Az igazság, vagy a hamisság nagy próbája – A.W. Tozer

The Great Test: Modifying the Truth by A.W. Tozer

PDF formátumban letölthető itt

… Minden gyülekezeti tagnak, minden evangélistának, minden keresztyénnek meg kell hoznia egy döntést. Ez ítélet kérdése.

A kérdés a következő: Megváltoztathatjuk-e az igazságot a tanítás vagy a gyakorlat terén annak érdekében, hogy több követőt nyerjünk meg magunknak? Vagy megalkuvásmentesen az igazságot hirdetjük és éljük meg azt a gyakorlatban, vállalva annak a következményét? Ha úgy döntünk, hogy elferdítjük az igazságot és a gyülekezeti gyakorlatot, akkor felelősek vagyunk a következményekért, akármi is legyen az. Isten már tudja ennek a következményét és a történelem is megmutatta, hogy mik azok. Ha azonban megalkuvásmentesen ragaszkodunk az igazsághoz, akkor Isten magára vállalja a felelősséget.

Az üzletembereknek döntést kell hozniuk az üzleti életben. Mindenkinek döntenie kell, amikor elkészíti a jövedelemadó bevallását. A diákoknak is dönteniük kell az iskolában. Döntenünk kell mindenhol az életben, ahol hatással vagyunk a társadalomra. Kiállunk az igazság mellett és aszerint cselekszünk, vagy kényelmességből elferdítjük az igazságot annak érdekében, hogy népszerűbbek legyünk, több követőnk legyen és könnyebben boldoguljunk a világban?

Ilyen kérdést sosem lenne szabad feltenni. Olyan ez, mintha a következőt kérdeznénk: “Hűségesnek kell lenni egy férjnek a feleségéhez?” Csak egyetlen válasz lehetséges arra a kérdésre, amikor megkérdezzük, hogy “ragaszkodni kell-e az igazsághoz és aszerint kell-e élni a gyülekezeti életet, vagy szabad meghamisítani azt egy közvetlen és látható eredmény elérése érdekében?” Erre csak egy válaszunk lehet. Ez nem lehet vita kérdése, és nem is olyan valami, amiről az imakamránkban szabad lenne elmélkedni. Ez állandó  vita tárgya azonban a konferencia összejöveteleknek, a vezetői megbeszéléseknek, vagy amikor egy pásztornak meg kell hoznia egy döntést.

Az igazság mellett való kiállás és az aszerint való gyülekezeti élet az, amiben én különbözök nagyon sok embertől, akik talán sokkal jobb képességgel rendelkeznek, mint én. Régóta ez a személyes meggyőződésem, és messzemenően megerősíti ezt a modern evangéliumi gyülekezetek gyakorlata, akik szinte kivétel nélkül amellett döntöttek, hogy egy kicsit módosítják az igazságot és a gyülekezeti gyakorlatukat annak érdekében, hogy több követőjük legyen és sikeresek legyenek. Amikor arról döntünk, hogy meghamisítjuk az igazságot, azzal a döntésünk következményét magunkra vállaljuk. Mik lehetnek ezek a következmények?

A Szent Szellem távol fog maradni a gyülekezeti dicsőítésből. Sok ember azt sem tudja, hogy mit jelent a szellem általi dicsőítés. Ez tragikus. Vágyom rá, hogy valamelyest  változzanak meg  a dolgok, hogy megláthassam az Úr dicsőségét Isten népe között.

Bevallom, hogy néha az az érzésem, mint Isten emberének, aki a következőt mondta:

„Vajha szárnyam volna, mint a galambnak! Elrepülnék és nyugodnám. Íme, messze elmennék és a pusztában lakoznám.   (Zsoltár 55.7-8)

Az Úr népe közül sokan nem tudják, hogy miről beszélsz, ha a szellem általi dicsőítésről van szó a gyülekezetben. A dicsőítők szegény áldozatai azoknak a vezetőknek,  gyülekezeteknek, felekezeteknek és pásztoroknak, akik olyan „nemes” döntést hoztak, hogy meghamisítják egy kicsit az igazságot és a gyülekezeti gyakorlatot. Isten válasza azonban erre a következő:

“Ha ezt cselekszitek, akkor vissza fogom vonni az imádat szellemét tőletek és el fogom mozdítani a gyertyatartótokat!”

-§-

Forrás: Rut, Rot or Revival, A.W. Tozer

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Bizonyságok, evangélium, evangelizálás, gyülekezet, Keresztyénség, Szentség, Tanítások, vezetés
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.