Magamról

Eredeti szakképzettségem gépész- és gazdasági mérnök és a pályakezdéstől a nyugdíjazásig egy nagyvállalatnál – később multi cégnél – dolgoztam, különböző alsó – és középvezetői beosztásokban. Az életem derekán, a szakmai ‘karrierem’ csúcsán ragadott meg és hívott el az Úr, hogy neki szolgáljak. Mindig a “páli életút” volt a minta számomra: munka (“sátorkészítés”) mellett szolgálni az Urat és betölteni személyes elhívásomat.

Drámai módon tapasztaltam meg a megtérést és az újjászületést, valóban halálba adva régi természetemet, egy új teremtéssé válva a Krisztusban. Mások és magam bűnének meggyűlölése, a Krisztusban megtapasztalt kegyelem és igazság megismerése és az abban való járás vált életem meghatározójává.

Az elmúlt több mint húsz éves hívő életem során megtapasztaltam a magányos keresztyén életét, elöljáróként közel húsz éven át a szervezett gyülekezeti életet a karizmatikus mozgalomban, és egy ideje az intézményes gyülekezeten kívüli (egyszerű, családias, természetes) házankénti gyülekezés útját járva, teljes szabadságban a Szent Szellem vezetésének engedelmeskedve szerzek hasznos tapasztalatokat.

Az ige igazságát betöltve merítkeztem be vízbe, majd Szent Szellembe és hamar megmutatta az Úr a személyes elhívásomat is, ami az Ő egyházának építése. Az ezzel kapcsolatos igei látásomat 1999-ben a Merre tovább gyülekezet címen kiadott könyvemben fogalmaztam meg először. A szolgálatom azóta is ebben a mederben halad, de Isten sok további kijelentést adott ezekkel kapcsolatban az elmúlt évek során, amik a blogon lévő anyagaimból (MP3-as tanítások és írások) ismerhetők meg. Az írások a Hangoskönyvek  menüpont alatt digitális könyvekben egybeszerkesztett formában is elérhetők.

Szolgálatom során a következők váltak hangsúlyossá számomra:

– a személyes elhívások megismerése

– a szolgálai ajándékok felismerése és gyakorlása

– a szentek felkészítése a szolgálatra

– Biblikus gyülekezeti minta és a többszemélyes vezetési mód megélése,

– az elöljárók, mint feddhetetlen példaképei a nyájnak másokat felemelve és ne a “piramis” csúcsán másokat alávetettségben tartva szolgáljanak.

Mindezeknek igehirdetésekben, írásoknak, fordításoknak honlapokon való közzétételével, személyes kapcsolatokon és szolgálatokon keresztül való átadásával adtam hangot. Tekintettel arra, hogy a világból megtérve, gyülekezeti gyakorlat ismerete nélkül “csöppentem bele” a  gyülekezeti életbe, a hívő életem során sok olyan “atyai hagyománynak” számító  gyülekezeti gyakorlatot ismertem meg, amik eltérnek az ige igazságától. A kialakult gyakorlatokkal ütköző igei igazságok felvállalása és hirdetése az eltelt évek során egyre több konfliktus forrásává vált számomra. Több – hasonló úton járó – külföldi szolgálóval való kapcsolat bátorított arra, hogy vállaljam az ige megalkuvásmentes képviseletét, ami oda vezetett, hogy többekkel együtt megváltunk az intézményes gyülekezeti élettől és azóta egyszerű, házankénti gyülekezés formájában éljük meg közösségi életünket.

Elsőként tértem meg a családunkban. Magányos hívőként élve az életemet, de folyamatosan az igét képviselve a családban két éven belül az egész családom megtért. A feleségem, fiam és a lányom is az Urat szolgálják. Hat unokánk van.

Arckép 2014

Abonyi Sándor

Az alábbi email címen kapcsolatba léphetsz velem. Kélek írj te is magadról néhány sort (kor, családi állapot, megtérés, bemerítkezés, közösség, szolgálat), hogy én is megismerhesselek téged, és így hitelesebb választ tudjak adni az esetleges kérdéseidre.

