Tűz által megpróbált hit – Zac Poonen  

Faith Tested by Fire by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

Péter apostol azt mondja az 1 Péterben, hogy minden megpróbáltatás, amin a földi életünk során át kell mennünk csupán egy “pillanat” (1 Péter 1.6). Az örökkévalóság szemszögéből nézve még 100 év is csak egy röpke pillanat. Ezt az örökkévalósági szemléletet kell nekünk mindig szem előtt tartani a próbák közepette. Minden apostol ezzel a szemléletmóddal rendelkezett. Jakab az életünket a párához hasonlítja (Jakab 4.14), Pál pedig a „mi pillanatnyi könnyű szenvedésünknek” nevezi. (2 Korintus 4.17). Emlékezzünk rá, hogy az 1 Péter témája Isten igaz kegyelme. Ezért az első dolog, amit ebből megértünk, hogy akik Isten igaz kegyelmében részesültek, azok számára teljesen természetes, hogy különböző megpróbáltatásokon mennek át.

A próbáknak az a célja, hogy a hitünk hitelességét bizonyítsa a „tűzben megpróbált aranyhoz” hasonlóan. A föld mélyéről kibányászott arany nem tiszta. Az egyetlen módszer a megtisztítására a tűzbe tétele. Nem lehet megtisztítani az aranyat szappannal és vízzel. Az csak a koszt távolítja el, de az aranyat szennyező egyéb fémeket csak úgy lehet eltávolítani, ha az aranyat tűzbe tesszük. Akkor minden benne lévő fém elolvad, az arany megtisztul a szennyező anyagoktól. A próba, amin te is keresztülmész égető lehet. Megsebez és úgy érzed mintha tűzben lennél. Az egyetlen cél, hogy eltávolítsa az életedből a tisztátalanságokat. Például azokban az országokban, ahol a keresztyéneket üldözték, elvették a vagyontárgyaikat, mi lett annak az eredménye? Jobb esetben elmenekültek. Ezután kevésbé kötődnek a vagyontárgyaikhoz, mert most már semmijük sincs, de amikor nem üldözik őket még a legjobb hívők is kötődhetnek a vagyontárgyaikhoz. Gondolhatjuk azt, hogy mi nem kötődünk hozzá, de csak magunkat csapjuk be. Ezért Isten megengedi, hogy az üldözés egy napon minket is elérjen és akkor meg fogunk tisztulni.

Hallottam, hogy amikor a kommunisták voltak hatalmon Oroszországban, a keresztyének nem juthattak be az egyetemekre és nem kaphattak jó munkát. Csak olyan alacsonyabb rendű munkát kaphattak, mint pl. utcaseprés. Ilyen helyzetben nem tulajdonítunk jelentőséget a tisztelet és fontosság érzésének, ami egy magas beosztás vagy egy jó munkahely esetén megkísérthetne bennünket. Minden salak kiég az aranyból és valóban tisztává válik. Ezért vannak a legtisztább keresztyének a világ azon részein ma, ahol üldözés van. Ezért sosem imádkozom azért, hogy ne üldözzék a keresztyéneket, mert akkor a gyülekezet tisztasága ellen imádkoznék. Nem imádkozom üldözésért, de nem imádkozom ellene sem. Az Úr tudja mi a legjobb mindig a gyülekezetnek. Ezért ráhagyom, hogy döntse el Ő. Mindkét dolog egyformán jó nekem. Így fogunk hozzáállni ehhez, ha Isten igaz kegyelmében részesültünk.

Péter a továbbiakban azt mondja, hogy mindezek eredménye sok dicséret, dicsőség és tisztesség lesz Krisztus számára, amikor visszajön. Még ha nem is tapasztaljuk meg ezekben a próbákban Jézust, mi mégis szeretjük Őt, bízunk benne és kimondhatatlan örömmel örvendezünk. Péter látta testben Jézust, de Jézus azt mondta: “áldottak azok, akik nem látnak, és mégis hisznek” (János 20.29). Nem tudom, hogy közületek mennyien hiszik, amit ez az ige mond, hogy mi, akik testben nem láttuk Jézust áldottabbak vagyunk, mint az olyanok, mint Péter, aki látta Őt testben. Teljes szívvel hiszem ezt, mert ezt Jézus mondta. Péter a folytatásban arról beszél, hogy ha hűségesen kitartunk az ilyen próbák során, akkor elnyerjük “a lélek üdvösségét” (1 Péter 1.9). Az apostol a lelkünk üdvösségéről beszél, ami több mint a pokoltól való megmenekülés.

A lelkünk Ádámtól önzést, büszkeséget és sok más dolgot örökölt. Minden gonosz dologtól meg kell szabadulnunk, amit Ádámtól örököltünk, úgymint az anyagi dolgokhoz való ragaszkodás, a tisztelet szeretete és az én központúsága. A tűz próbája és az üldözés nagymértékben segít megszabadulni sok gonosz dologtól. .

Gondoljatok arra milyen megpróbáltatást jelent egy szellemileg sérült gyermek. Néhány ember úgy gondol rá, mint egy nagy szerencsétlenségre. Egyikünk sem imádkozik azért, hogy ilyen gyermeke legyen, de Isten megengedi, hogy egy családnak, aki szereti Őt, ilyen gyermeke legyen. Bizonyosak lehetünk benne, hogy Isten azt a javukra fogja fordítani. Megfigyeltem, hogy azokban a családokban, ahol ilyen gyermek van más családokhoz viszonyítva érzékenyebbek, áldozatvállalóbbak a más gyermekek felé való szolgálatra. Nagyon gyakran öntudatlanul is teret kap a büszkeség azoknak a szülőknek a szívében, akiknek a gyermekei mindenben ügyesek és tehetségesek. A mennyben nincs helye a büszkeségnek, de a pokolban igen. Sajnos a büszkeség megtalálható sok hívő családban.

Isten megengedi minden gyermekének, hogy megpróbáltatásokon menjen keresztül. Nagy bölcsességében pontosan tudja, hogy mikor van arra szükségünk. Amikor majd az Úr előtt állunk, rájövünk, hogy Isten egyetlen hibát sem követett el egyik próbában sem, amit megengedett az életünkben. Rá fogunk jönni egy napon, hogy minden egyes próba, amit megengedett az életünkben szükséges volt, hogy megtisztítson, mint az aranyat. Ha hiszel benne, és minden körülmények között dicséred az Urat, kimondhatatlan örömöd lesz a próbáid közepette és annak eredménye a lelked üdvösségének elnyerése lesz. Ezt a fajta üdvösséget próbálták megérteni a régi próféták, de nem sikerült nekik. Még az angyalok is vágytak betekinteni ebbe (1 Péter 1.12). Most azonban a mennyből elküldött Szent Szellem felkent embereket ennek az evangéliumnak a hirdetésére. Ezért mondja Péter, hogy ettől kezdve egy csodálatos evangéliummal rendelkezünk és át kell mennünk ilyen próbákon, még ha csak rövid ideig is, hogy jobb megértéssel rendelkezzünk és örömmel várjuk Jézus visszajövetelét és ne szomorkodjunk a próbák miatt, amiken át kell mennünk (1 Péter 1.13).

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlap címének megadásával: http://www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Tanítások
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s