Szellemi érettségre jutni a próbák által – Zac Poonen

Spiritual Maturity through Trials by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

Jakab apostol a következőt mondta:

„Teljes örömnek tartsátok, atyámfiai, amikor különféle kísértésekbe estek.” (Jak. 1:2)

Ha valódi hitetek van, akkor örvendezni fogtok, ha próbákkal találjátok magatokat szemben. Ez olyan, mint amikor az 1000 rúpiás bankjegyet lézer leolvasó alá teszik, hogy megvizsgálják, vajon az igazi vagy hamis. Miért kellene félned az ilyen vizsgálattól? Ha a hited hamis, akkor nem jobb inkább most megtudni, mint Krisztus ítélőszéke előtt? Jó dolog tehát, hogy Isten keresztülvisz minket néhány próbán, hogy bizonyosságot kapjunk arról, vajon a hitünk igazi vagy hamis. Örvendezzetek tehát! Ha házat építesz, nem lenne jobb, ha az alapok lehelyezése közben jönne egy földrengés, és nem a ház teljes felépítése után? Ha az alap nem lenne elég erős, akkor rögtön meg tudod erősíteni azt. Éppen így jó dolog keresztülmenni próbákon a keresztyén életed elején. Elmondhatod: „Bízom az Úrban.” Ha azonban egy kis pénzügyi nehézségbe kerülsz, elkezdesz aggódni és panaszkodni. Lehet, hogy beteg vagy és elkezded kérdezgetni Istent. Vagy ha néhány emberi ellenállással találod magad szemben, elbátortalanodsz és elveszíted a hitedet. Ezek a próbák fogják bizonyítani számodra, hogy a hited valójában nem volt igazi.

A próbák eredményeként fejlődik ki a türelem és a kitartás tulajdonsága is bennünk. A hit mellett folyamatosan szükségünk van kitartásra is. Ha engedjük, hogy ez a kitartás elvégezze ezt a munkát bennünk, akkor az tökéletessé, teljessé és hibátlanná fog tenni minket (Jakab 1:4). Figyeljük meg a célt: “tökéletes, teljes, hibátlan”. El akarsz jutni ide? Az út a próbákon keresztül vezet. Nincs más út, amin keresztül el lehetne jutni ide. Mivel még nem jutottunk el ide, ezért sok próbán kell keresztül menni. Ha megszereztem bármi szellemi értéket az életemben, az azon próbák által történt, amiken az Úr keresztülvitt engem. Sokkal több próbán kell azonban keresztülmennem, hogy elérjem a célt, ami a ‘tökéletes, a teljes és a hibátlan.’ Isten célja mindannyiunk számára ez. Ne bátortalanodjatok el, ha néhány próba során rájöttök, hogy a hitetek nem valódi.  Köszönjük Uram, hogy megmutattad ezt nekünk és kérünk téged, hogy adj nekünk egy valódi hitet. Isten meg fogja adni azt neked.

Az 1 Péter 1:7-ben Péter apostol azt mondja, hogy minden próba célja, hogy igazolja a hitetek valódiságát – hasonlóan ahhoz, mint ahogyan „az aranyat tűzben próbálják meg.” Amikor az aranyat a föld mélyéből kibányásszák, az nem tiszta. Ahhoz, hogy tiszta legyen, a tűzbe teszik. Nem tudod az aranyat megtisztítani szappannal és vízzel való súrolással. Az csupán a koszt távolítja el, de az aranyban szennyezőként jelen lévő fémek eltávolításához tűzbe kell tenni. Ekkor minden benne lévő szennyező fém megolvad, és az arany megtisztul attól. Azok a próbák, amiken keresztülmész, lehetnek égetőek. Ez megsebez, és úgy érzed, mintha tűzben lennél. Az egyetlen célja, hogy kivesd az életedből a tisztátalan dolgokat.

Isten minden gyermekének megengedi, hogy próbákkal nézzen szembe. A hatalmas bölcsessége által pontosan tudja, hogy mikor küldje a próbákat. Amikor az Úr előtt állunk fel fogjuk fedezni, hogy Isten sosem követ el egyetlen hibát sem, amikor próbákat enged meg az életünkben. Minden egyes próbában, amit megengedett az életünkben, fel fogjuk fedezni azon a napon, hogy az azért volt, hogy megtisztítson minket, mint az aranyat. Ha elhiszed ezt, akkor minden időben dicsőíteni fogod az Urat. Kimondhatatlan örömöd lesz a próbák idején – és az a lelked üdvösségét fogja eredményezni. Ez az az üdvösség, amit a próféták a régi időkben próbáltak megérteni, de nem tudtak. Még az angyalok is vágytak rá, hogy betekintsenek ebbe. (1 Péter 1:12) Most azonban a mennyből elküldött Szent Szellem felkent embereket, akik ezt az evangéliumot hirdetik. Ezért mondja Péter, hogy mivel ilyen csodálatos evangéliummal rendelkezünk, és ha rövid időre is, de keresztül kell mennünk ezeken a próbákon, Jézus eljövetelére tekintve erősítsük meg a gondolatainkat, hogy ne okozzanak bennünk zavart azok a próbák, amikkel szembe kell néznünk. (1 Péter 1:13).

-§-

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

 

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.