A beszéded a szellemed tükre – Zac Poonen

Your Tongue Is the Test of Your Spirituality by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

A Jakab 3. fejezete a nyelv használatával kapcsolatban a legcsodálatosabb rész a Bibliában. A Példabeszédek könyve is sokat beszél arról, hogyan használjuk bölcsen a nyelvünket.

Pünkösd napján tüzes nyelvek jelentek meg az emberek feje felett. Sajnálatos módon a mai keresztyénség nem hangsúlyozza eléggé a beszéd tisztaságának fontosságát. Ha Isten komoly szolgája vagy, akkor nagyon oda kell figyelned, hogy mit mondasz. A beszéd területén elkövetett hiba az egyik fő oka annak, hogy sok igehirdető nem Isten beszédét szólja, amikor beszél. Ha Isten szószólója akarsz lenni, akkor mindenekelőtt “el kell választani a közönségest az értékestől” a mindennapi beszédedben (Jeremiás 15.19. Ha hiábavaló dolgokról beszélsz a hétköznapi életedben, akkor nem várhatod el, hogy Isten szóljon rajtad keresztül, amikor a pulpitusnál szolgálsz. A másik ok a pénz hűtlen kezelése. Isten nem tárja fel az ige mélységét azoknak az igehirdetőknek, akik hűtlenül kezelik a pénzt. (Lukács 16.11).

A nyelv olyan, mint a ló szájában lévő zabla, amivel a lovat ellenőrzés alatt lehet tartani és bármilyen irányba vezetni. (Jakab 3.3). Azok a lovak, amelyeknek nincs zabla a szájukban vadul futkároznak összevissza és az ilyen lovakkal nem lehet semmit kezdeni.  Azok a lovak azonban, amelyek megengedik, hogy a szájukba helyezett zabla által irányítsák őket, díjakat nyernek a versenyeken. Ha az életedet Isten akarata szerint akarod élni, akkor meg kell engedned neki, hogy egy zablát, egy féket tegyen a szádra. Mondd a következőt az Úrnak: azt akarod, hogy Ő felügyelje a beszédedet teljes egészében.

A nyelvet Jakab a hajó kormányához is hasonlítja (Jakab 3.4). A kormánylemez egy kis acéllemez minden csónak és hajó hátsó részén. Ha elfordítod a kormánylemezt valamelyik irányba, akkor a hajó ugyanabba az irányba fordul. Ez a kis acéllemez a hajó hátsó részén képes a megfelelő irányba fordítani a hatalmas hajót.

Nem a cselekedeted és nem is a bibliaismereted, hanem a beszéded a benned lévő szellem tükre. A beszéded alapján megmondom neked, hogy szellemi ember vagy-e, vagy sem. Jakab a fenti példákat használja arra, hogy bemutassa a nyelv fontosságát, ami igaz, hogy csak egy apró része a testnek, de hatalmas tüzet tud okozni (Jakab 3.5)! Sok hívő a nyelvével a pokol tüzét gyújtja meg (Jakab 3.6).

“A nyelvet senki sem szelídítheti meg” (Jakab 3.7-8). Egy cirkuszban még az oroszlánokat és a tigriseket is megszelídítik. Néhány ember még az oroszlán szájába is beteszi a fejét mégsem harapja az le. A nyelvet azonban senki sem szelídítheti meg. Mi tehát a megoldás a problémára? Meg kell kérnünk a Szent Szellemet, hogy szelídítse meg a nyelvünket.  Ezért Pünkösdkor a Szent Szellem tüzes nyelvek formájában szállt rá az emberekre. A Szent Szellem azt mondja ezzel, hogy „mostantól fogva Isten tüze által akarom ellenőrzés alatt tartani a nyelvedet”. Sok keresztyén nem érti meg ezt.

Nagy tragédia ma, hogy sokan, akik a Szent Szellemmel való betöltekezést hirdetik, nagyobb hangsúlyt fektetnek a nyelveken szólásra, mintsem megtanítsák az embereket arra, hogy a mindennapi beszédük Istent dicsőítse meg. Ennek az lesz az eredménye, hogy sok ember „nyelveken szólása” hamis.

Megkaptam a Szent Szellem ajándékát, hogy ismeretlen nyelven szóljak a mennyei atyámhoz és dicsérem Őt ezért, de a legfontosabb az, hogy lehetővé tette számomra, hogy ellenőrzés alatt tartsam a nyelvemet, amikor az anyanyelvemen beszélek. Ezért még inkább dicsérem Őt. Ebből tudhatjuk meg, hogy valóban Szent Szellemmel töltekeztünk-e be vagy valami más, hamis szellemet vettünk. Vizsgáld meg magad ilyen módon! “Ellenőrzés alatt tudom-e tartani a nyelvemet, amikor az anyanyelvemen beszélek?” Ha nem, akkor utasíts el minden más szellemet, amit vettél és kérd Istent, hogy töltsön be most Szent Szellemmel. Mondd azt Istennek szeretnéd, ha hatalmad lenne arra, hogy a beszéded folyamatosan Istent dicsőítse meg. Csak a Szent Szellem képes megszelídíteni a nyelvet. Nem történhet meg, hogy Istent áldod a gyülekezeti összejövetelen és utána pedig átkozod az embereket. (Jakab 3.9)?

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Keresztyénség, Tanítások
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s