Az evangélium üzenetére adott válaszunk – Zac Poonen


Our Response to the Gospel Message by Zac Poonen

PDF formátumban letölthető itt

Egy ilyen fantasztikus evangéliumra, Isten óriási kegyelmét figyelembe véve hogyan kellene reagálnunk?

Mindenekelőtt oda kell szánnunk a testünket Istennek naponta élő áldozatként. (Róma 12:1). Isten nem a pénzünket akarja, hanem a testünket! Az ószövetségi égő áldozathoz hasonlóan fel kell áldoznunk a testünket és ezt kell mondani: „Uram! Itt van a szemem, a nyelvem, a kezem, a lábam, a fülem, a testi szenvedélyeim – mindent az oltárra helyezek.” Ezt követően oda kell szánnunk az elménket is az Úrnak, hogy megújítsa azt (Róma 12:2). Ez akkor történik meg, amikor megengedjük az elménknek, hogy átitatódjon Isten beszédével. Sokunknak nagy problémái vannak a szennyes gondolatokkal. Miért? Mert a múltban arra használtuk az elménket, hogy világi módon gondolkodjon. Isten most azt akarja, hogy megváltozzon a gondolkozásmódunk, ezért elkezdünk Ő szerint való módon gondolkodni. Így az elménk fokozatosan megújul.

Az újjászületésünk pillanatában nem azonnal kezdünk el Isten szerint való módon gondolkozni mindenről, de attól a pillanattól fogva Isten akarata az, hogy változzon a gondolkozásmódunk, így aztán fokozatosan elkezdünk mindent úgy látni, ahogy Ő lát. Elkezdtük a pénzt úgy látni, ahogy Isten látja azt? Elkezdtük a nőket úgy látni, ahogy Isten látja őket és nem úgy, ahogyan a világi emberek látják őket? A világ lenézi a nőket és vágyakozik utánuk. Isten egyiket sem teszi. Elkezdtünk úgy tekinteni az ellenségeinkre, ahogyan Isten tekint rájuk? A világi emberek gyűlölik az ellenségeiket, de Jézus szereti őket. A gondolkozásunk minden területen meg kell, hogy újuljon! Ahogyan olvassuk Isten Igéjét és engedelmeskedünk annak, a Szent Szellem az elménk megújulása által Krisztushoz hasonlóvá formál át minket.

Az átalakulás először a bensőnkben történik meg. A Róma 12:2 szerint a „ne szabjátok magatokat ehhez a világhoz” arra tanít minket, hogy a világiasságunknak a gondolkozásmódunk a forrása. Sokan úgy gondolják, hogy a világiasság jellemzője az öltözködési mód. Nem. Eredendően az a gondolkozásunkból fakad. Öltözködhetünk nagyon egyszerűen és annak ellenére nagyon szerethetjük a pénzt. Az ember a külső megjelenést nézi, Isten viszont a szívet nézi. Jézus igazi tanítványa Istennek akar engedelmeskedni. Csak akkor érthetjük meg Isten tökéletes akaratát az életünkre vonatkozóan, ha a testünket és az elménket így tudjuk bemutatni Istennek (2. vers).

A továbbiakban Pál a Róma 12-ben Krisztus testének építéséről beszél. Az evangélium célja nem az egyéni üdvösség elérése, hanem az, hogy Krisztus Testének részévé váljunk – ahol gyakoroljuk az Isten által adott ajándékokat – prófétaság, szolgálat stb. Nemcsak az 1 Kor 12-ben, hanem a Róma 12:6-8-ban is szerepel a Szent Szellem ajándékainak felsorolása. Itt egy olyan ajándékot említ, amelyet aligha keres egyetlen keresztyén is – a nagylelkűség ajándékát – azt az ajándékot, hogy pénzt adjunk a gyülekezet szegényeinek és támogassuk Isten munkáját (8. vers).

A 12. fejezet további része arról beszél, hogyan viszonyuljunk másokhoz Krisztus testében. A Róma 12:16 arról beszél, hogy „ne kevélykedjetek, hanem az alázatosakhoz szabjátok magatokat.” Krisztus Testében mindenkivel jó kapcsolatot kell ápolni, de különösen a szegényekkel – mivel Isten e világ szegényeit választotta ki, hogy hitben meggazdagítsa őket (Jakab 2:5). „Soha ne állj bosszút senkin, mert a bosszú Istené (Róma 12:19. vers). Ahogy az imádat és a dicsőség egyedül Istené, úgy a bosszú is egyedül Istené. Ugyanúgy nincs jogunk bosszút állni másokon, mint ahogy ahhoz sincs jogunk, hogy imádatot vagy dicsőséget fogadjunk el másoktól.

A Róma levél 13. fejezete a világi hatalmasságoknak való engedelmességről szól. Az evangélium azt tanítja, hogy először is engedelmeskedjünk Istennek (Róma 12:1-2); azután egymásnak Krisztus testében (Róma 12:3-21); végül pedig a világi hatóságoknak – mert ők “Isten szolgái” (Róma 13:3-7). Ezért fizetünk adót és ezért engedelmeskedünk országunk törvényeinek.

–          § –

Ez az írás – változtatás nélkül – szabadon terjeszthető a szerző nevének és a CFC honlapcímének megadásával: http://www.cfcindia.com

Fordította: Abonyi Sándor (https://keskenyut.wordpress.com)

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Christ in an uncompromised way. Pioneer, who tries to walk on the way of the minority, cleansed from traditions, making it clear for others to walk on, as well.
Kategória: Tanítások
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .