Francis Chan bizonysága

PDF formátumban letölthető itt

“A közkedvelt író, Francis Chan nemrég tárta fel szívét a Facebook alkalmazottai előtt, azt ecsetelve, hogy hét évvel ezelőtt miért engedte el virágzó kaliforniai megagyülekezetének kormányrúdját.

A kaliforniai Simi-völgyi Cornerstone Gyülekezetbe 2010-ben körülbelül 5000 ember járt és egyre csak növekedett. De Chan úgy érezte, hogy az általa alapított megagyülekezet nem olyan volt, amilyet Isten akart.

– Egy ponton frusztrált lettem, biblikus értelemben –, mondta Chan a Facebook központban 2016. június 17-én. – Várjunk csak egy kicsit! A Biblia szerint mindegyikünknek van egy természetfeletti ajándéka, amelyet a Krisztus Teste felé kell használnia. Én meg olyan vagyok, mint akit hétről hétre 5000 ember látogat, hogy hallják és lássák az ajándékomat. Mekkora pazarlás! Majd elkezdtem azon tűnődni, mennyibe kerül ezt az egészet fenntartani: több millió dollárba!

– Tehát elpocsékolom ezeknek az embereknek a forrásait (akiknek az Írás szerint csodálatos ajándékaik vannak a Test felépítéséhez), ám ők csak itt ülnek csendben. Ülnek és engem hallgatnak.

Ráadásul úgy érezte, hogy az Egyház nem követi Isten parancsolatát, hogy szeressék egymást. A résztvevők 30 másodpercre köszönnek egymásnak, és heti egyszer különféle klikkekbe tömörülnek.

– Úgy voltam vele: „Istenem, Te egy olyan egyházat akartál, amely a szeretetéről ismert és olyan népet akartál, ahol mindenki használhatja ajándékait.” És: „Egy test vagyunk, egy tag vagyunk. De ha csak a száj az egyetlen működő rész, és egyedül húzom magam után a Test többi tagját, az engem az őrületbe kerget…”

2010-ben meghozott döntése, miszerint elhagyja Cornerstone-t, amelyet a nappalijában kezdett el, sokakat sokkolt, beleértve evangéliumi lelkipásztor társait is. A gyülekezetnek szóló akkori bejelentésében azt mondta, hogy egyfajta nyugtalanságot és indíttatást érez, hogy elengedje a megagyülekezetet és új kalandba kezdjen.

Azt is jelezte, hogy észrevette, kényelmessé vált.

A Facebook konferenciai beszédében részletesebben kifejtette, miért döntött a távozásról, beleértve azt a vágyát, hogy megszabaduljon a büszkeségétől, mivel a Crazy Love (Őrült szerelem) c. könyve bestseller lett és így ő is népszerű és keresett előadóvá vált.

– Akkor teljesen megrémültem –, emlékezett vissza Chan – a büszkeségtől, amit az váltott ki, hogy konferenciára [megyek], az arcomat egy magazin címlapján látom, és hallom a suttogást, amint belépek az előadóba, és ráadásul mindezt még élvezem is.

Egyszerre Chan meggyőzve érezte magát, és rájött, hogy mindazzá vált, ami nem akart lenni. – Mindaz lettem, amiről Te (Isten) azt mondtad, hogy gyűlölöd – jött rá. – Ki kell jöjjek ebből, különben elveszítem a lelkemet!

Ahogy el akart rejtőzni „ama furcsa celebség” elől, azt is felismerte, hogy eltűnt a régi Francis Chan, „az a szeleburdi kölyök, aki beleszeretett Jézusba a középiskolában, és elkezdett mindenkit felhívni az évkönyvből, akit ismert, hogy beszéljen nekik Jézusról, mert annyira aggódott az örök sorsukért.”

Chan kihangsúlyozta a Facebook csoportnak, hogy Isten gyűlöli a büszkeséget, és hogy az ember könnyen elveszítheti az alázatosságot.

Manapság Chan San Franciscóban egy házi-gyülekezet mozgalmat vezet (We are the church – Mi vagyunk az egyház). Jelenleg 14-15 házi gyülekezet van, mondta, és 30 pásztor (két pásztor házanként), akik mind juttatás nélkül végzik szolgálatukat. Mindegyik gyülekezetet úgy tervezték, hogy kicsi legyen. Így inkább olyanok ezek, mint egy család, ahol a tagok ténylegesen megismerhetik egymást, szerethetik egymást és használhatják ajándékaikat.

– Van néhány száz emberünk, és semmi költségvonzata nincs – magyarázta Chan. – Mindenki növekszik, mindenkinek magának kell elolvasnia a Bibliát, és az emberek tényleg törődnek egymással. Nem is prédikálok nekik. Maguktól találkoznak az otthonukban, tanulnak, imádkoznak és törődnek egymással. Ők válnak a gyülekezetté, és csak imádom, és rájövök, hogy ez a 30 srác vezeti ezt, asszonyokkal együtt.