Elérhetőség: abonyis@gmail.com 

12 hozzászólás a(z) Magamról bejegyzéshez

 1. István szerint:

  Kedves Sándor!
  Nagyon érdekelne (dióhéjban) mik lehetnek -(” hívő életem során sok olyan “atyai hagyománynak” számító gyülekezeti gyakorlatot ismertem meg, amik eltérnek az ige igazságától. “)- ezek a hagyományok. A mai napon olvasgattam a blogon néhány cikket és sok esetben egyezik a látásom velük. Örülök neki mert már kezdtem azt hinni el vagyok tévedve.
  Az Úr Jézus gazdag áldása legyen ezen a szolgálaton!
  Testvéri szeretettel: István

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves István! Szívesen váltok erről a kérdésről bővebben szót, de ez a kérdés sokkal terjedelmesebb annál, hogy itt néhány szóval megválaszoljam. Ha megkeresel a fent megadott email címemen, akkor részletesebben meg tudjuk beszélni. Csak utalni szeretnék rá, hogy az első századi gyülekezetek a Szent Szellem vezetésében (lásd. 1 Kor. 14. is) igen nagy szabadságban élték meg az alkalmakat. Ma szinte minden felekezetnek kialakult a maga szokásrendszere, ami hónapokon éveken keresztül, sőt évtizedeken keresztül alig változik: hol jönnek rendszeresen össze, hogyan megy le egy Istentiszteleti alkalom, ki szokott rendszeresen prédikálni, mennyi a igehirdetés megszokott ideje, szószékről vagy pulpitus mellől prédikál, esetleg milyen öltözetben, mikrofonba, ha 20-an vannak is, a kórus, vagy dicsőítő csoport helye, énekek, ideje, Úrvacsora osztás módja, keresztelés (bemerítés) módja, az adakozás módja, az egész alkalom szokásos menete és időtartama, megszokott ismétlődő programok a gyülekezetben, új tag felvétel módja stb. stb., csak szerettem volna érzékeltetni. Mindezek elég kötöttek és kialakult szokások egy-egy gyülekezetben, amikről az ige semmit sem közöl, hogy ezek hogyan legyenek. Ezek a szokások olyan erősen beleívódnak egy idő után a gyülekezeti tagok életébe, hogy bálvánnyá válik és képtelenek változtatni rajta, néha még szakadásokhoz is vezetnek. Az ige azt mondja, ahol Isten szelleme van ott szabadság van; ilyen merem szokásrendszerben működő gyülekezeteknél nagyon kis helye marad a Szent Szellemnek, aki szereti a változatosságot és sokszor meglepő módon működik. Ettől sokan félnek, hogy felborul a szépen megtervezett program. A kérdés akkor az: ki is ott valójában a Vezető? A Szent Szellem vagy emberek? Lehetne hosszan folytatni ezt a témát, de érzékeltetésként azt hiszem elég ennyi, többeknek talán sok is, mert erre sokan érzékenyek.

   Szeretettel Sándor

   Kedvelés

 2. Pál szerint:

  kedves Sándor! Ön a hit gyüliből vált ki? Tetszenek az írásai.Köszönöm a válaszát.Pali

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Pali!

   Nem a HIT Gyülekezetből váltam ki, de a karizmatikus mozgalom része voltam évekig. Amíg benne voltam, akkor is igényeltem, hogy a józanság szelleme és a mértékletesség jelen legyen mindig az életemben és igyekeztem távol tartani magam a szélsőséges megnyilvánulásoktól és a tévtanításoktól. Mindig is egy józanabb, de az ajándékok működését elfogadó és igényló vonalat igyekeztem képviselni. Szívesen váltanék veled néhány szót a fenti email címen; ha kész vagy erre. Sándor

   Kedvelik 1 személy

  • Sandor szerint:

