Valóban lehetséges, hogy tisztának érezzük magunkat? – Andrew Strom

Feeling truly clean – can it be by Andrew Strom

PDF formátumban letölthető itt

Hadd legyek nagyon őszinte, amikor elkezdjük ezt a témát: a „belső emberről” lesz szó, ami a kulcs ehhez a teljes „tisztaság” érzéshez.

Pál a Rómaiakhoz szóló levelében írt erről és János szintén a 1 János 3-ban. Wesley sok erőteljes prédikációja e körül forgott. Finney így írt erről:

“Nem érzem magam bűnösnek, vagy elítélve semmilyen cselekedetem miatt. A bűnösség érzése a múlté, mert nem vétkezek. Nem gondolnám, hogy bűnösnek kellene éreznem magam a továbbiakban is, ha nem vétkeztem… Hit által megigazultnak érzem magam és úgy látom, hogy egy olyan állapotban vagyok, amiben nem követek el bűnt.”

Csodálatos! Megdöbbentő. Lehetséges egy olyan állapotban élni, amiben egyáltalán „nincs bűnünk, amiről tudnánk”? Azt állítom ezzel, hogy ez lenne a „normális” keresztyénség?  Igen, valóban erről van szó.

A “normális” (igazi) keresztyénség azt jelenti, hogy egy teljesen tiszta lelkiismerettel és tiszta szívvel járunk Istennel és ez a „normál” állapotunk.  A teljes tisztaság nem egy cél, ami felé törekszünk vagy egy próbálkozás, hogy jók legyünk. Az Újszövetség  világosan  ír erről, mint egy normális állapotról. Ez pontosabban azt jelenti, Istennel járunk úgy, hogy „nincs ismert  bűn” az életünkben. Figyeljük meg, hogy fent Finney úgy utal erre, mint a „hit általi megigazulás” állapotára és teljesen igaza van. Pontosan erről van szó, ez a kiindulási alap. A keresztyénség alapja.

A legszomorúbb az, hogy sosem hallunk erről ma prédikálni. Mintha ez egy „elérhetetlen” dolog lenne az átlagos gyülekezetbe járók számára. Vagy talán az igehirdetők sem hiszik el, hogy lehetséges ilyen állapotban élni? Ők maguk sem tapasztalták meg azt és ezért nem is prédikálnak róla? Milyen félelmetes, nem találok szavakat!  Megraboljuk és vakságban tartjuk az embereket, ha elhallgatjuk előlük ezeket az alapvető igazságokat! Nem csoda, hogy csak nagyon kevés valóban megtért ember van.

Azt mondom nektek, hogy amiről most beszélünk az az evangélium lényege, és semmivel sem kevesebb. Ma valamiért úgy gondoljuk, hogy egyszerűen elmondjuk az evangéliumot, ha azokat a tényeket említjük Jézussal kapcsolatban, hogy meghalt a bűneinkért, feltámadt és egy ingyen üdvösséget kínál nekünk. Igen, ezek a dolgok fontosak, de mi van az „új teremtéssé válással” és egy „új életben járással?” Mi a helyzet azzal a ténnyel, hogy Jézus „elvette” a bűneinket? Mi a helyzet az „újjászületéssel”, ami belülről kifelé formál át bennünket, valóban tisztává tesz és „meg is tart” minket a tisztaság állapotában? Hol van szó erről a nagyon lényeges dologról az igehirdetéseinkben? Hol van arról szó, hogy valójában mi is történik legbelül egy „valóban megtért”emberben?

Annyira leegyszerűsítettük az evangéliumot ma, hogy azt „kényelmessé” és elfogadhatóvá téve az emberek számára, az már egyáltalán nem is evangélium és így olyan emberekkel töltjük meg a gyülekezeteket, akik egyáltalán nem tértek meg. Előre mennek, majd elmondanak egy „kis imát”, azt követően az életük hátralévő részében fizetik a tizedüket és „megpróbálnak jók lenni”. Ez jellemző ma a keresztyének sokaságára, és semmit sem ér, mert nem „születtek  újjá”. Wesley forogna a sírjában, ha látná, hogy mit hirdetünk ma az „újjászületés” helyett.

