Keresztyének, akik azt gondolják megértették az Újszövetséget – Zac Poonen

Christians Who Think They Have Understood The New-Covenant by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

A zsidók azzal dicsekedtek, hogy más népekkel ellentétben ismerik Isten Igéjét, ennek ellenére nem az Ige szerint éltek és végül teljesen elutasították az egyetlent, aki eljött közéjük, akiről Isten Igéje prófétált. Hasonló eset velünk is előfordulhat, akik megértettük az Újszövetséget és dicsekszünk vele, de közben becsapjuk magunkat.

Követve a Living Bible fordítás Róma 2. fejezetének az alkalmazását, a következő veszéllyel nézünk szembe: úgy is mondhatnánk, hogy „milyen kár, hogy sok keresztyén nem értette meg az Újszövetséget, amit mi olyan világosan megértettünk”.

De várjunk csak! Vizsgáljuk meg öszintén a saját életünket és nézzük meg, hogy mennyivel jobb, mint azoké a keresztyéneké, akik nem értették meg az Újszövetséget? Lehet, hogy csak az újszövetségi teológiai ismereteiddel dicsekszel, de beléptél egy Újszövetség szerinti életbe is?

Tudjuk, hogy Isten igazságos és nem személyválogató, ezért azt gondolod, hogy elmarasztalja a többi keresztyént a miatt, amit tesznek, de elnézi azt, amit te teszel, amikor ugyanazokat cselekszed – csupán azért, mert te azt állítod, hogy „egy újszövetségi keresztyén vagy.

Isten valóban hosszútűrő velünk. Ad nektek időt, hogy meglássátok az igazi állapototokat az Ő fényében. A jóindulatának jele az, hogy rávezet titeket, vizsgáljátok meg magatokat és bánjátok meg bűneiteket.

Azt gondolhatod, hogy minden rendben van veled, mert te nemcsak megértetted az Újszövetséget, hanem meg is magyaráztad azt másoknak. Nagy veszélyben leszel az Isten ítéletének napján, ha nem élsz azok szerint az igazságok szerint, amit másoknak tanítasz.

El fog jönni a nap, amikor Isten meg fogja ítélni mindannyiunk életét – a legtitkosabb gondolatokat, viselkedéseket és indítékokat. Pontosan azt fogja kapni mindenki, amit a cselekedetei alapján megérdemel – örök élete lesz azoknak, akik türelmesen megcselekedték az Ő akaratát, és az Ő dicsőségét és tiszteletét keresték. El fogja azonban utasítani azokat, akik azt mondták, hogy ismerik az Újszövetséget, de önző módon, szellemi büszkeségben és titkos bűnökben élték az életüket.

Örökös sírás és fogcsikorgatás lesz a sorsa azon a napon az „újszövetségi” keresztyénnek és a többi keresztyénnek is, ha megmaradtak a bűneikben. Dicsőség és tisztelet lesz viszont Istentől azoknak, akik engedelmeskedtek neki függetlenül attól, hogy „újszövetségi” keresztyénnek vagy valamilyen másfajta keresztyénnek hívták magukat, mert Isten nem személyválogató.

Az igazság az, hogy Isten meg fog ítélni mindenféle elkövetett bűnt. Meg fogja ítélni még a nem keresztyéneket is a bűneik miatt, még akkor is, ha nincs Bibliájuk, mert adott nekik egy lelkiismeretet, ami megmondja nekik, hogy mi a jó és mi a rossz. Isten Igéje beléjük van írva és a lelkiismeretük vagy vádolja, vagy felmenti őket.

Isten azonban súlyosabban fogja megítélni az újszövetségi keresztyéneket, ha bűnt követnek el, mert ők jobban ismerik Isten parancsolatait másoknál, akik nem engedelmeskednek neki. Az üdvösség nem azoknak adatott, akik csupán tudják, hogy mit kellene tenniük, hanem azoknak, akik valóban meg is teszik azt. Isten többet vár azoktól, akiknek több adatott.

Ezért neked „újszövetségi keresztyénnek” nem kellene azt gondolnod, hogy minden rendben van Isten és te közötted csupán azért, mert megértetted az Ő igazságát. Azt sem kellene gondolnod, hogy Istennek egy különleges barátja vagy, mert tudod mi az Ő akarata; tudod mi a jó és mi a rossz, és világosan megértetted az Ő újszövetségi kifejezéseit. Azt is gondolhatod, hogy egy világító szövétnek vagy, aki képes az egyszerű hívőket Isten mélyebb igazságaira elvezetni.

Először azonban magadat vizsgáld meg. Talán azt mondod másoknak, hogy ne lopj, de elfogadtál valaha elismerést olyan dologért, amit nem te csináltál? Azt mondod, hogy rossz dolog elkövetni a házasságtörést, de közben egy csinos nő után vágyakozol? Azt mondod: „Ne imádd a bálványokat,” de közben bálvánnyá tetted a pénzt az életedben?

Büszke vagy arra, hogy ismered az Újszövetséget, és közben megcsúfolod Istent azzal, ahogyan élsz!

Az Újszövetség ismeretének csak akkor van értéke, ha a szerint is élsz. Ha azonban nem a szerint élsz, akkor nem vagy jobb másoknál. Ha a többi keresztyén (akiket te lenézel) engedelmeskedik Isten parancsolatainak, akkor Isten meg fogja jutalmazni őket még akkor is, ha nem értették meg az Újszövetséget. Ők jobb helyzetben lesznek az ítélet napján, mint te, aki olyan sokat tudsz Istenről és az Ő ígéreteiről, de nem a szerint élsz.

Nem vagy egy újszövetségi keresztyén csak azért, mert egy újszövetségi gyülekezethez tartozol, vagy megértetted az Újszövetség igazságait. Nem. Egy valódi újszövetségi keresztyén az olyan, akinek a szíve mindig rendben van Isten előtt, mert megítéli magát és egy győzedelmes életet él minden nap. Isten nem azokat keresi, akiknek helyes tanításuk van, hanem akik a szívükben és gondolkozásukban készek megváltozni a Szent Szellem által, hogy valóban Jézus nyomdokában járjanak minden nap. Csak azok fogják az utolsó napon elnyerni a jutalmukat Istentől, akiknek az életében végbement egy ilyen változás. Akinek van füle hallja.

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Tanítások
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.