Az igazság cselekedete és szeretete között különbség van – Zac Poonen

There is a Difference between Doing Righteousness and Loving Righteousness by Zac Poonen 

PDF formátumban letölthető itt

A következő ige azt mutatja meg nekünk, hogy Jézus hogyan élt a földön, mint ember:

Szeretted az igazságot és gyűlölted a hamisságot, annak okáért felkent téged az Isten, a te Istened, örömnek olajával a te társaid felett.”   (Zsidó 1.9)

Amikor Jézus a földön élt Őrá ugyanazok az emberi korlátok vonatkoztak, mint ránk. Ezért volt szüksége arra, hogy fel legyen kenve. Istennek, mint Atyának nem volt szüksége felkenetésre. Jézusnak sem volt szüksége felkenetésre, amikor a mennyben volt, de amikor a földön élt, mint példaképünknek szüksége volt a felkenetésre. Itt ebben a versben Isten elárulja nekünk, hogy miért kellett Jézust felkenni az örömnek olajával felettünk. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy Ő szerette az igazságot és gyűlölte a törvényszegést. Szerette a tisztaságot és gyűlölte a bűnt.

Különbség van az igazság cselekedete és szeretete között. Egy gyerek tud engedelmeskedni az apjának anélkül, hogy szeretné az engedelmességet. Jézus nem csak cselekedte az igazságot, hanem szerette az igazságot. Hasonlóképpen Jézus nem csupán kerülte a bűnt, hanem gyűlölte a bűnt. Az AIDS egy halálos betegség, amit az emberek szexuális bűn elkövetése által kapnak el és sokan azért nem követnek el paráznaságot, mert félnek, hogy elkapják az AIDS-et. Nem gyűlölik a bűnt, csupán félnek, hogy elkaphatják az AIDS-et. Hasonlóképpen sokan azért nem akarnak lopni, mert attól félnek, hogy elkaphatják őket és nem azért, mert gyűlölik a lopást. Hasonlóképpen kerülhetsz bármilyen más bűnt anélkül, hogy gyűlölnéd a bűnt. Ha azonban azt akarod, hogy fel legyél kenve az örömnek olajával, akkor szeretned kell az igazságot és gyűlölnöd a bűnt. Jézus ezért volt felkenve az örömnek olajával a társai felett.

Istenben nincs részrehajlás. Egy jó atya sohasem lesz részrehajló a legidősebb fiával a többi gyerekéhez képest, mert nem részrehajló. Amit megtesz a legidősebb fiával, azt meg fogja tenni minden gyermekével. Isten, mint Atya szintén ilyen. Jézus az elsőszülött a sok testvér közül. Mi, akik újjászülettünk Jézus fiatalabb testvérei vagyunk. Jézus a legidősebb fiú. Miután Isten nem részrehajló, ezért mindazt meg fogja tenni értünk is, amit a legidősebb fiáért, Jézusért. Amit Isten megtett a fiáért, azt meg fogja tenni értem is, ha betöltöm ugyanazokat a feltételeket, amit Jézus betöltött. Ez az egyik legnagyobb igazság, ami világossá válik számunkra Krisztus emberi voltával kapcsolatban.

Ha az lenne megírva, hogy Jézus azért lett felkenve az örömnek olajával, mert Isten fia volt, az nem bátorítana, és egyáltalán nem jelentene kihívást számunkra. Amikor azonban azt olvassuk, hogy Jézus azért volt felkenve, mert szerette az igazságot és gyűlölte a törvényszegést, az nekünk is reményt ad arra, hogy mi is fel lehetünk kenve ugyanolyan módon, ha mi is szeretjük az igazságot és gyűlöljük a bűnt. Ezért így kell imádkoznunk:

“Uram! Munkálkodj az én szívemben a Szent Szellem által, hogy ne csak cselekedjem az igazságot, hanem szeressem is azt és ne csak kerüljem a bűnt, hanem gyűlöljem is azt.”

Minél jobban szeretjük az igazságot, és gyűlöljük a bűnt az életünkben, annál jobban betölt bennünket a Szent Szellem öröme. Isten királysága igazság és Szent Szellem általi öröm, ami ha betölti a szívünket (Róma 14.17), akkor képesek leszünk engedelmeskedni a parancsolatának: “örvendezzetek az Úrban mindenkor” (Fil. 4.4).

-§-

Christian Fellowship Church, Bangalore, India – Minden jog fenntartva!

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének (http://www.cfcindia.com) egyértelmű feltüntetésével.

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Keresztyénség, Szentség, Szeretet, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s