25 évig tartó szörnyűséges üldözés után visszatérve azzal szembesültek, hogy a kínai gyülekezetek egyáltalán nem szűntek meg, mint ahogyan attól sokan féltek, hanem a számuk az 1949  előtti 1 millióról 30 millióra növekedett. Az ellentmondás megdöbbentő volt!  Mi okozott ilyen hihetetlen növekedést? Hogyan volt ez lehetséges? Nem csak számbelileg növekedtek, hanem szellemileg is. A Krisztushoz való ragaszkodásuk rendkívül bátorító volt. A leginkább zavarba ejtő tény az volt, hogy ez a hihetetlen növekedés úgy történt, hogy közben semmiféle olyan dolog nem állt rendelkezésükre, amiről úgy gondolnánk, hogy lényegesek a mai intézményes (felekezeti) gyülekezetek működéséhez. Nem voltak teológiát végzett pásztoraik, papjaik, igehirdetőik. Nem voltak gyülekezeti épületeik, Bibliáik, vasárnapi iskolai anyagaik, énekes könyveik és nem tartottak nagyobb létszámú összejöveteleket sem. A kínai gyülekezetek mindezek ellenére szám szerint és szellemileg is növekedve Krisztus győzedelmes bizonyságtételévé váltak a földön.  Nem történt ehhez hasonló az első gyülekezetek óta. A pokol összes kapuja sem tud diadalmaskodni rajtuk!

Elgondolkoztató, nem?

Fordította: Abonyi Sándor

https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: gyülekezet, gyülekezetépítés, Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Egy elgondolkodtató történet – George Davis bejegyzéshez

 1. Guti Tünde szerint:

  Köszönöm! Bizony, nagyon elgondolkodtató!

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Elég egyértelmű, hogy amit ma is a működésükhöz nélkülözhetetlen feltételnek gondolnak az intézményes gyülekezetek, azok egyértelműen hátrányosan hatnak a gyülekezetek életére. Sándor

   Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s