A “nikolaiták” és Bálám tanítása – Watchman Nee

Kivonat Watchman Nee Bizonyságtételei című könyvből

Letölthető PDF formátumban itt – MP3 formátumban itt

Mielőtt a linkre kattintva letöltené szerkesztőként szeretnék néhány bevezető gondolatot  hozzáfűzni Watchman Nee írásához.

A Jelenések könyve egy hatalmas prófécia, amit János apostol az élete végén kapott az Úrtól. A könyv 2. fejezetben hét gyülekezet szerepel, akiknek az Úr különböző profetikus üzeneteket adott át. Tudjuk, hogy ezek a gyülekezetek  létező gyülekezetek voltak az ókorban, de az üzenetek valójában az Egyháznak szóló próféciák, amit jó megszívlelnünk. Ezek a levelekben leírtak mutatják be annak szellemi valóságát, hogy Jézus hogyan látja az egész Egyház állapotát.  Az apostolok leveleiből tudjuk, hogy az utolsó időkkel kapcsolatban sok figyelmeztetés van az éberségre és a kitartásra vonatkozóan. Nem véletlenül, mert hét gyülekezetnek szóló levelekben az Úr csupán egyetlen gyülekezetet dicsér meg és öt gyülekezetet szólít fel megtérésre. Nem túl jó arány! Az Úr azonban így látja az Egyház állapotát! Meg kellene döbbennünk ezen, de sok gyülekezet ennek ellenére szunyókál, alszik és meg van elégedve a saját állapotával. A gyülekezetek ma – úgy tűnik – önelégültek és sokkal jobbnak ítélik meg saját helyzetüket. Úgy tűnik mintha nem látnák a valóságos szellemi állapotukat! Az Úr megítélése fel kellene, hogy rázza a gyülekezeteket annál is inkább, mert a Vőlegény visszajövete nagyon közel és a Menyasszony Jézus megítélése szerint nagyon le van maradva a készülődésben. Ébresztőt kell fújni és felébredni az alvás állapotából. Meg kell térni sok dologból, mert különben sokan balga szüzeknek fognak bizonyulni. Ez nagyon szomorú lenne. Itt az idő, hogy kinyissuk a szemünket a tényleges szellemi valóság meglátására!

Az általános bevezető után most most szeretném ráirányítani a figyelmet egy olyan dologra, amivel Jézusnak komoly baja van és amit gyűlöl a gyülekezetek életében. Gondoljuk el, hogy az a Jézus, aki az életét adta értünk, amikor még bűnösök voltunk, most a legnagyobb gyűlölettel gondol valamire, ami ott van sok gyülekezet életében. Mi az a gyűlöletes dolog, ami ott a gyülekezetek életében? A nikolaiták cselekedetei és ehhez kapcsolódóan Bálám tanítása. Kik azok a nikolaiták? –  és hogy kerül ide az Ószövetségből Bálám? Nem véletlen, hogy kevés tanítás van ezekről, mert éppen azoknak kellene tanítani erről, akikkel Jézusnak baja van!

Felhívnám a figyelmet, hogy a nikolaitákkal egy levélben kerül említésre a hamis apostolok kérdése is. Ma az egész világon terjeszkedő új apostoli mozgalomban egyik leghangsúlyosabb kulcsszava az alávetettség, ami tökéletes összhangban van a nikolaiták tanításával, amit Jézus gyűlöl.

Jó épülést kívánok mindenkinek.

Sándor

Sandor névjegye

Jézus Krisztus megalkuvás mentes követője. Úttörő, aki a hagyományoktól megtisztított, kevesek által járt úton igyekszik járni, szabaddá téve azt mások számára is. Follower of Jesus Chist on an uncompromised way. Pioneer , who try to walk on from traditions cleaned way. This is the way of minority only.
Kategória: egység, gyülekezet, gyülekezetépítés, helyreállítás, Keresztyénség, próféciák, Tanítások, utolsó idők, vezetés
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) A “nikolaiták” és Bálám tanítása – Watchman Nee bejegyzéshez

 1. Balázs Ida szerint:

  Kedves Sándor!

  Köszönöm, hogy ezt is feltetted, és azt külön, hogy értesítettél is róla!