   Kedves Pali! Köszönöm a megerősítést és a bátorítást. Szeretettel Sándor

   Kedvelés

 3. lakatos imre szerint:

  Sándor olvastam a bemutatkozását nagyon figyelemreméltó hálásan istenek úgy találtam meg hogy kerestem dávid wilkersont magyarul és most elolvastam a bemutatkozását én is jártam gyülibe amit ön tapasztalt én is, miért van az hogy az én igen prédikációkat fogadok el mint esztergom silverstone jimmy cambala meg stb de a véleményemet nem mindig merem felvállalni söt civilek is meg az egész jövöhétvégén életem nem egy példamutató
  De akkor se fogadom el a kamut mit érté. Ez allat pl akkor vagy áldott ha gazdag leszel ebbe mérik nem abba hogy a szentlélelkében jérjanak na ez vagyok

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Imre! Örülök, hogy rátaláltál a blogra. Remélem találsz olyan tanításokat a rajta, amik épülésedre lehetnek. Jó épülést kívánok neked. Szeretettel Sándor

   Kedvelés

 4. Molnár Attila szerint:

  Kedves Sándor!
  Pár hete mi is kijöttünk az intézményes gyülekezet szorító karmaiból. Nem volt könnyű, mert a vádló folyamatosan vádolt minket. 21 évig jártunk egy helyre. Végig a közbenjáró szolgálatot vezettem. Minél feljebb jutottam a ranglétrán, annál nehezebb volt szembesülnöm a vallásos, leuraló szellem, munkájával. Azt gondoltam, majd ha presbiter leszek, akkor győzünk fölötte. Azt gondoltam, ha prédikálok ellene, majd legyőzzük. Amikor már egy erőteljes csapást tudtunk volna mérni rá, a rendszer kivetett magából. Most már látom, hogy esélyünk sem volt a győzelemre. A testvérek szeretik a vallásosságot. Igy nem lehet őket megszabadítani. Most mi is keressük a természetes házi gyülekezetben az Istennel való találkozásokat hierarchia, liturgia, és vallásosság mentesen. Szívesen beszélgetnék veled, mert az írásaid már évek óta fel keltették a figyelmemet.

  Szeretettel: Attila

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Attila! Az email címem abonyis@gmail.com. Ha bejelentkezel ott tudunk véleményt cserélni. Esetleg írj már magadról és a családodról pár sort bemutatkozásként: kor, házasság, gyerekek? …Szeretettel Sándor

   Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Attila! Van lehetőségetek arra, hogy kisközösségben összejöjjetek? Sándor

   Kedvelés

 5. janos molnar szerint:

  Kedves ifiú Abonyi Sándor , és Molnár Atilla , én pedig Molnár János vagyok, egy harmadik közbeszóló vagyok. Elnézést kérek a közbe írásért, de olvasom írásaitokat a kérdést, és válszt. És úgy gondoltam, én is elmondom mindenki hasznára, és az Isten dicsőségére, az ő Isten üzenetét mivelhogy köteleségem az elhívásomhoz méltóan járni. Én ezt hallottam az Isten Szellemétől :, ( ” A HÁZI GYÜLEKEZETEK JÖJJÖNEK VISSZA.,”! “A HÁZI GYÜLEKEZETEK JÖJJÖNEK VISSZA.”! ) Tehát Isten házaknál akarja, az összejöveteleket, én hiszem hogy azért hogy Isteni Isteni, vagy biliai szeretet közösség alakúljon ki. Mivel a szeretet közösség nagyon fontos Isten szemében. 1Kor 13,13.
  Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet.
  Mt 24,12.
  És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. Ámen.
  ( ” A MIT NÉKTEK A SÖTÉTBEN MONDOK, A VILÁGOSSÁGBAN MONDJÁTOK: ÉS A MIT FÜLBE SÚGVA HALLOTOK, A HÁZTETŐRŐL HÍDESSÉTEK.”! ) Ámen, ámen.
  Isten áldjon meg benneteket szeretettel.

  Kedvelés

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s