Valóban meghalni önmagunknak, nem csak tettetni – Zac Poonen


Actually dying to Self Not Pretending by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

Sokszor beszéltünk már a lélekről, a lelki életről. Ténylegesen meg kell halnunk a lelki életünknek. (Máté 10:39, 16:25, Lukács 9:24, 17:33, János 12:25)

Az egyik kedves testvérünk, aki egy jó barátom, tegnap elmondott nekem egy aranyos történetet. Elmondom nektek is, hogy épülésetekre szolgáljon. Egyszer valahol színdarabot adtak elő, amelyben eljátszották Jézus keresztre feszítését. Az egyik színész ott állt megfeszítettként, és az embereknek úgy kellett tenniük, mintha leköpdösnék őt. Amíg ott „függött” a kereszten, valaki véletlenül igazából leköpte. Erre ő azt mondta neki: „Na, várj csak, amíg lejövök innen! Hogy merészelted?”

Ez történik sok hívővel is. Azt mondják, meg akarnak halni Jézussal együtt, egészen addig, amíg valaki felbosszantja őket, és akkor ez az egész színjáték eltűnik. Kedves testvéreim! Igazából meg kell halnunk (a lelkünknek), nem csak úgy tenni, mintha meghalnánk. Ez nem egy színdarab, ez a valóság!

Aki követni akarja Jézust, az vegye fel a keresztjét, és haljon meg. Akkor Isten feltámasztja őt. Ha az emberek zaklatnak, leköpnek, vagy akár meg is ölnek, tegyék azt. Az Úr azt mondta nekem: „Ha mindig a kereszt útját választod, akkor az erőm veled lesz. Ha azonban azt választod, hogy nem akarod felvenni a kereszted, az erőm azonnal el fog távozni tőled.” Ez nagyon beleégett az emlékezetembe. Ezt 1963-ban mondta nekem az Úr, több mint 53 évvel ezelőtt, és soha nem felejtettem ezt el.

Sokszor előfordult, hogy telesírtam a párnámat az ágyamban fekve, és azt mondtam: „Uram, nem akarok soha eltávozni az utadról, csak a kereszt útját akarom követni. Bármi történik velem, bármit is tesznek velem az emberek, nem fogom megtorolni, nem fogok velük veszekedni, harcolni. Tegyenek velem bármit, vihetnek bíróság elé, megölhetnek, vagy ami tetszik nekik, nem fogok velük harcolni.” Ha gyűlölsz valakit, akkor az olyan, mintha veszekednél, harcolnál vele. Nem akarok gyűlölni senkit. Ha valakinek rosszat kívánsz, még ha nem is mondod azt ki (mint ahogyan az a színész az elején említett színdarabban), ha csak azt kívánod magadban, hogy „majd én megmutatom neki, kivel kötekedjen”, akkor nem haltál meg.

Van egy igevers az Ószövetségben, ami nagyon áldásos és építő volt számomra, amikor a meghalás témáján gondolkodtam. Jób könyvében azt olvassuk, hogy Jób azt mondja: „Miért is nem haltam meg fogantatásomkor; miért is nem múltam ki, mihelyt megszülettem?” (Jób 3:11). Ezután leírja, milyen lett volna az a halál, ha elvetélt magzatként hal meg (Jób 3:16). Azt mondtam: „Uram, ha valóban meghalok Krisztussal, akkor a halál az ilyen lehet.”

Ott a gonoszok megszűnnek a fenyegetéstől, és ott megnyugszanak, akiknek erejük ellankadt” (Jób 3:17). Azt gondoltam: „Nagyon jó, akkor ez a gonosz ember, Zac Poonen nem lesz többé dühös, és nem veszi magára a bosszantásokat. Akkor fogolyként megnyugszom, és nem fogom hallani többé a gonosz hangját, aki a Marionett-mester, és a szolgák megszabadulnak az uruktól”.

A foglyok ott mind megnyugszanak, nem hallják a szorongatónak szavát. Kicsiny és nagy ott egyenlő, és a szolga az ő urától szabad.” (Jób 3:18-19)

Nagyszerű! Meg akarok halni! Meg akarok halni Jézussal. Nem mondhatom el magamról, hogy hűségesen követtem ezt az utat az elmúlt 53 év alatt, de megértettem az alapelvet. Néha elbotlom, elesek, de felállok, és bűnbánatot tartok. Időbe telt, mire megtanultam, hogyan haljak meg igazából. Történtek dolgok, amiktől elbátortalanodtam, és egy idő után kiformálódott a szolgálatom. Sajnos az elején a szolgálatom annyira magával ragadott, hogy fontosabb lett, mint az életem. Nagy a veszélye annak, amikor valaki számára túl fontos lesz a szolgálata, és velem ez történt akkor. Az emberek elkezdték elfogadni a tanításomat, utazgattam ide-oda, és a belső életem elkezdett lanyhulni. Ekkor kezdtem el újra keresni Istent, és azt mondtam: „Uram, egy képmutató vagyok! Azt akarom, hogy újra találkozz velem, és tölts be ismét a Szent Szellemeddel.” Így találkozott velem az Úr másodszor.

Azt akarom ezzel elmondani, hogy nagyon szoros kapcsolat van a kereszt útjának választása és a Szent Szellemmel való betöltekezés között. (Lásd Jézus bemerítkezésekor.) Ha arra törekszel, hogy be legyél töltekezve Szent Szellemmel, akkor meg kell halnod magadnak. Nagyon szoros a kapcsolat a kereszt útja és a Szellemmel való teljesség között. Úgy hiszem, hogy ez az, amit a kedves pünkösdi és karizmatikus barátaink nem igazán értenek. Hangsúlyozzák a Szent Szellemmel való betöltekezést, de nem látják, hogy a kereszt útja mennyire szorosan kapcsolódik hozzá. A Szent Szellem vezette Jézust a keresztre. Azt írja az Ige, hogy eltökélte, hogy elmegy Jeruzsálembe (ahol elfogják és keresztre feszítik). A Máté 26-ban azt olvassuk, hogy az utolsó vacsora után himnuszt énekeltek, és úgy mentek a kereszthez. Ez az egyik dolog, amit Jézus tett, mielőtt a keresztre ment: annyira izgatott volt, hogy dicsőítést énekelt Istennek a tanítványaival.

Ezt akarom én is. Az évek során azonban ez küzdelmes volt, sokszor elbuktam, de fokozatosan megértettem, hogy a meghalás útja az élet útja. Ha meghalunk Jézussal, élni fogunk Vele.

Kiegészítő gondolat egy másik igehirdetésből ehhez a témához:

Aki fizikailag meghal, azt eltemetik, és az van a koporsójára és a sírjára írva, hogy „nyugodjék békében”. Ez kellene, hogy történjen a hívőkkel is, amikor meghalnak maguknak: békében nyugodni. Ha valóban meghalunk magunknak, akkor az Úr békessége lesz bennünk.

–          § –

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: http://www.cfcindia.com

Fordította: Rodenbücherné Koncz Nikoletta (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s