– A csatlakozók között találhatunk olyanokat, akik az utcáról jönnek, börtönből szabadultakat, doktorokat és másokat, akik itt dolgoznak (a Facebooknál) vagy a Google-nél – mondta.

Azt is reméli, hogy évente megduplázódik a házi gyülekezetek száma, hogy így 10 év alatt 1,2 millió ember legyen a „Mi vagyunk az egyház” mozgalomban. Majd megismételte, hogy mindez anyagilag semmibe se kerül.

Hogyan hasonlítaná Chan össze a megagyülekezetet, amelyet egyszer vezetett a jelenlegi egyházi mozgalommal?

– Az egyik srác így foglalta össze: sokkal inkább olyan ez, mintha örökbe fogadnának, ahelyett, hogy árvaházban lennék – mondta Chan. – A gyülekezet, ahogy eddig csináltam, olyan volt, mint egy árvaház: van egy csomó gyerek egy vezetővel. Ahelyett, hogy azt mondanánk: „Nem, tudod mit?  Adunk neked egy otthont, ahol ezek a srácok tényleg ismerni és szeretni fognak téged, és törődni fognak veled.”

– Pont olyan ez, mint a család.

Emlékezve egy józan pillanatára, amikor még a Cornerstone Gyülekezetben volt, Chan azt mondta, hogy bemerített egy bandakölyköt, de a srác később elhagyta a gyülekezetet, bár nagyon is aktív volt benne.

– Az egyik barátom megkérdezte tőle: „Hé, miért nem vagy többé a Cornerstone-ban?” Azt mondta: „Mert félreismertem a gyülekezetet. Amikor bemerítettek, azt hittem, egy új bandába léptem be, akik a hét minden percében olyanok, mint a családom. Nem tudtam, hogy ez csak annyi, hogy valahová beülök minden vasárnap.”

Amikor Chan meghallotta ezt, teljesen kiakadt.

– Annyira felbosszantott, hogy a bandák sokkal jobban kiábrázolják a családot, mint Jézus Krisztus gyülekezete. Ezzel így nem tudok tovább élni… Valami mást fogunk tenni.

Chan azt mondta, hogy bár szereti, amit most csinál, elismeri, hogy nem könnyű, és hogy a korábbi melója a megagyülekezetben könnyebb volt néhány szempontból.

– Néhanapján azt gondolom, hogy sokkal könnyebb volt, hogy csak prédikálnom kellett, majd elmentem, hogy hazakocsikázzak, és hagyom őket, ahogy vannak – mondta nevetve a Facebook alkalmazottainak. – Nem kell foglalkoznom a problémáitokkal. Nem is látlak többé.

– Ez nagyon könnyű. Itt van ez a kör, és benne vagyunk egymás életében. Nem bántásból mondom, most nem a Facebook ellen beszélek. De mégis olyan, hogy csak azt rakom ki magamról, amit akarok. Na így működött a gyülekezet is. Hadd mutassam meg nektek vasárnap reggel a falamat és hadd mutassam meg a legjobb képeket és a legnagyobb eredményeimet.

– De ha ez egy család, akkor ott lesz rumli is. Meglátod az emberek szennyesét. Mint ahogy találkozol testvéreiddel minden karácsonykor. Zűrösek, mert a család ilyen. Na pont ezt akarta Krisztus. Ezért mi is harcolunk érte. És robbanásszerűen elkezdett növekedni.

És hogy mit csinál azzal a sok pénzzel, amit a bestsellerei után kap, Chan azt mondta, hogy mindent szétosztogat.

Évekkel ezelőtt azt imádkozta Istennek, hogy csalódott a gyülekezet gazdag emberei miatt, akik a pénzüknek csak 5-10 százalékát adják a gyülekezetbe, míg milliókból élnek. Azt kérte, hogy Isten emelje fel a gazdagok egy olyan új generációját, akik valóban az örökkévalóságért élnek, és minden pénzüket elosztogatják, vagy őt tegye gazdaggá.

– Mindent elosztogatok, hogy megmutassam, Te sokkal jobb vagy minden pénznél – emlékezett vissza az imájára Chan. Így amikor meglepően egymillió dollárt könyvelt el a következő évben a könyve révén, és még többet a rákövetkező évek során, mindet ráírta egy jótékonysági alapra, mondván: – hogy még csak hozzá se tudjak érni. Még az ebédemet sem tudom megvenni ezen a pénzen… csak jótékonysági célra adhatom.

– Ez volt a legjobb dolog! Most úgy tölthetem a napjaimat, hogy megnézem, hol vannak szükségletek a világban, és hogy én miként járulhatok hozzá.”

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: Tanítások
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s