A szentség és Isten változatlan szeretete – Zac Poonen

Holiness and God’s Unchanging Love by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

Hóseás Izrael északi királyságának prófétált. Próféciájának a témája a szellemi paráznaság és Isten változatlan szeretete volt. Próféciája azt mutatja be, hogy Isten magatartása a népe felé olyan, mint egy férjnek, akinek szeretete változatlan a hűtlen felesége felé.

Izraelt az Ószövetség „Isten menyasszonyának” nevezi. Az Isten és Izrael közötti kapcsolat olyan kellett, hogy legyen, mint egy házassági kapcsolat – éppen ilyen a kapcsolatunk Krisztussal ma. Ha egy feleség egy másik férfinak, aki nem a férje, vagy más férfiaknak a kegyét keresi, akkor ő hűtlen és jogosan nevezhető “paráznának”. Pontosan ugyanez a helyzet az Úrral való kapcsolatunkban is. Ha Krisztussal házasságra léptünk és szeretjük a pénzt, akkor szellemi paráznák vagyunk, mert a pénz “egy másik férfi”. Ha szeretjük ennek a világnak az elismerését, akkor az szintén „egy másik férfi” (a világ) felé való közeledés, mert megpróbáljuk elnyerni a figyelmét. Ha szeretjük a bűnös vágyakat, az is a világ része. Ez a magyarázata annak, hogy Jakab így beszél a hívőkhöz: 

Parázna férfiak és asszonyok, nem tudjátok, hogy a világ barátsága ellenségeskedés Istennel?”    (Jakab 4.4)

Hóseás ezzel a nagyon fontos témával foglalkozik. Isten nagyon fájdalmas módon tanította meg erre. Mi az, ami több Hóseás könyvében bármely más ószövetségi próféta írásához képest? Isten megpróbálja vele érzékeltetni az Ő szívét. Ez az alapelv érvényes az igazi prófétákra az Újszövetség idején is. Olyan érzést kell táplálniuk Isten népe felé, ahogyan Isten is érez feléjük. Úgy kell Isten népére néznünk, ahogyan Isten látja őket, különben csak olyan igehirdetők leszünk, akik prédikálunk valamiről, ami igaz lehet, anélkül, hogy azt éreznénk Isten népe felé, amit Ő érez. Istennek sok szenvedésen és próbán kell keresztülvinnie bennünket, mielőtt hatékonyan szolgálni tudunk az emberek felé, hogy úgy érezzünk, ahogyan Ő érez.

Hóseás idejében Izrael olyan volt, mint egy hűtlen asszony. Mivel a bálványokat imádta, ezért hűtlen volt az Úrhoz. Ezt jelenti a paráznaság. A paráznaság és a bálványimádás az Ószövetségben nagyon szoros kapcsolatban voltak egymással. A bálványimádás az Újszövetségben is a szellemi paráznaság egyik formája. A bálványimádás valami másnak az imádatát jelenti Isten helyett. Lehet az az üzleti vállalkozásod, ingatlanaid, a pénzed, a tetszetős külsőd. Lehet az a szolgálatod is, bármi, ami elfoglalja Krisztus helyét. Ami első az életedben az egy bálvány. Amint valami elfoglalja Isten helyét az életedben, bálványimádóvá, szellemi paráznává válsz. Minden szó, ami a paráznákhoz, vagy a házasságtörőkhöz szól, ilyen esetben rád is alkalmazható.

Azáltal érte el Hóseásnál Isten szívének érzékelését, hogy egy parázna asszonyt adott mellé feleségül. Nagyon fájdalmas volt Hóseás számára, hogy megtanulja az igazságot. Milyen ember az, aki képes feleségül venni egy olyan lányt, akiről kezdettől fogva tudja, hogy hűtlen lesz hozzá, házasságtörést fog elkövetni és más férfiakkal paráználkodik? A prófétáknak nagyon nagy árat kellett fizetniük azért, hogy prófétává váljanak.  Amikor Hóseás felesége hűtlen volt hozzá, ki kellett tartania mellette és szeretni őt. Egy idő után a felesége ennek ellenére elment és eladta magát rabszolgának egy másik férfinak. Hóseás ekkor pénzt fizetett érte, hogy visszavásárolja őt, és továbbra is kitartott mellette szerelemben. A felesége azonban a visszavásárlását követően is házasságtörést követett el. Hóseásnak nagyon nehéz volt türelmesnek lenni vele. Miután keresztülment ezeken a megpróbáltatásokon, Isten a következőt mondta neki:

“Most már megérted, hogyan szeretem a népemet. Most menj és prédikálj nekik.”

Amikor Hóseás keményen beszélt Isten népéhez, akkor is felfedezhető volt a szánalom a szentségről szóló üzenetében. Mi az, amit hangsúlyozott?

A szentséget és Isten változatlan szeretetét. Ez a két téma a nagy terhe minden prófétának: Isten népének szentsége és Isten változatlan szeretete az Ő népe felé még akkor is, amikor szellemi paráznaságban vannak és tévelyegnek. Megfegyelmezte őket, de Isten vágya mindig az volt, hogy visszahozza a népét magához. Jeremiás azt mondta: “a büntetést követően Isten vissza fog hozni téged.” Hóseás ugyanezt mondta: Isten szentséget vár el tőletek. Amikor nem találja azt meg bennetek, akkor meg fog büntetni titeket, de olyan nagyon szeret, hogy utána gyöngéden beszél hozzátok és visszahoz titeket a vele való közösségre. Azt mondta:

„Hogyan adnálak oda? Hogy hagyhatnálak cserben? Megesett rajtad a szívem, fellángolt minden szánalmam!”     (Hóseás 11.8)

Így kellene az igazi prófétai szolgálatnak működnie ma is a gyülekezetben. Egy igazi próféta a gyülekezetben ma ugyanazt a terhet hordozza, mint az Ószövetség prófétái Isten népe között a szentség érdekében. Isten fogja mozdítani őket az Ő megváltozhatatlan, hosszútűrő és igaz szeretete által, mert állandóan arra vágyik, hogy visszahozza az elbukott embereket magához, egy igazi szentségre. Minden gyülekezetben lennie kellene prófétai szolgálónak, ha életben akar maradni és úgy akar munkálkodni Istenért, ahogyan kell. Ez volt Hóseás alapgondolata és Isten ezért engedte meg Hóseásnak, hogy szenvedéseken menjen át. Isten ezt mondta Hóseásnak:

Menj és vegyél magadnak parázna feleséget és gyerekei fognak születni más férfiaktól.” (Hóseás 1.2)

Milyen nagy árat kell fizetnie egy prófétának? Hányan szeretnétek próféták lenni? Isten nem azt kéri ma tőletek, mint Hóseástól annak idején, de az alapelv ugyanaz: nagy szenvedéseken kell keresztül vinnie minket annak érdekében, hogy érezni tudjuk az Ő szíve állapotát. Olvasd el azokat a szenvedéseket, amiken Pál keresztülment: sok veszély érte, sokszor megbotozták, bebörtönözték, kirabolták, nem volt elég ruhája, hogy melegen tartsa magát, nem volt elég élelme, hogy jóllakjon (2 Korinthus 11.23-28). Ezeknek a próbáknak az volt a célja, hogy Pál megismerje Isten szívének állapotát. Így tudott figyelni Isten szívverésére, ugyanazt érezve, amit Ő érez. Amikor próbákon megyünk keresztül, akkor nagyon közel kerülünk Isten szívéhez. Halljuk az Ő szívverését és együtt érzünk vele, amikor Isten népéhez szólunk.

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Házasság, Magyar tanítások, Szentség, Szeretet
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s