  Az Úr Jézus áldjon meg! Ida

  Kedvelés

 2. spearwort szerint:

  Jó. Én is felteszem a blogomra, linkbe, ahol írtam róla.
  Köszönöm,
  Boglárka

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Boglárka!

   Örülök neki, ha felteszed. Úgy látom sokakat foglakoztat a téma. Watchman Nee-nek ezt az írását tartottam olyannak, ami elég körültekintően és mélyrehatóan dolgozza fel ezt a témát.

   Sándor

   Kedvelés

 3. Dodó szerint:

  Kedves Sanyi!
  Nagyon egyetértek mindezzel, fontos erről beszélni, mert a testvérek hitét megrontja ez viselkedés! Üdv: Dodó

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Kedves Dodo!

   Örülök a jelentkezésednek. Igen fontos a testvéreket erről felvilágosítani. Szükséges, hogy világosság legyen ezen a téren is.

   Sándor

   Kedvelés

 4. Sandor szerint:

  Kedves Miklós!

  Örülök az értékes hozzászólásodnak. Elsősorban a címben említett nikolaiták és Bálám tanítása volt a meghatározó, ami miatt feltöltöttem ezt az írás. Fontosnak tartom, hogy a hívők ismerjék meg/fel ezeket a veszélyes jelenségeket. Személyes véleményem az egyház korszakokról, hogy erőltetettnek tartom ezt a felosztást és szerintem bármely korban előfordulhat a hét gyülekezetre leírt bármely helyzet, de én is tévedhetek.

  A vezetés kérdéséről: Az Egyház Feje Krisztus, aki (végső soron) a Szentlélek által vezet, de a Szentlélek az, akik embereket “felvigyázókká”, presbiterekké tesz minden gyülekezetében, akiknek az életük példájával kell vezetni és nem uralkodni. Pál a korinthusi gyülekezet atyjának nevezi magát és azt is mondja, hogy “kövessetek engem, mint ahogyan én követem a Krisztust. Pál a Jézus által az egyháznak adott ajándékok között megnevezi a kormányokat is, ami egy vezetési karizma. Ezek szerepét és működését a Szentlélek kell, hogy összehangolja az Egyházban. Javaslom elolvasni a Blogon lévő “Uralkodás vagy szolgálat” ebook néhány írásomat. Itt bőven van szó ezekről, beleértve a vitatott atyaság kérdését is…..

  Ma sokan keresik az eredeti egyházmodell megvalósításának lehetőségét. Szerintem ez nem adaptálható a mai “intézményes gyülekezeti rendszerre” mert annak minden eleme és a rendszer is teljesen más. Javaslom elolvasni a “Természetes gyülekezet” című írásomat a Blogról, abban próbáltam bemutatni, hogyan látom megvalósíthatónak. Ha az említett írásokkal kapcsolatban bármilyen kérdés lenne, az abonyis@gmail.com-ion elérhető vagyok. Sándor

  Kedvelés

 5. Sandor szerint:

  Maximálisan egyetértek a leírtakkal. Egyetlen igét vagy igeszakaszt kiemelni és abból tanítást, messzemenő következtetést kreálni nagyon veszélyes. Minden kérdésre, csak a Biblia egészének – Szent Szellem által való – értelmezése ad helyes választ. Sándor

  Kedvelés

 6. cseko szerint:

  Nem kellene bele ülni a birói székbe mert az más valakinek a helye.
  A pálcatörés is csak kizáróan az ő tiszte.
  Ezek folöt minden nyakaságot és engedetlenséget bolond beszédnek merek nevezni.
  Amikor a biró előt álsz te vagy én csak a magad cseleketei ért kel bünhődni.
  Ámen.
  EZÉKIEL 33. FEJ

  Kedvelés

  • Sandor szerint:

   Köszönöm az észrevételt. Nem kötelező mindenben egyetértenünk. Legyen neked a hited szerint. Szeretettel Sándor

   Kedvelés

 7. Visszajelzés: Az Egyház helyzete, vezetése ma  – Abonyi Sándor | keskeny út – narrow way

A tetszés kifejezése a post végén lévő Tetszés gombbal lehetséges, amihez regisztrálni kell. Rövid, tömör vélemény írására az alábbi ablakban van lehetőség .

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s