Wesley és Finney is erről a „tiszta” állapotról prédikáltak a maguk korában, akiket azzal vádoltak, hogy a „tökéletességet” hirdetik. Azt gondolom azonban, hogy sokan egyáltalán nem értették meg, hogy mi is az a „belső élet”, amiről itt szó van. Igen, még mindig egy „bukott” testben vagyunk, ami néha követ el bűnt, és ezért nagyon gyűlöljük. Pál a következőt mondja:

“Ó én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?”  (Róma 7:24), de közvetlenül utána válaszol is rá: “Hálát adok Istennek Jézus Krisztus, a mi Urunk által… ”

Nem a „külső”, hanem a”belső” életről van tehát szó, de természetesen a „külső” is meg fog változni. Nem szabad úgy élnünk, hogy „ismert bűn legyen az életünkben”. Jézus az igazságosság ruháját adja nekünk, hogy abban járjunk – a „belső emberben.”.A Róma 5-8 fejezetei mind erről szólnak. Mit jelent egyáltalán a „hit általi megigazulás?” Egy belül megtisztított állapotban való életet. Isten tiszta fehér  ruhát adott nekünk, hogy abban járjunk és megőrizzük azt minden „szennyeződéstől”.

Ez az igazi keresztyénség: Egy teljesen tiszta lelkiismerettel és tiszta szívvel járni Istennel. Nincs olyan bűnünk, amiről tudomásunk lenne. Bármi ennél kevesebb lenne az egyáltalán nem keresztyénség és ilyenről szó sincs az Újszövetségben. Vagy „új teremtés” vagy és úgy jársz, mint egy „új teremtés”, vagy nem vagy az. Itt nincs helye a „félszívűségnek”.

Ma már nem visszük el az embereket ebbe az állapotba az igehirdetéseinkkel. és ezért azt mondom nektek: “elveszítettük az evangéliumot“. És ha elveszítettük az evangéliumot, akkor elveszítettük magát a keresztyénséget is.

Wesley a maga idejében sokat prédikált erről a dologról. (Olvasd el például az „Újjászületés ismertető jelei” című igehirdetését, ami minden idők leginkább megítélő igehirdetése).  Nem csoda, hogy amikor prédikált időnként emberek ezrei feküdtek a földön zokogva és összetörve. Nem csoda az sem, hogy Finney prédikációja néha annyira sokkolta a gyülekezetbe járó embereket, hogy napokig nem tudtak beszélni vagy állva maradni, annyira összetörtek. Ezek az emberek azt gondolták, hogy „üdvösségük” van, de Finney meg volt győződve róla, hogy nem így van.

Azt mondjuk, hogy „apostoli” és valódi „ébredési” igehirdetőkre van szükség. Azt gondolom, nem vagyunk tisztában vele, hogy mit kérünk. Olyan szívhez szóló, őszinte, bátor és megítélő igehirdetést, amilyet még sosem hallottunk az életünkben.

2003 augusztusában Isten felébresztett hajnali 4-kor és egy mélyebb betekintést adott Finney igehirdetéseibe, ahogyan ő a „hamis bizonyosságot” hangsúlyozta. Isten megmutatta, hogy nekem is ilyen módon kell hirdetni az igét. Attól fogva minden alkalommal ezt az üzenetet hirdettem. Kezdtem észrevenni egy nagy növekedést a kenetben és a bűntudatra ébresztésben.  Láttam gyülekezeteket, ahol minden ember sírva előre jött és megvallották bűneiket. Hasonló hatást figyeltem meg, amikor a „tiszta szívvel és jó lelkiismerettel” való keresztyén életről beszéltem, mint normál állapotról. Meg vagyok győződve, hogy még sokkal nagyobb kenet is létezik, amilyet csak a jövőben fogunk meglátni.

(Ha meg akarsz hallgatni egy ilyen igehirdetést angolul, akkor kérlek, hogy töltsd le a “Repentance in Kansas City” és “Are You Walking in Romans 8?” a honlapunkról: http://www.revivalschool.com ]

Barátaim! Valóban megtapasztaljátok ezt a „tiszta állapotot” ma?

Isten áldjon mindenkit.

Andrew Strom

-§-

Ez az írás szabadon terjeszthető, amennyiben nem ütközik jogi korlátokba

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Keresztyénség, Magyar tanítások, Szentség
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s