Engedelmesség, szeretet és krisztusi természet – Zac Poonen

  Obedience, Love and Christ’s Humanity by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

Az 1 János 4.2-ben a levél legcsodálatosabb témájáról olvashatunk:

„Minden szellem, amely Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van”

János első levelében a három legcsodálatosabb téma az engedelmesség Isten parancsolatainak, az egymás szeretete és annak megvallása, hogy befogadtuk Jézust.

Emlékezzünk arra, hogy János 65 éven keresztül szemlélte az egyház fejlődését. Itt azt mondja, hogy ha Isten egyházát akarod építeni, akkor három tulajdonságot kell hangsúlyozni: az engedelmességet Isten parancsolatainak, az egymás iránti szeretetet és egy Jézus szerinti alázatot. Ez az a három tulajdonság, amit hangsúlyoznak a gyülekezetedben? Ha nem, akkor ők nem Krisztus testét építik.

A 1 János 4.4 a következőképpen bátorítja a hívőket:1

Ti az Istentől vagytok fiacskáim. … nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki e világban van”.

Ezért mindenkor győztesek lehetünk, és sosem kell félnünk a gonosztól, vagy bármi mástól a világon.

Ezt követően János visszatér az egymás iránti szeretet témájára, amire azt mondja, hogy ez az elsődleges ismertető jele annak, hogy egy személy ismeri Istent. (1 János 4.7-8). Az 1 János 4.12-ben János megismétli, amit korábban az evangéliumában is mondott:

“Istent soha senki nem látta.”

Ez az állítás csak kétszer fordul elő a Bibliában. A János 1.18-ban és itt. Ha a Szentírásnak ezt a két igéjét egymás mellé tesszük, akkor egy nagy igazságot tanulunk meg. A János 1.18 tulajdonképpen azt mondja: Istent soha senki nem látta, de Jézus eljött és bemutatta, hogy milyen is Isten valójában.” Itt az 1 János 4.12-ben azt mondja: “miután Jézus visszament a mennybe, a világ bennünk hívőkben láthatja meg, hogy milyen Isten, de csak, ha szeretjük egymást.” A világ még nem látta meg Istent, de Isten idehelyezte a földre az egyházát, hogy az emberek az egyházban lássák meg milyen is Isten valójában. Amikor Jézus itt járt a földön Ő volt Krisztus teste. Az emberek megláthatták Istent Jézusban. Most mi (az egyház) vagyunk Krisztus teste. Az embereknek meg kell látniuk bennünk Istent, ezért szeretnünk kell egymást. Amikor az Isten szerint való életet keressük, a vele és az egymással való közösséget, az életünkön keresztül meg fog nyilvánulni Isten világossága és szeretete.

Amikor Jézus a földön járt a következőt mondta: „Ha engem láttok, láttátok az Atyát” (János 14.9). Ma Krisztus testeként képeseknek kellene lennünk arra, hogy ezt mondjuk: „ha minket láttok, láttatok egy keveset abból, hogy milyen Jézus, és egy keveset abból is, hogy milyen a menny. Ha a házamban laksz meg fogsz látni egy keveset abból, hogy milyen a menny. Ha közösségben vagy velem, akkor egy kis ízelítőt fogsz kapni abból, hogy milyen Jézus és milyen a menny”. Ez kellene, hogy legyen a bizonyságtételünk. Ha nem ez a bizonyságtételünk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy csődöt mondtunk Isten előtt. Hirdethetjük az evangéliumot és taníthatjuk a Bibliát, de ha a mindennapi életünkben nem válik nyilvánvalóvá bennünk Isten élete és szeretete, akkor a bizonyságtételünk hiába való, mert a körülöttünk élő emberek nem látták meg az isteni természetet bennünk. Ez a keresztyénség tragédiája ma.

Az 1 János 4.17-ben János tovább megy, és a következőt mondja:

„Mert amint ő van, úgy vagyunk mi is ebben a világban”.

Ez egy bámulatos vers. Arra vagyunk elhívva, hogy olyanok legyünk ebben a világban, mint Jézus. Ez azt is jelenti, hogy hatalmat vehetünk a Sátán felett éppen úgy, ahogyan Jézus tette. Hiszitek ezt? Ez az egyetlen mód, hogy méltóképpen, bátran és bizalommal teljes módon élve szembenézzünk a jövővel. Az egyetlen vers, amit Isten minden őszinte gyermekének ajánlanék: “ahogyan Jézus van, úgy vagyunk mi is ebben a világban.” Élni azzal a hatalommal és sohasem élni félelemben. Nem fogunk félni, ha megértjük, hogy Isten mennyire szeret minket. (1 János 4.18). Félelem abból származhat, ha arra gondolunk, hogy Isten meg fog büntetni minket valamiért. Nincs okunk azonban a félelemre, ha megértjük, hogy Isten milyen mérhetetlenül szeret minket.

Szeressük őt, mert ő előbb szeretett minket!”  (1 János 4.19).

Minél inkább felismerjük, hogy Jézus mennyire szeretett minket, az Ő iránti szeretetünk még inkább nőni fog. A teljes szeretet kiűzi a félelmet, de senki sem mondhatja, hogy szereti Istent, ha gyűlöli az atyjafiát. Az ilyen ember nem hívő, hanem hazug. Itt egy olyan testvérre hivatkozik, „akit látsz” (1 János 4.20). Könnyű szeretni azokat a hívőket, akiket sosem látsz – olyanokat, akik távol, külföldön élnek, de az a testvér, akivel rendszeresen találkozol, meg fog vizsgálni téged, hogy valóban szereted-e Istent vagy nem.

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Bizonyságok, evangelizálás, gyülekezet, gyülekezetépítés, Keresztyénség, Szeretet, Tanítások
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s